logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze falownikowego modułu IGBT

ArturAVS 07 Lis 2022 10:22 5616 79
  • Wnętrze falownikowego modułu IGBT
    Często się słyszy o uszkodzeniach modułu IGBT w odniesieniu do falowników silnikowych, jednak czym jest taki moduł? Samo określenie IGBT (Z ang. Insulated Gate Bipolar Transistor) mówi nam iż jest to tranzystor bipolarny z izolowaną bramką, ale co to za wymysł? Przecież tranzystory bipolarne nie mają bramek, te są tylko w tranzystorach unipolarnych (MOSFET). No tak, jednak tu połączono w jednej strukturze półprzewodnikowej oba rodzaje tranzystorów co w efekcie połączyło wysokie napięcie pracy tranzystora bipolarnego z łatwością sterowania tranzystora MOSFET. Tu zachęcam do wyszukania odpowiedniej lektury poświęconej tej tematyce. W komentarzach pod tym artykułem padła sugestia aby pokazać wnętrze modułu mocy/IGBT. Przeglądając warsztatowe zasoby znalazłem moduł IGBT firmy Eupec BSM25GP120. Skoro był "luzem" to uznałem że pewnie jest uszkodzony i dawno temu po demontażu o nim zapomniałem :D. Przyjrzyjmy się najpierw parametrom elektrycznym.

Zaraz zaraz, coś dużo tych parametrów? Tu z wyjaśnieniem przychodzi schemat modułu, producent podaje parametry każdego elementu zawartego wewnątrz modułu;

• Diode Rectifier - Parametry diod mostka trójfazowego
    • Transistor Inverter - Parametry tranzystorów mostka H
    • Diode Inverter - Parametry diod przeciw-przepięciowych mostka H
    • Transistor Brake Chopper - Parametry tranzystora obwodu hamulca
    • Diode Brake Chopper - Parametry diody obwodu hamulca
    • NTC - Thermistor - Parametry termistora

Trochę jest to dziwne zważywszy na fakt iż cały moduł jest jednym urządzeniem, czyżby każdy element składowy był odrębną strukturą krzemową? Jeśli tak, to dlaczego nie wykonano tego na jednej strukturze? Pora na otwarcie obudowy, tu popełniłem błąd polegający na odcięciu wyprowadzeń modułu. Wyglądało iż będzie to konieczne do otwarcia obudowy, co okazało się całkowicie zbędne. Wystarczył ostry nóż;

Jak widać, podejrzenia się potwierdziły. Każdy element to oddzielna struktura półprzewodnikowa, widać również podział na bloki. Wszystkie struktury umieszczono na trzech ceramicznych podłożach połączonych ze spodnią miedzianą płytką nośną którą przykręca się do radiatora;

Całość jest zalana żelem silikonowym co nieco utrudniało zrobienie dokładnych fotografii zwykłym telefonem, nie mniej ogólny zarys połączeń jest łatwy do rozpoznania. Poniżej z naniesioną numeracją wyprowadzeń;

Lekkie przykopcenia w okolicach tranzystora hamulca to efekty usterki;

• BC - Brake Collector - kolektor tranzystora hamulca
    • BG - Brake Gate - bramka tranzystora hamulca

Mniejsze struktury to diody a większe to tranzystory, pewną ciekawostką jest użycie termistora w klasycznej obudowie SMD Mini Melf (SOD-80), identycznej jak dla diody LL4148 (oraz podobnych);

Jeszcze zbliżenie na trójfazowy mostek prostowniczy;

Zastanawia mnie, dlaczego nie stosuje się pojedynczych tranzystorów? Naprawa polegająca na wymianie jednego czy też kilku byłaby zdecydowanie tańsza niż tego typu (lub podobnego) modułu. Ceny modułów falownikowych są zbliżone do nowego falownika, więc gdzie tu sens? @Wojciech__ masz może jakieś sugestie dlaczego tak jest? Czyżby to księgowi decydowali?
    Załączniki:
    • bsm25gp120.pdf (168.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ArturAVS
    Moderator
    Z wykształcenia technik RTV, z zamiłowania elektronik/elektrotechnik konstruktor.
    Specjalizuje się w: kf, audio, elektronika truck, nietypowe urządzenia
    ArturAVS napisał 26097 postów o ocenie 7733, pomógł 2295 razy. Mieszka w mieście Grajewo. Jest z nami od 2005 roku.
  • #3 20272704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20272714
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1622
    ArturAVS napisał:
    Zastanawia mnie, dlaczego nie stosuje się pojedynczych tranzystorów? Naprawa polegająca na wymianie jednego czy też kilku byłaby zdecydowanie tańsza niż tego typu (lub podobnego) modułu.

Jest wiele powodów:
    - 1 Obudowa a nie 15 obudów
    - Mniejsze pasożyty niż gdy używamy osobnych elementów -> lepszy produkt.
    - 1 operacja montażu a nie 15 operacji montażu.
    - Mniejsze i lżejsze niż 15 osobnych elementów
    - Gigantycznie mniejsze ryzyko błędów montażowych
    - Lepsze odprowadzanie ciepła
    - Współdzielenie radiatora
    - Izolacja od radiatora (elektryczna) w komplecie.
    - Łatwy serwis

ArturAVS napisał:
    Ceny modułów falownikowych są zbliżone do nowego falownika, więc gdzie tu sens?

Dla ciebie, bo kupujesz 1 szt a nie 1000 szt/miesiąc. Ziemniaki za wagon też inaczej kosztują niż za 1 kg w siateczce w żabce. :wink:

Każdy kto wątpi w zyski na rozmiarze i montażu jest proszony o próbę zastąpienia modułu dyskretnymi elementami mieszczącymi się w tej samej objętości i powierzchni radiatora.
  • #5 20272727
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20272750
    Kajox
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    Kiedyś naprawiałem podobny moduł na tylko, że porcelanowej płytce były przylutowane elementy smd typu driver czy diody, rezystory były już napylone razem ze ścieżkami. Wymieniałem IGBT były w obudowie D2PAK lub podobnej. Mogę sprzedać "tip" do lutowania takich rzeczy. Nie można za wysoko ustawić temperatury grota. Nie pamiętam czy to było powyżej 300* czy jeszcze mniej. Jednak wraz z przyłożeniem grota ścieżka odparowywała z porcelanki. Kilka dni temu dostałem do naprawy 4 sztuki płyt falownika klimatyzatora. Zostały zalane podczas czyszczenia górnej jednostki, Na płycie sterującej sprężarką są dwa układy pss50sa2ft z moich domysłów jeden steruje silnikiem drugi służy jak mostek prostowniczy. W jednej właśnie jeden został przebity.
  • #7 20272809
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    Ostatnio robiłem 2 letni Mitsubishi FR-D740 - nawet przymierzam się do fotorelacji :) ,ale brak czasu.
    Moduł jest zrobiony w podobny sposób, z tym że dodatkowo jest całe sterowanie IGBT zalane w żelu.
    Praktycznie był to 0,75, ale wystarczyło założyć inny moduł i zrobić zmianę w ustawieniach i mógł być 1,5 kW
  • #8 20272842
    CosteC
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    CosteC napisał:
    - Lepsze odprowadzanie ciepła

Z tym to raczej się nie zgodzę... Inaczej odprowadzasz ciepło rozbite po całym radiatorze, a inaczej skupione w małym module/ jednym miejscu... Przewodność cieplna radiacji nie ma dla Ciebie znaczenia? To bym uznał akurat za minus, a nie zaletę...

Liczyłeś? Projektowałeś? Policz - zrozumiesz. No chyba, że cały przemysł się myli a Ty akurat masz rację. To też policz - chętnie zobaczę.

CosteC napisał:
    - Izolacja od radiatora (elektryczna) w komplecie.

Tego to bym nie wymieniał, bo i tranzystory można kupić w izolowanych obudowach... Kto co woli.[/quote]
    Popatrz na koszty dodania izolacji: zwiększona rezystancja cieplna na sam początek. A potem jeszcze pilnowanie na produkcji, aby było równo położone... Nie znasz życia poza serwisem :) produkcja gdzie ma być utrzymana jakość to zupełnie inne środowisko.
  • #9 20272849
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Porównanie do hybryd we wzmacniaczach bardzo trafne. Robi się to z tych samych powodów, by uprościć maksymalnie projekt PCB, radiatora i aby wszystko zajmowało jak najmniej miejsca. Z punktu serwisowania dyskretne elementy znacznie zmniejszają koszty naprawy.... Przy awarii modułu producent przewiduje zazwyczaj wymianę całej płyty z modułem, a po gwarancji sprzęt do utylizacji ;)

Montaż takiego modułu na etapie produkcji jak najbardziej jest prostszy, ale demontaż z wielowarstwowych PCB z tulejkami na styk zrobionymi to już dramat :D
  • #10 20272874
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 643
    Powód dlaczego to jest takie a nie inne jest analogiczny jak w przypadku obwodów scalonych. Mniejsza przestrzeń i krótsze połączenia.
    Krótki przewód ze srebra lepiej się sprawdzi niż połączenie lutowano drukowane.
  • #11 20272920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20272981
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    ArturAVS napisał:
    tranzystory bipolarne nie mają bramek, te są tylko w tranzystorach unipolarnych (MOSFET)

MOSFET'y to tylko jedne z całej gamy tranzystorów unipolarnych.

ArturAVS napisał:
    Zastanawia mnie, dlaczego nie stosuje się pojedynczych tranzystorów? Naprawa polegająca na wymianie jednego czy też kilku byłaby zdecydowanie tańsza niż tego typu (lub podobnego) modułu.

Problemem jest rozrzut produkcyjny parametrów.
    Przede wszystkim chodzi o to, by każda z trzech gałęzi miała jak najbardziej zbliżone parametry.
    Tranzystor zakupiony po przysłowiowym miesiącu będzie się różnił na tyle, że przy wartościach prądów znamionowych takich modułów uczyni to zbyt dużą róznicę. Teoretycznie możnaby faktycznie myśleć o dobieraniu identycznych egzemplarzy, ale z przyczyn logistycznych takie podejście jest skazane z góry na porażkę. Z kolei kalibracja po każdej wymianie wymagałaby specjalizowanych narzędzi i znów mamy zbyt dużą przeszkodę.
  • #13 20273033
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20273090
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    W przypadku małych modułów jak ten to chyba największa zaletą jest zwartość konstrukcji nieporównywalnie lepsza niż przy zastosowaniu pojedynczych tranzystorów. Z tego co wiem, każdy tranzystor IGBT, który ma w obudowie diodę ma ją jako odrębną strukturę a nie jak mosfet pasożytniczą. Taki mały moduł może jeszcze dało by się sensownie wyprodukować jako jeden kawałek krzemu choć wątpię - zauważ że sumaryczna powierzchnia struktur jest całkiem duża a im większa struktura tym droższa produkcja w przeliczeniu na sztukę - bo koszt procesowania pojedynczego wafla jest z grubsza stały niezależnie od zawartości. Wspomnieć warto, że takie moduły mogą być produkowane na znacznie wyższe parametry ot np: Eupec FZ1200R12KF4 W takim klocu zwykle jest po kilka struktur IGBT i diod równolegle na "1 tranzystor" taka konstrukcja pozwala znacznie zminimalizować pojemności i indukcyjności pomiędzy strukturami. Tutaj wnętrze modułu 600A 1200V: Wnętrze falownikowego modułu IGBT (Źródło - Wikipedia)
    Zawsze mnie fascynowało jak te cieniutkie druciki są w stanie wytrzymać takie prądy.
  • #15 20273109
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20273433
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    spec220 napisał:
    Srebro ma bardzo dobrą przewodność cieplną, zapewne część ciepła jest oddawana do radiatora...

jesteś pewien że to srebro? bo ja próbowałem to lutować i się nie da, dlatego twierdzę że to aluminium, bo srebro w rożnych wisiorkach lutowałem wielokrotnie bez problemów.
  • #17 20273452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20273486
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    aluminium? Nie przy module 600A... Górną półkę binduje się srebrem, rzadziej złotem..

A 150-200A to jaka półka?

spec220 napisał:
    Zgadnij ile coś takiego co pokazano w poście #14 może kosztować ? Bo to mi wygląda jak wnętrze modułu przeznaczonego do celki mocy...

Nie muszę zgadywać bo wiem, kupuję i wymieniam naprawiając w falowniki.
  • #19 20273498
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20273508
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    A naprawiałeś taki wielkości kilku kontenerów?

Nie, tylko takie malutkie 150kW, ale przypuszczam że składa się z wielu mniejszych, poza tym mowa o modułach. W dużych falownikach są pojedyncze tranzystory albo półmostki. Więc nie wiem po co ta licytacja.

spec220 napisał:
    Zależy do czego, zależy jaki przekształtnik, i jaka cena modułu...

Co ma inwerter do ceny modułu? moduł to moduł, swoje kosztuje i wszystkie w danym przedziale prądów są podobnie zrobione, różnią się obudowami ale nie o nich tutaj piszemy.
  • #21 20273536
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20273604
    CosteC
    Poziom 39  
    spec220 napisał:

CosteC napisał:
    Popatrz na koszty dodania izolacji: zwiększona rezystancja cieplna na sam początek. A potem jeszcze pilnowanie na produkcji, aby było równo położone... Nie znasz życia poza serwisem produkcja gdzie ma być utrzymana jakość to zupełnie inne środowisko.

Widziałem celkę mocy z falownika Siemensa energetycznego 6KV/ 400 albo 600KW nie pamiętam... Fajnie padają, a wykonanie???... Kolego nie obraź się ale masz straszne parcie na te certyfikaty, testy, masową produkcję i inne "bzdety" a tymczasem życie swoją drogą...

Że też polski przemysł elektroniczny nie zatrudnił Cię jako konsultanta... Dawno by było już ELPOD-SIEMENS S.A. z siedzibą w Myciskach Niżnych dzięki Twojemu geniuszowi, zamiast zdechnąć marnie na niedowład wieloaspektowy.

Jeśli @spec220 nie interesują Cię sprawy niezawodności, testów, zgodności z normami, cena produkcji i serwisu i wiesz to wszystko lepiej - to pisz książki, zbieraj hajs na wykładach, sprzedawaj swoje produkty za gruby hajs i zarabiaj na swej wybitnej, "życiowej" wiedzy. Ja, intelektualna bidulka, muszę się wspierać osiągnięciami innych, mądrzejszych co normy pisali i osiągnęli dużo i muszę się zadowalać takimi malutkimi projekcikami tu i ówdzie co to je robię, przejmując się "bzdetami" typu normy albo produkcja. Albo nie rażenie ludzi prądem.

Janusz_kk napisał:
    spec220 napisał:
    Srebro ma bardzo dobrą przewodność cieplną, zapewne część ciepła jest oddawana do radiatora...

jesteś pewien że to srebro? bo ja próbowałem to lutować i się nie da, dlatego twierdzę że to aluminium, bo srebro w rożnych wisiorkach lutowałem wielokrotnie bez problemów.

Bonding robi się z złota, miedzi lub aluminium, srebro wchodzi jako alternatywa do złota, ale do delikatnych układów. Grubości drutów wymagane pod układy mocy wykluczają złoto i srebro z przyczyn finansowych. Cu i Al często się zgrzewa ultradzwiękowo, chociaż każdy producent ma swoje słodkie tajemnice. Na Wikipedii są linki do artykułów kiedy używa się srebra, złota, miedzi krytej palladem, miedzi krytej palladem krytej złotem i tak dalej. Jeśli to były grube przewody to Al lub Cu, jeśli nie dały się lutować, to raczej Al.

@spec220 jakiś dowód nie-anegdotyczny, że to srebro? Artykulik jakiś chociażby od producenta?
  • #23 20273671
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20273724
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    Złoto i srebro odpadają na żecz aluminium w jednym module za bańkę? Ile tego tam masz w porównaniu do kosztów modułu, oraz jego niezawodności...

Już ci raz pisałem, cena falownika w małym stopniu albo wcale zależy od ceny modułu igbt. A dlaczego? bo np: sam radiator potrafi więcej kosztować a to tylko kawałek aluminium, nie mówiąc już o tym ze cenę kształtują zupełnie inne czynniki.

spec220 napisał:
    Ciekaw jestem co tam oni dali? Jak aluminium, to faktycznie cena grubo przesadzona...

Wiele modułów uszkodzonych otwierałem, tam zawsze jest aluminium.
    spec220 napisał:
    Moim zdaniem skoro twierdzisz, że jest to robione aluminium, to jednak jest to średnia półka,

Niech ci będzie, zadowolony?

Dodano po 1 [minuty]:

spec220 napisał:
    nawet w hybrydach audio za te 10-12zł jakoś aluminium nie stosują...

Nic nie pisałem o modułach hybrydowych, mowa jest o modułach igbt i tego się trzymajmy.
  • #25 20273735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 20273740
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    A ja otworzyłem hybrydę za parę groszy, i jakoś aluminium nie widzę...

Nudny jesteś
    Janusz_kk napisał:
    Nic nie pisałem o modułach hybrydowych, mowa jest o modułach igbt i tego się trzymajmy
  • #27 20273741
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20273743
    CosteC
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    Złoto i srebro odpadają na żecz aluminium w jednym module za bańkę? Ile tego tam masz w porównaniu do kosztów modułu, oraz jego niezawodności...
    Ciekaw jestem co tam oni dali? Jak aluminium, to faktycznie cena grubo przesadzona... Dla formalności mogę dodać, że złoto też odpada, bo jest gorszym przewodnikiem prądu, jak i ciepła w przeciwieństwie do srebra.

1) Co ty masz z tym przewodnictwem cieplnym i elektrycznym, poza niewiedzą? Jakoś większość linii przesyłowych jest stalowo-aluminiowa i ma się świetnie. Struktury półprzewodnikowe się chłodzi do podstawy, w tanich/dużych układach to Al2O3. Ale takie tanie Al2O3 ma przewodność cieplną rzędu 35 W/mK niby kiepsko, bo ukochane przez Ciebie srebro ma "aż" 430 W/mK a miedź "tylko" 370–400 W/mK a aluminium w ogóle żal, bo rzędu 200 W/mK. No tylko drut ma setki razy mniejszą powierzchnię przekroju do transportu ciepła. Jak nie tysiące razy i dlatego roli w chłodzeniu nie ma żadnej istotnej.

2) A teraz przerażająca matematyka (przerażająca dla ludzi z "wiedzą życiową") Drucik 0.25 mm2, 5 mm długości 5mm ma 690 uOhm gdy jest aluminiowy. Miedziany ma 354 uOhm. Srebrny 320 uOhm.
    Druciki widzę cztery, moduł na 40 Arms, 10 A na drucik. Na aluminiowym druciku wydzieli się wtedy 69 mW. Na srebrnym 32 mW. Nie wiem czemu chcesz przepłacać, to jest matematyka i fizyka z podstawówki... więc wychodzi, że 2x grubszy aluminiowy jest równie dobry jak srebrny. A z tego co wiem srebro nie jest dwa razy droższe od aluminium...
    Moc strat tranzystora: 230 W...

3) Naprawdę myślisz, że cena modułu wynika z ceny materiału? Pomysł z czasów gospodarki centralnie-źle-zaplanowanej, gdzie koszty wytworzenia, prac naukowo badawczych czy zwrot inwestycji były nieistotne. ( i o dziwo system zbankrutował!)

4) Ortografia...
  • #29 20273763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20273793
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Kilka takich modułów w życiu wysadziłem w powietrze - dosłownie :P i w sumie także mam wątpliwości czy są bondowane srebrem - przynajmniej te które ja miałem w rękach. Na pierwszy kontakt wydaje się to dość oczywiste bo srebro ma najwyższą przewodność ze wszystkich metali wiec może mieć najmniejszy przekrój przy tej samej obciążalności. Koszt tych połączeń nawet przy zastosowaniu srebra jest niewielkim procentem kosztu całego modułu że nawet nie wspomnę o falowniku takiej mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Moduły IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor) łączą w jednej strukturze półprzewodnikowej cechy tranzystorów bipolarnych i unipolarnych (MOSFET), co pozwala na wysokie napięcia pracy i łatwość sterowania. W dyskusji omówiono zalety stosowania modułów IGBT zamiast pojedynczych tranzystorów, takie jak mniejsza liczba obudów, lepsze odprowadzanie ciepła, redukcja pasożytniczych indukcyjności i pojemności, uproszczenie montażu oraz łatwiejszy serwis. Wnętrze modułów często zawiera równolegle połączone struktury IGBT i diody, a bonding wykonuje się zwykle z aluminium, miedzi lub srebra, przy czym srebro ma najlepszą przewodność, ale jest droższe. Dyskutowano także o problemach lutowania i trwałości bondingu, wpływie materiałów na niezawodność oraz o różnicach w konstrukcji modułów do małych falowników silnikowych i dużych falowników energetycznych (np. ABB, Mitsubishi, Eupec, Semikron, Toshiba). Wspomniano o stosowaniu żelu silikonowego do ochrony i amortyzacji bondingu. Naprawa modułów IGBT jest rzadko praktykowana ze względu na koszty i ryzyko braku gwarancji, zazwyczaj wymienia się cały moduł. Poruszono także temat sterowania modułami IGBT w falownikach i możliwości ich wykorzystania do sterowania silników BLDC z mikrokontrolerami (np. Arduino). Wskazano na różnice w konstrukcji i zastosowaniach modułów w zależności od mocy i napięcia pracy, a także na konieczność stosowania odpowiednich zabezpieczeń przy pracy z dużymi prądami i napięciami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA