logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar pokojowy na Atmega8

elvis1990 06 Cze 2011 22:40 17662 20
REKLAMA
  • Zegar pokojowy na Atmega8

Witam.

Chciałbym zaprezentować Wam zegar na wyświetlaczach LED (4x1.5" + 2x0,8"), który ostatnio wykonałem. Obudowa została wyfrezowana za pomocą obrabiarki CNC z jednego kawałka drewna. Z przodu jest ciemna pleksa, która wchodzi na "wcisk" do obudowy - dzięki temu nie było konieczności klejenia jej do obudowy. Na lewej ściance znajdują się przyciski do ustawiania zegara oraz czujnik temperatury DS18B20, a na prawej - złącze zasilania. Zegar zasilany jest starą ładowarką Nokii. Elektronika zaczerpnięta jest z tego wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic900947.html

Główną zaletą zegara jest jego czytelność, elektronika dopasowuje jasność wyświetlania do jasności otoczenia. Dzięki temu w nocy nie razi, a w dzień jest dobrze widoczny. Zastosowany w nim kondensator dużej pojemności zapewnia podtrzymanie czasu w razie zaniku zasilania nawet na kilka godzin.

Koszty:
    - wyświetlacze - 20zł;
    - atmega8 - 8zł;
    - DS18B20 - 5zł.
    Resztę części miałem z demontażu.

Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8 Zegar pokojowy na Atmega8

Wzory płytek:
    Załączniki:
    • Zegar.rar (17.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    elvis1990
    Poziom 14  
    elvis1990 napisał 144 postów o ocenie 283, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Głogów Młp. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9584888
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5050
    W czym kolega napisał program?
    Możesz udostępnić program?
  • REKLAMA
  • #3 9584940
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 937
    To czego często brakuje w projektach DIY to brak wykończenia i dbałości o detale.
    Tutaj jest po prostu super. Zegar jakich wiele i trudno wymagać aby był tym jednym niepowtarzalnym z punktu widzenia elektroniki, ale wykonanie zasługuje na duży plus.
    Jedno o czym bym pomyślał to aby DSy i gniazdo zasilania umieścić z tyłu obudowy a nie z boku. Funkcjonalność byłaby taka sama a nie byłoby widać.
    Jeszcze jedno - nie bardzo mogę się dopatrzeć, czy polygon jest połączony z masą.
    Gratulacje.
  • REKLAMA
  • #4 9585138
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    W zasadzie zegarki i termometry na Atmedze to pierwsze co człowiek się uczy.
    Projekt niczego sobie, mnie już osobiście brzydzą wszechobecne czerwone diody...

Zastanawiam się tylko w jaki sposób taka ładowareczka znosi zasilanie tylu diod?
    Jaki kondensator zastosowałeś? Na ile godzin podtrzymuje?
  • #5 9585421
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Naprawdę ładny i dopracowany zegar.
    Szkoda tylko że nie ma specjalizowanego RTC.

A gdzie Kolega dorwał taki kawał ciemnej pleksy?
  • #6 9585432
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    logos2000 napisał:
    W zasadzie zegarki i termometry na Atmedze to pierwsze co człowiek się uczy.

E tam, zegarki i termometry wykonuje się jak sie chce coś robić a nie ma się pomysłu :) Po zegarkach są jeszcze zasilacze, albo nawet przed zegarkami.
    Ja zegarka ani termometru nigdy nie wykonałem, bo po co robić coś co robiło już setki ludzi? I w dodatku co można kupić za parę zł? Lepiej czas poświęcić na jakieś innowacyjne projekty, ale to jest tylko moje zdanie i można się z nim nie zgadzać.
    Co do samego projektu, to nie ma bardzo się do czego przyczepić.. No jedynie może tego gluta w środku. Co do staranności wykonania obudowy, to gdybyś ją wykonał ręcznie to ukłony przed tobą ale mając do dyspozycji maszynkę CNC i znając się odrobinę na jej obsłudze trzeba być lamusem, żeby zrobić obudowę niestarannie. W zasadzie nie miałeś szansy spaprać tej roboty :)
    Ale ode mnie plus i klikam"fajne"
    pozdrawiam
    drzasiek
  • #7 9585971
    elvis1990
    Poziom 14  
    Ocena: 283
    Cytat:
    co spowodowalo, że użyles kondensatora, zamiast baterii jako źrodla podtrzymania zasilania? jaka jest podstawa pomiaru czasu? czy zegar posiada funkcję budzika?

Kondensator dlatego, że akurat taki miałem z radia samochodowego, nie testowałem na ile wystarcza, ale wydaje mi się, że parę godzin pociągnie (wyświetlacze są wyłączone, atmega podtrzymuje tyko czas). Zegar nie posiada budzika. Wszelkie informacje na temat programu znajdziecie na stronie, którą podałem w pierwszym poście (programu nie pisałem, zaprojektowałem jedynie płytki pod swoje potrzeby). Ciemną plekse można kupić na popularnym serwisie aukcyjnym.
  • #8 9586071
    matisobek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Ładnie ci wyszło. Gdzie umieściłeś DS18B20?
  • #9 9586396
    Czeslaw10
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Witam
    O jakiej przepuszczalności światła jest pleksi którą użyłeś w swoim projekcie?
  • #10 9586572
    elvis1990
    Poziom 14  
    Ds jest na bocznej ściance, obok przełączników.
    Nie mam pojęcia jaką przepuszczalność światła ma moja pleksa, miałem taki niewielki kawałek tej pleksy w domu (nawet nie wiem skąd :D).
  • #11 9588764
    CiemnyLHS
    Poziom 11  
    Bibliotekę LED rysowałeś sam, czy jest gdzieś dostępna?
  • #12 9588828
    Sławek-K
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Estetycznie wykonany, ładna obudowa. Całościowo całkiem ciekawie to wyszło.
    Można udostepnić schemat i program?
  • #13 9589219
    Brutus_gsm
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Bardzo ładne wykonanie. Ja bym jednak zabejcował drewno i polakierował pistoletem, wtedy by było idealnie ;)
  • #14 9589384
    gemiel
    Poziom 26  
    Ocena: 307
    Połączenie drewna z wyświetlaczem LED trąci trochę zegarami z dawnego ZSRR. Jednak największym minusem jest brak DCF, bez którego nie wyobrażam sobie porządnego zegara. Dokładność tej konstrukcji oscyluje wokół radiobudzika z marketu. Zawsze można upchnąć w tym zegarze DCF i przerobić program. Skoro już wykonana jest solidnie obudowa i płytki to aż się prosi o rozbudowę.
  • REKLAMA
  • #15 9591889
    stepawel
    Poziom 15  
    Ocena: 275
    Kolega stworzył wzór do naśladowania pod względem staranności wykonania :)
    Fakt, że DCF w konstrukcji jak najbardziej udanej dodałby wartości praktycznej.
    Przyciski i złącza lepiej chyba wyprowadzać z tyłu obudowy.
  • #16 9685431
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Zegar ładnie wykonany. Tak z ciekawości jaki ma pobór prądu?
  • #17 9689388
    elvis1990
    Poziom 14  
    Pobór prądu to ok. 100mA przy maksymalnej jasności wyświetlaczy.
  • #18 9810495
    tomak135
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Zegar jest naprawde piekny.

Mozesz podac jego wymiary?
  • #19 9811977
    elvis1990
    Poziom 14  
    192x57x49 (szerokość, wysokość, głębokość).
  • #20 9915058
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Bardzo ładnie wykonany, z dużą dbałością o estetykę, zegar. Natomiast jeżeli chodzi o tak zwaną konstruktywną krytykę :-) to obejrzałem sobie płytki Kolegi w Eagle i stwierdziłem, że wszystkie "rozlane" pola to ułożone sąsiadująco z benedyktyńską cierpliwością ścieżki. Kolego Elvis, polecam inną, prostszą, metodę. Zaznaczasz sobie jakiś obszar (np. prostokąt obejmujący całą płytkę) narzędziem [Polygon] a potem narzędziem [Ratsnest] wypełniasz automatycznie wszystkie wolne pola. Jeśli taki obszar ma być np. "rozlaną" masą (częsty przypadek), przed tym drugim krokiem należy mu nadać nazwę właściwą dla wybranego sygnału (czyli tutaj konkretnie: GND). Nazwę nadajesz klikając prawym guzikiem myszki w któryś z boków polygonu i wybierając komendę [Name] z menu kontekstowego. Pozdrawiam.
  • #21 9916906
    elvis1990
    Poziom 14  
    yogi009 napisał:
    Bardzo ładnie wykonany, z dużą dbałością o estetykę, zegar. Natomiast jeżeli chodzi o tak zwaną konstruktywną krytykę :-) to obejrzałem sobie płytki Kolegi w Eagle i stwierdziłem, że wszystkie "rozlane" pola to ułożone sąsiadująco z benedyktyńską cierpliwością ścieżki. Kolego Elvis, polecam inną, prostszą, metodę. Zaznaczasz sobie jakiś obszar (np. prostokąt obejmujący całą płytkę) narzędziem [Polygon] a potem narzędziem [Ratsnest] wypełniasz automatycznie wszystkie wolne pola. Jeśli taki obszar ma być np. "rozlaną" masą (częsty przypadek), przed tym drugim krokiem należy mu nadać nazwę właściwą dla wybranego sygnału (czyli tutaj konkretnie: GND). Nazwę nadajesz klikając prawym guzikiem myszki w któryś z boków polygonu i wybierając komendę [Name] z menu kontekstowego. Pozdrawiam.

Dziękuję kolego za podpowiedź. :)

Podsumowanie tematu

✨ Zegar pokojowy na Atmega8 z wyświetlaczami LED (4x1.5" + 2x0.8") został wykonany z drewna, z obudową frezowaną CNC. Zegar ma funkcję automatycznej regulacji jasności wyświetlaczy oraz podtrzymanie czasu dzięki kondensatorowi. Użytkownicy chwalą estetykę wykonania, ale sugerują dodanie modułu RTC oraz umieszczenie przycisków i złącza zasilania z tyłu obudowy. Pojawiły się pytania o programowanie, schematy oraz szczegóły dotyczące użytych komponentów, takich jak czujnik temperatury DS18B20 i zasilacz z ładowarki Nokii. Zegar ma pobór prądu około 100mA przy maksymalnej jasności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA