logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka zasilania taniej wkrętarki

pier 20 Lip 2010 20:47 217752 91
  • Przeróbka zasilania taniej wkrętarki
    Witam.
    Chciałem w tym temacie opisać przeróbkę mojej wkrętarki Ferm.
    Jak widać firma to żadna i akumulator wraz z ładowarką jest totalnym nieporozumieniem. Akumulator (14.4V) ma pojemność niby 1.2Ah ale ja bym mu nie dał nawet 0.6Ah! A ładowarka, na ile się ją podłączy tyle ładuje żadnej kontroli ładowania. Postanowiłem coś z tym zrobić.
    I tak udało mi się wylicytować akumulator od laptopa li-ion 10.8V 6.6Ah za 3zł + przesyłka! Okazało się że akumulator jest sprawny. Rozebrałem go na dziewięć pojedynczych ogniw (rozmiar 18650) i połączyłem je po dwa równolegle a później trzy takie pakiety szeregowo. Tak otrzymałem akumulator 10.8V 4.4Ah, po naładowaniu 12.6V. Trochę mniej niż oryginalny akumulator ale różnicy w obrotach nie zauważyłem a to pewnie dlatego że w oryginale napięcie podczas pracy bardzo przysiadało.
    Jak wiadomo akumulatory li-ion trzeba ładować ładowarką która nie dopuści do przekroczenia napięcia akumulatora czyli 4.2V na ogniwo. Dodatkowo takie pakiety trzeba ładować z pomocą balansera który pilnuje napięć poszczególnych ogniw w pakiecie. Dlatego wyprowadziłem na zewnątrz akumulatora zaciski z poszczególnych ogniw.
    Używam prostej ładowarki na LM317 i balansera z tego
    Linku.

Podsumowując jestem strasznie zadowolony z tej przeróbki. Akumulator trzyma naprawdę długo, jeszcze nie udało mi się go rozładować pomimo kilku prac nią przeprowadzonych.
    Przeróbka zasilania taniej wkrętarki Przeróbka zasilania taniej wkrętarki Przeróbka zasilania taniej wkrętarki Przeróbka zasilania taniej wkrętarki

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pier
    Poziom 24  
    Specjalizuje się w: konstruktor cad
    pier napisał 2446 postów o ocenie 1893, pomógł 40 razy. Mieszka w mieście Biłgoraj. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 8313258
    missieek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Bardzo fajna przeróbka, moje gratulacje.
    Czy to co jest widoczne na zdjęciu, podłączone do obudowy akumulatorka to jest jednocześnie ładowarka i balanser do pakietu Li-ion?
  • #3 8313413
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 348
    W opisie jest chyba drobny błąd. Akumulatorków nie należy rozładowywać poniżej poziomu 3.6V (3.7V) a ładować do poziomu 4.2V. To co jest podłączone na zdjęciu to tylko balanser.
  • #4 8313468
    krzysiek_p
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wszyscy błądzicie - aku Li-xx nie można rozładowywać poniżej 2,8-3V, znamionowe mają 3,6-3,7V, a max naładowane 4,2V :) Wszystkie fabryczne ładowarki tak ładują, wszystkie specyfikacje tak mówią. Tak stosuję i żadnych problemów nie miałem do tej pory. No a projekt rzeczywiście fajny,szczególnie patrząc na koszty :D
  • #5 8313643
    Tomekob
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Co dokładnie robi ten balanser? Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.
  • #6 8313708
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Balanser "pilnuje" by wszystkie cele miały jednakowe napięcie, zajmuje sie każda z cel osobno. Doładowuje te które są bardziej rozładowane niż pozostałe (by je dogonić) i zbija napięcie, rozładowując, tych które są wyższe niż reszta.
  • #7 8313862
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    A jak pilnujesz żeby nie rozładować baterii poniżej krytycznego poziomu ?
    Przy ostrzejszych pracach może to mieć znaczenie.
  • #8 8313915
    dreaper
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    Balanser to inaczej wyrównywarka, w tym wypadku do Li-Pol i Li-Ion. Wyrównywarka jak sama nazwa wskazuje wyrównuje napięcia (stan) poszczególnych ogniw. Ma to znaczenie w przypadku baterii akumulatorów (połączonych wielu akumulatorów ze sobą). Umożliwia wyrównanie poziomu naładowania poszczególnych akumulatorów. Co wpływa na żywotność akumulatorów i na długość pracy baterii ogniw. Ja poszukuję wyrównywarki do Ni-Cd, Ni-MH, ma ktoś może linka? Najlepiej, żeby była modyfikowalna (chodzi mi o ilość wyrównywanych ogniw) i dało się nią rozładowywać ogniwa, bo znalazłem tylko pajączka, który w zasadzie nie nadaje się do rozładowywania, a jedynie do wyrównywania rozładowanych ogniw, a nie chcę ich rozładowywać poniżej pewnego poziomu.
  • #9 8313950
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Rzeczywiście popełniłem błąd w opisie. Akumulatora nie można ładować powyżej 4.2V na ogniwo.
    O kontroli napięcia tak aby nie rozładować akumulatora poniżej bezpiecznej granicy nie pomyślałem ale myślę że jakiś prosty wskaźnik na TL431 i diodzie led wystarczy.
  • #10 8314226
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 937
    A może dorzucisz jeszcze schemat tego ustrojstwa. Też mam taka wkrętarkę, tzn. z takimi aku.
  • #11 8314526
    Pev4
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeśli chcę użyć takiego balansera do naładowania trzech szeregowo połączonych akumulatorów li-pol, to rozumiem że zasilacz tego balansera musi mieć napięcie dokładnie 3x4,2V=12,6V ? Czy mogę dać np. 15V, a balanser sam ustali napięcie 4,2V na ogniwach?
    A jeśli chodzi o prąd ładowania ogniw, to zasilacz musi mieć wbudowany stabilizator prądu? Jakim prądem należy ładować akumulatory li-pol?
  • #12 8314671
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 348
    Co do wartości prądu jakim można ładować akumulatorki to poczytaj tutaj http://www.powerstream.com/li.htm Im wyższe napięcie tym więcej energii będzie traconej w balanserze bądź w ładowarce.
  • #13 8317117
    ezbig
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Konstrukcja świetna. Ten balanser mi sie przyda, muszę taki zrobić. Twoja ładowarka jest automatyczna, czy ten balanser pilnuję nie tylko równości napięć, ale też zabezpiecza przed przeładowaniem?
  • #14 8317707
    RyszardW
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam ja też wykonałem taką modyfikację akumulatora wkrętarki Agojama . Obecnie wykonuję zasilanie do piłki tarczowej i wyrzynarki Rybi zasilane będą pakietem 2 razy po pięć akumulatorków Li-Ion oryginalny akumulator ma 18V. Do tego wykonałem ładowarkę ze strony jest tam schemat razem z układem kontroli ładowania poszczególnych ogniw podaję adres :http://www.coolcircuit.com/project/lipo_charger/lipo_charger.html
  • #15 8317759
    niw
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Chłopaki czytam tak wasze wypowiedzi i skrócę co nie co i dodam coś od siebie.
    Po pierwsze zanim ktoś zacznie się bawić w składanie zestawów na bateriach li-... (ion,poli,itd) wypadało by trochę poczytać o tych bateriach bo nie stosowanie się do zaleceń producenta często bywa katastrofalne w skutkach.
    Zacząć należy od tego że każdy zestaw li-... wymaga układów zabezpieczających a te "balansery" jak je ktoś nazwał niestety do nich nie zależą. Są to układy które jak ktoś słusznie zauważył zwiększają żywotność ogniw.

Baterię taką należy zabezpieczyć na pewno przed zbyt wysokim napięciu ( np przy ładowaniu) i zbyt niskim (np przy rozładowaniu lub zwarciu) jak również przed zbyt wysokim prądem ładowania i rozładowania.

parametr napięcia minimalnego jest określony w notach katalogowych producenta i dla każdych cel jest inny. Jego przekraczanie prowadzi do skrócenia żywotności akumulatora poprzez utratę jego pojemności i od tego należy zacząć. w przypadku niektórych cel brak monitorowania tego parametru może doprowadzić do eksplozji celi.

Następny parametr to max napięcie ładowania które też nie zawsze wynosi 4,2V !!
    Przekroczenie tego napięcia może spowodować uszkodzenie akumulatora jak i eksplozję ( w skrajnych przypadkach)

Z parametrem max napięcia ładowania wiąże się sam proces ładowania. Ponieważ cel li-... nie ładuje się napięciem tylko prądem. Cela podczas ładowania zwiększa swe napięcie tak aby zrównać się z napięciem ładowania po czym trwa w tym stanie a prąd ładowania zaczyna spadać. Gdy napięcia się wyrównają (cela ładowarka) cela jest naładowana w ok 70-80% aby ją w pełni naładować należy monitorować prąd. Ładowanie należy zakończyć w momencie gdy prąd spadnie do wartości 0,1 pojemności akumulatora. Są też inne sposoby ładowania ale to nie temat na ten dział.

Naładowany i tak zabezpieczony akumulator powinien jeszcze posiadać zabezpieczenie przed zwarciem i przekroczeniem max prądu rozładowania.

Niestety ale bez odpowiedniej wiedzy zabawa z takimi akumulatorami zwłaszcza z odzysku może skończyć się tragicznie.

W/g autora akumulatory są "dobre" ale prawda jest taka że mają one również swoją żywotność (ilość cykli ład/rozład) po której producent nie gwarantuje co się z nimi może stać.

Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem akumulatorów li-ion , li-... (kropki to jakakolwiek inna chemia akumulatorów litowych) ni-cd, ni-mh etc to chętnie pomogę jednak przestrzegam wszystkich przed zabawą z tymi ogniwami bez odpowiedniego przygotowania teoretycznego.

Do autora- Jeśli do ładowania używasz tylko "balansera" a akumulatorów używasz bez żadnej płytki zabezpieczającej zestaw z tym elektronarzędziem to radzę odpuścić sobie tą zabawę.

Na koniec przepraszam za mały chaos którego za pewne każdy się tu doszuka ale włos na głowie mi się jeży gdy to przeczytałem.

Pzdr
  • #16 8319173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 8319203
    pmichniewski
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Ronin64 napisał:
    Co do wartości prądu jakim można ładować akumulatorki to poczytaj tutaj http://www.powerstream.com/li.htm Im wyższe napięcie tym więcej energii będzie traconej w balanserze bądź w ładowarce.

Informacje zawarte pod podanym przez Ciebie linkiem są mało szczegółowe. Dużo lepsze można znaleźć na stronie Battery University (http://www.batteryuniversity.com/) i to nie tylko na temat li-ion, ale także ni-cd i ni-mh. Zarówno na temat ładowania, rozładowywania i bezpieczeństwa z tym związanego.
  • #18 8319319
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Podajecie strony, które z bateriami (akumulatorami litowymi) maja do wspólnego tylko słowo bateria w nazwie. Jeszcze chwila i ktoś poda, że na Youtube mówili co innego !!!
    Jedyne prawdziwe dane na temat napięć i prądów, zawiera karta katalogowa.
    Na przykład Samsung ICR18650-26A (2600mAh) napięcia 2,75V - 4,2V, a max prądy ładowania to 1C, a rozładowania to 2C. Na każdym dobrym ogniwie jest podany jego typ, a karty katalogowe są ogólnie dostępne.
  • #19 8320794
    niw
    Poziom 11  
    technics6 napisał:
    Że tak zapytam trochę z innej beczki - jaki prąd pobiera taka wkrętarka z obciążonym silnikiem?

To jest dobre pytanie :) Zapomniałem jeszcze dodać że w przypadku projektowania płytek zabezpieczających baterię niezbędna jest znajomość profilu prądowego odbiornika na podstawie którego parametryzuje się w najprostszym przypadku 3 okna prądowe (przynajmniej jak do tej pory z prostszymi układami się nie spotkałem)

Cytat:

Jedyne prawdziwe dane na temat napięć i prądów, zawiera karta katalogowa.
    Na przykład Samsung ICR18650-26A 2,75V - 4,2V

Słuszna uwaga jeśli chodzi o noty katalogowe. W notach dobrych firm podane są zawsze charakterystyki z których można odczytać wszystkie niezbędne informacje. Prócz tego, jak kolega słusznie zauważył są podane również parametry graniczne (czy jak kto woli - krytyczne)

Co do stron to akurat na stronie http://www.batteryuniversity.com/ jest sporo przydatnych informacji i ciężko tam doszukać się jakichś niezgodności czy głupot na temat akumulatorów.
  • #20 8320822
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    niw napisał:
    technics6 napisał:
    Że tak zapytam trochę z innej beczki - jaki prąd pobiera taka wkrętarka z obciążonym silnikiem?

To jest dobre pytanie :) Zapomniałem jeszcze dodać że w przypadku projektowania płytek zabezpieczających baterię niezbędna jest znajomość profilu prądowego odbiornika na podstawie którego parametryzuje się w najprostszym przypadku 3 okna prądowe (przynajmniej jak do tej pory z prostszymi układami się nie spotkałem)

Wkrętarka z obciążonym silnikiem pobiera 10-15A a na zatrzymaniu nawet do 30A. Nie wiem, czy te ogniwa od laptopa były przeznaczone do pracy z takim obciążeniem, no ale miejmy nadzieję, że nie wybuchną... Czujnik temperatury byłby wskazany.
  • #21 8320983
    Freddy
    Poziom 43  
    niw napisał:

...
    Co do stron to akurat na stronie http://www.batteryuniversity.com/ jest sporo przydatnych informacji i ciężko tam doszukać się jakichś niezgodności czy głupot na temat akumulatorów.

Na tej stronie jest teoria, która się zwykle sprawdza. Trzeba pamiętać, że nie każdy aku LiIo ma takie same parametry. Mionimalne napięcia rozładowania wahają się w zależności od producenta (2,6V - 2,8V) tak samo maksymalne napięcia ładowania (4,2V - 4,3V). Większość producentów podaje 2,75V i 4,2V.
    Różnie jest też z prądami, nie każde ogniwo można obciążyć więcej niż 2C !!!
  • #22 8321052
    niw
    Poziom 11  
    Freddy napisał:
    niw napisał:

...

Na tej stronie jest teoria, która się zwykle sprawdza. Trzeba pamiętać, że nie każdy aku LiIo ma takie same parametry. Mionimalne napięcia rozładowania wahają się w zależności od producenta (2,6V - 2,8V) tak samo maksymalne napięcia ładowania (4,2V - 4,3V). Większość producentów podaje 2,75V i 4,2V.
    Różnie jest też z prądami, nie każde ogniwo można obciążyć więcej niż 2C !!!

Zgadza się i to co napisałeś teraz w poście jest też tam napisane :)
    Pomijając jednak dywagacje na temat tego co jest a czego nie ma na tej czy innej stronie jesteśmy chyba zgodni co do tego że projekt ten nie jest najbezpieczniejszym w użyciu oraz nie że nie można go zaliczyć do konstrukcji najbardziej udanych.
    Sam pomysł na pewno jest dobry ale pytanie tylko co autor teraz zrobi po tym co tu naskrobaliśmy.

Pozdrawiam
  • #23 8321102
    Freddy
    Poziom 43  
    Ja osobiście również przerobiłem swoją wkrętarkę Bosch GSR-9,6V na aku LiIo, po tym jak zobaczyłem cenę akumulatora. Zastosowałem 2x3 akumulatorki. Przerobiłem również fabryczną ładowarkę, dajac specjalizowany układ scalony. Przeróbka zrobiona rok temu i jak narazie sprawuje się bardzo dobrze.
    Zastosowane u mnie akumulatory to Samsung SDI-ICR18650-26A (2600mAh), a układ ładowarki to LT1513 (SEPIC Constant- or Programmable-Current/Constant-Voltage Battery Charger)
    Cytat:
    Charging of NiCd, NiMH, Lead-Acid or Lithium Rechargeable Cells
    ...
    Charges Any Number of Cells Up to 20V
  • #24 8321153
    PO.
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    A mógłbyś się pochwalić zabezpieczeniami na aku?
    Ładowarka to nie problem bo są dostępne w sprzedaży stacje z pomiarem, balansery się zrobiły powszeche więc ja osobiście bym chyba nie robił ;) . Natomiast jak ładnie zabezpieczyć aku we wkrętarce albo innym odbiorniku? Inna sprawa że te stacje wolą mieć w większości goły pakiet bez zabezpieczeń, inaczej głupieją i go nie obśłużą.
  • #25 8321197
    Freddy
    Poziom 43  
    Akumulatorki gołe, bez zabezpieczeń.
    Cytat:

...
    Inna sprawa że te stacje wolą mieć w większości goły pakiet bez zabezpieczeń, inaczej głupieją i go nie obśłużą.

Dokładnie i ładowarki (gotowe IC) też niechętnie obsługuja takie pakiety
  • #26 8321241
    niw
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o układy zabezpieczające to na początek proponował bym układy firmy seico. Dokumentacja ma kilkanaście stron, a parametryzacja układu jest banalna i całość działa bardzo dobrze.

Należy jednak pamiętać aby zbadać profil prądowy odbiornika i na jego podstawie dokonać parametryzacji układu oraz dobrać odpowiednie cele.

W nocie pokazany jest gotowy układ a jedyne co trzeba zrobić to dobrać odpowiednie wartości elementów tak aby układ wyłączał i włączał się w odpowiednim momencie (dla konkretnego prądu i/lub napięcia)

Wyższą szkołą jazdy są układy przeznaczone do inteligentnych baterii lub z monitorem naładowania (stanu aku) i opcją balansowania celi, jednak tutaj parametryzacja układu jest trudniejsza. same wpisanie parametrów krytycznych jest proste wystarczy tylko programator trzeba jednak też wgrać odpowiednie mapy dla konkretnego rodzaju celi które opisują ich stan w zależności od wielu zmiennych (temp, prąd, czas poprzedniego ładowania, etc) a zdobycie takiej mapy nie jest już prostą rzeczą. Można ją zrobić samemu jednak nawet u mnie w firmie płaci się za takie rzeczy (chyba że kupujesz kilka milionów cel rocznie :) )

Ładować można zwykłym zasilaczem z małym układem który go wyłączy przy spadku prądu ładowania do wartości określonej w nocie katalogowej celi (zwykle 0,1C) Wartość prądu jaką należy ładować cele również jest podana w nocie katalogowej
  • #27 8321266
    PO.
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Freddy napisał:
    Cytat:

...
    Inna sprawa że te stacje wolą mieć w większości goły pakiet bez zabezpieczeń, inaczej głupieją i go nie obśłużą.

No i szewc bez butów chodzi ;) .
    Jak sami robimy pakiet to przy prostych zabezpieczeniach można je obejść od ładowania i wyprowadzić sobie bezpośrednie podejśćie do ogniw.
    Przy bardziej skomplikowanych monitorująco-zliczajacych z jakimś prockiem i pamięcią to już nie przejdzie bo oszukamy układ zabezpieczający i on zgłupieje - ale, poprawcie mnie, nie jest wtedy potrzebna skomplikowana ładowarka, tylko stałe zasilanie a zabezpieczenie dobiera parametry i ładuje?
  • #28 8321318
    niw
    Poziom 11  
    PO. napisał:
    Freddy napisał:
    Cytat:

...

Jak sami robimy pakiet to przy prostych zabezpieczeniach można je obejść od ładowania i wyprowadzić sobie bezpośrednie podejśćie do ogniw.
    Przy bardziej skomplikowanych monitorująco-zliczajacych z jakimś prockiem i pamięcią to już nie przejdzie bo oszukamy układ zabezpieczający i on zgłupieje - ale, poprawcie mnie, nie jest wtedy potrzebna skomplikowana ładowarka, tylko stałe zasilanie a zabezpieczenie dobiera parametry i ładuje?

Trochę namieszałeś kolego. Może prościej będzie jak stworzę temat albo jakiś artykuł pt "proste zabezpieczenie akumulatorów litowo-jonowych i sposoby ich ładowania" ... może znajdę trochę czasu w weekend
  • #29 8321405
    Freddy
    Poziom 43  
    niw napisał:
    PO. napisał:
    Freddy napisał:
    Cytat:

...

Trochę namieszałeś kolego. Może prościej będzie jak stworzę temat albo jakiś artykuł pt "proste zabezpieczenie akumulatorów litowo-jonowych i sposoby ich ładowania" ... może znajdę trochę czasu w weekend

Co do zabezpieczeń, to są gotowe układy scalone. Produkuje je m.in. Texas.
  • #30 8321469
    niw
    Poziom 11  
    Freddy napisał:
    niw napisał:
    PO. napisał:
    Freddy napisał:
    Cytat:

...

Co do zabezpieczeń, to są gotowe układy scalone. Produkuje je m.in. Texas.

Tak jak kilkanaście innych firm. Projektuje takie układy od dłuższego czasu i akurat texasa bym nie polecał zwłascza do prostej uniwersalnej płytki zabezpieczającej. Tak samo zresztą jak i do bardziej skomplikowanych aplikacji. Jeśli producent tworzy "prosty" układ realizujący tylko monitoring pojemności i stanu naładowania celi i okupuje to 200 strona dokumentacji oraz interfejsem do programowania którego nauka obsługi wykwalifikowanemu inżynierowi zajęła 5 miesięcy to jest to dla mnie drobnym nieporozumieniem.

Jeśli ktoś miałby pytania może pisać na priv na pewno postaram się pomóc, a tymczasem widzę że dyskusja tu raczej nie ma większego sensu.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przeróbki zasilania wkrętarek, szczególnie modelu Ferm, na akumulatory litowo-jonowe (Li-ion) oraz LiFePO4. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z modyfikacjami, w tym wymianą akumulatorów na ogniwa z laptopów, co pozwoliło na zwiększenie pojemności i wydajności. Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich układów zabezpieczających, takich jak balansery, aby uniknąć przeładowania i nadmiernego rozładowania ogniw. Uczestnicy dyskusji podkreślali znaczenie znajomości parametrów akumulatorów oraz ich charakterystyk, aby zapewnić bezpieczeństwo i efektywność działania przerobionych narzędzi. Wspomniano również o problemach z akumulatorami Ni-Cd i Ni-MH oraz o zaletach ogniw LiFePO4 w kontekście ich odporności na nadmierne rozładowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA