logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw do samodzielnego napełniania klimatyzacji, gaz propan, gaz zapalniczek?

decybel91 13 Maj 2018 18:05 329595 2050
Najlepsze odpowiedzi

Jaki jest skład zestawu do samodzielnego napełniania klimatyzacji typu EasyKlima i czy można zamiast niego użyć propanu albo gazu do zapalniczek?

Taki zestaw to najpewniej mieszanka propanu (R290) i izobutanu (R600a), zwykle w proporcji około 50/50; w threadzie padają też nazwy HC-12a, Duracool 12a, Care 30 i R-436B jako odpowiedniki [#17219227][#17305485][#17306994] Gaz do zapalniczek nie jest idealnym zamiennikiem, bo zwykle ma inny skład, często 80/20 butan/propan albo mieszanki butanowo-propanowe, więc termodynamicznie nie odpowiada R134a tak dobrze jak gotowa mieszanka HC [#17295874][#17497462] Jeśli już stosować węglowodory, to lepiej użyć czystych składników R290 i R600a, zważyć je i napełniać układ wagowo, a nie „na ciśnienie” [#17221227][#17307007][#17345685] Nie należy dolewać takiego czynnika do układu z resztkami R134a, bo zmienia to skład mieszaniny i pogarsza pracę; poprawna procedura to odzysk, próżnia i napełnienie świeżą mieszanką [#17220851][#17308990][#17345875] Wątek podkreśla też, że układ trzeba napełniać ostrożnie i kontrolować przegrzanie/temperatury, bo zbyt dużo albo zły skład może obciążyć sprężarkę [#17309764][#17309885][#17497265]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1831 21142710
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3261
    Gorsze to zależy . Bo nie odłączysz przełącznikiem fizycznie napędu do sprężarki ,a jak stanie dęba to zrywa koło sprzęgła. U ciebie pewnie jest właśnie sprężarka o zmiennej wydajności bo takie rozwiązanie jest nowsze i bardziej oszczędza paliwo oraz daje stabilniejsze chłodzenie niezależne od obrotów silnika.
  • #1832 21142744
    Marek Sp
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    Wróćmy do tematu.
    Jak laik może rozpoznać czy ma klimatyzację klasyczną (sprzęgło on/off, stała wydajność) od klimatyzacji ze zmienną wydajnością regulowaną zaworem?

Uuuu same fahofcy co siem znajom. Celowo tak napisałem.
  • #1833 21142757
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3542
    Cytat:
    Jak laik może rozpoznać czy ma klimatyzację klasyczną (sprzęgło on/off, stała wydajność) od klimatyzacji ze zmienną wydajnością regulowaną zaworem?

Jak włączasz klimę i słychać "klik" z pod maski to masz sprzęgło elektromagnetyczne, jak uruchamiasz klimę bezgłośnie to zawór regulacji wydatku ;)
  • #1834 21142808
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3352
    ^ToM^ napisał:
    Po prostu jest na stałe sprzęgnięte z wałkiem sprężarki.

To jest zrywalne sprzęgło, w razie przeciążenia następuje trwałe "uszkodzenie" sprzęgła i stały brak przenoszenia momentu na wał sprężarki.
    ^ToM^ napisał:
    Czy w związku z tym jest to jakieś lepsze czy gorsze rozwiązanie?

Lepsze bo tańsze w produkcji i szybsze w montażu. Ma jadną istotną wadę - brak czynnika prowadzi do zatarcia sprężarki, a wtedy koszta idą lawinowo. Sprężarka do wymiany, osuszacz, skraplacz też. Reszta układu do mycia.

Najlepsze są sprężarki sterowane zaworem wydajnościowym oraz posiadające tradycyjne sprzęgło.

Ogólnie sprężarki są nie do zajeżdżenia, przy normalnej eksploatacji powinny spokojne wytrzymać całe życie samochodu.
  • #1835 21142847
    Marek Sp
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    No to koledzy specjaliści jaki typ mam w Peugeocie 407sw 2,2 Pb słychać klik ale nie chlodzi
  • #1836 21142990
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1427
    Marek Sp napisał:
    No to koledzy specjaliści jaki typ mam w Peugeocie 407sw 2,2 Pb słychać klik ale nie chlodzi

Zepsuty :)
  • #1837 21142998
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Marek Sp napisał:
    w Peugeocie 407sw 2,2 Pb słychać klik ale nie chlodzi

Kompresor na sprzęgło elektromagnetyczne z zaworem wydajnościowym.
  • #1838 21143471
    Dale65
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    W Stilo 1.9 JTD sprężarka ma sprzęgło elektromagnetyczne oraz mechaniczny zawór wydajnościowy (nie idą do niego osobne kabelki). Po włączeniu przycisku klimy na panelu sprężarka startuje i kręci cały czas, niezależnie jak duże jest zapotrzebowanie na "moc chłodzenia". Natomiast w Alfie 159 widziałem kompresor mający zarówno sprzęgło el. jak i elektryczny zawór wydajnościowy. Po odpięciu kabelków od tego drugiego mimo że sprzęgło el. załapuje i sprężarka kręci nie ma chłodzenia.

Co do kompresorów bez sprzęgła el. to mają one taką zaletę, że nie trzeba pamiętać by w okresie nieużywania klimy włączyć ją chociaż raz na kilka dni/tygodni. Podejrzewam że nawet przy wyłączonej klimatyzacji jakiś minimalny obieg czynnika i oleju w całym układzie pozostaje zachowany.
  • #1839 21143572
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 733
    Cytat:
    Więc wg niektórych ile taka usługa powinna kosztować ?

@Aleksander_01

Stawka z cennika na roboczogodzinę 200-300 zł x rzeczywisty czas potrzebny na naprawę.

240 zł za rbh skasował mnie jeden z droższych warsztatów.
  • #1841 21155055
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    Aleksander_01 napisał:

Lepsze bo tańsze w produkcji i szybsze w montażu. Ma jadną istotną wadę - brak czynnika prowadzi do zatarcia sprężarki, a wtedy koszta idą lawinowo. Sprężarka do wymiany, osuszacz, skraplacz też. Reszta układu do mycia.

Najlepsze są sprężarki sterowane zaworem wydajnościowym oraz posiadające tradycyjne sprzęgło.

Ogólnie sprężarki są nie do zajeżdżenia, przy normalnej eksploatacji powinny spokojne wytrzymać całe życie samochodu.

Ciekawi mnie, dlaczego akurat w takiej brak czynnika prowadzi do zatarcia sprężarki a w klasycznej ze sprzęgłem elektromagnetycznym nie?
    Spodziewałbym się raczej, że brak oleju w układzie (czyli de facto usterka tak, że uszedł czynnik wraz z olejem) powoduje zatarcie.
  • #1842 21155059
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    ^ToM^ napisał:
    Ciekawi mnie, dlaczego akurat w takiej brak czynnika prowadzi do zatarcia sprężarki a w klasycznej ze sprzęgłem elektromagnetycznym nie?

Bo sterowanie wyłączy sprzęgło jak nie ma ciśnienia w instalacji, a w tej co się kręci ciągle w końcu braknie oleju i się zatrze.
  • #1843 21155089
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Janusz_kk napisał:
    ^ToM^ napisał:

Bo sterowanie wyłączy sprzęgło jak nie ma ciśnienia w instalacji, a w tej co się kręci ciągle w końcu braknie oleju i się zatrze.

Ale to chyba w sytuacji, kiedy rozszczelni się gdzieś na dole. Jak rozszczelni się na górze, to sprężarka w kółko będzie mielić sam olej. Olej raczej pod górkę nie płynie więc nie powinien uciec?
  • #1844 21155158
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    ^ToM^ napisał:
    Olej raczej pod górkę nie płynie więc nie powinien uciec?

To prawda, ale do nieszczelnego układu dostaje się wilgoć która degraduje olej.
  • #1845 21155314
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Jak nie ma gazu to i nie ma obiegu i zaciąga powietrze, a powietrze to zło w styczności z olejem i wysoko nawęglaną stalą.

Dodano po 1 [minuty]:

^ToM^ napisał:
    to sprężarka w kółko będzie mielić sam olej.

Nie mieli a przepompowuje na strone tłoczenia i tyle...
  • #1846 21155445
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Jak nie ma gazu to i nie ma obiegu i zaciąga powietrze, a powietrze to zło w styczności z olejem i wysoko nawęglaną stalą.

Dodano po 1 [minuty]:

^ToM^ napisał:
    to sprężarka w kółko będzie mielić sam olej.

Nie mieli a przepompowuje na strone tłoczenia i tyle...

Z pewnością większość przepcha, ale zawsze tam jakaś część pozostanie, zbyt mała, aby sprężarka mogła przechwycić i wypchnąć na drugą stronę. Z tego co piszecie, jednak nie wystarczy to do zapewnienia skutecznego smarowania i takie przypadki zatarcia się sprężarek występują.
  • #1847 21161141
    Dale65
    Poziom 12  
    A propos sprężarek z zaworem wydajnościowym i sprzęgłem jednocześnie, to jeszcze jedną zaletą jest rozłączanie sprzęgła przy mocniejszym wciśnięciu gazu, gdy potrzebna jest pełna moc.
  • #1848 21161150
    sigwa18
    Poziom 43  
    Zaworem wydajnościowym też można zdjąć obciążenie.
  • #1849 21164261
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    Zawory wydajnościowe są sterowane zawsze tylko elektrycznie? Czy są wersje sterowane mechanicznie, bez udziału elektryki?
  • #1850 21164370
    Dale65
    Poziom 12  
    U mnie zawór jest mechaniczny. Nie wiem na jakiej zasadzie on działa, podejrzewam że otwiera się gdy ciśnienie na wyjściu ze sprężarki robi się za duże (jak zawór w pompie oleju). Sprężarka z takim zaworem nie pracuje cyklicznie, pomimo posiadania sprzęgła elektromagnetycznego. Jednocześnie nie idą do niej żadne dodatkowe przewody, oprócz tych do sterowania sprzęgłem.
  • #1851 21164386
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Dale65 napisał:
    U mnie zawór jest mechaniczny.

A jak on jest sterowany, masz jakieś wajchy w samochodzie ?
    Następny "sajens fantastiszen".
  • #1853 21165554
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    A, jeżeli to klimatronic to co innego. Masz wajchy "ciepło-zimno" i druga wajcha "kierunek nawiewu".
  • #1854 21165641
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Aleksander_01 napisał:
    A, jeżeli to klimatronic to co innego. Masz wajchy "ciepło-zimno" i druga wajcha "kierunek nawiewu".

Wyczuwam sarkazm z mocną nutą szyderczą. Szkoda.
    @Aleksander_01, czy możesz merytorycznie obalić twierdzenie @Dale65 że on ma zawór sterowany mechanicznie?
  • #1855 21165671
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    @Aleksander_01, czy możesz merytorycznie obalić twierdzenie @Dale65 że on ma zawór sterowany mechanicznie?

Jak najbardziej, już służę.
    Istota zagadnienia to słowo "sterowany mechanicznie", czyli nie przez prąd ale przez jakieś wajchy, dźwignie, mechanizmy lub serwomechanizmy.
    Kiedyś gdy jeszcze amerykańska motoryzacja była niedościgniona ich pojazdy posiadały tzw tempomat. I nie był on na elektronice, nie był nawet na lampach, był sterowany mechanicznie. Wykorzystywał info z obciążenia silnika (podciśnienie w kolektorze dolotowym). Widziałem taki tempomat w oryginale, a zauważyłem tylko dzięki temu że do gaźnika szły dwie linki gazu.
    Ten tempomat to przykład sterowania mechanicznego, tam nie było w ogóle udziału prądu.
    Obecny tempomat - zadana prędkość to ilość impulsów z ABS w czasie, plus elektroniczne zadawanie prędkości pojazdu (sterowanie przepustnicą) itd. Całkowity brak mechanicznych połączeń z przepustnicą.

Już widzę aktywny tempomat sterowany mechanicznie - z przodu pojazdy na takim dyszlu wystaje coś a la rękawica bokserska, gdy tym dyszlem uderzymy w pojazd przed nami to albo on przyśpieszy albo my zwolnimy.

Zawór wykonuje jakiś tam ruch, a właściwie nie zawór tylko umieszczona w nim iglica. Zadaniem tej iglicy jest otwacie lub pisząc kolokwialnie zmiana stanu jakiegoś wejścia, drogi, itd. W kompresorze klimy ten zawór sterowany wypełnieniem zadaje odpowiednie ciśnienie na tył tłoczków i jednocześnie zmienia położenie krzywki/talerza czego efektem jest zmieniona wydajność kompresora.
    Ten sam efekt można spokojnie osiągnąć przy zastosowaniu typowej mechaniki.
    Termometr to rtęciowy siłownik, system dźwigien i mechaniczne połączenie z talerzem w kompresorze klimy. Temperatura wzrasta, objętość rtęci rośnie zwiększając siłe na tłoczysko i go przesuwając. Teraz przez system dźwigien przekazujemy zmianę na kompresor itd, itp takie brednie z głowy.

Jeżeli ktoś używa słów których nie rozumie to niech lepiej zamilknie, zgodnie ze starym chińskim przysłowiem które mówi "lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż powiedzieć coś i rozwiać wszelkie wątpliwości".

Idę o duży zakład że zdecydowana większość tu piszących nie ma najmniejszego pojęcia czym jest klimatic a czym klimatronic, a już wytłumaczenie od strony sterowania różnic to czysty kosmos.

Bo te durne jenzeniery wymyślajo, powinno być spzengło kompresora jak w ursusie (nigdy go nawet nie widziałem, ale wiem że to traktor), mos wajche linke i dogniatos i ni sie co popsuć.
    Oczywiście w nowocześniejszych klimach sprzęgać można przy pomocy hydrauliki.

Tylko co z tego że ja się opiszę, jak mawiał Sołżenicyn "mądremu to wystarczy tytuł, a głupiemu to książka nie pomoże".
  • #1856 21165712
    carrot
    Moderator Samochody
    Wymyślacie sobie jakiś nieistniejący zawór w sprężarce, oczywiście jest płyta zaworowa z zaworkami jednokierunkowymi ssącymi i tłocznymi, inaczej by sprężarka nie działała
  • #1857 21165734
    sigwa18
    Poziom 43  
    W sprężarkach o zmiennej wydajności jest jeszcze elektrozawór sterowania wydajnością sprężarki (umieszczony z tyłu samej sprężarki - po drugiej stronie od koła pasowego ) . Nie jest to fantazja a coś co jest w samochodach już ponad 20 lat.
  • #1858 21166110
    carrot
    Moderator Samochody
    Oczywiście, że tak
    Ja nawiązuje do jakiegoś wyimaginowanego zaworu mechanicznego
    Cytat:
    U mnie zawór jest mechaniczny. Nie wiem na jakiej zasadzie on działa
  • #1859 21166387
    Dale65
    Poziom 12  
    Dale65 napisał:
    (...) podejrzewam że otwiera się gdy ciśnienie na wyjściu ze sprężarki robi się za duże (jak zawór w pompie oleju). Sprężarka z takim zaworem nie pracuje cyklicznie, pomimo posiadania sprzęgła elektromagnetycznego. Jednocześnie nie idą do niej żadne dodatkowe przewody, oprócz tych do sterowania sprzęgłem.

Sprężarka Denso 5SL12, mechaniczny zawór sterujący:
    Mechaniczny zawór sterujący do sprężarki Denso 5SL12 na białym tle.
    Co ciekawe do tej samej sprężarki dostępny jest również zawór elektryczny:
    Zawór do sprężarki Denso 5SL12
  • #1860 21166827
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Aleksander_01 napisał:
    Istota zagadnienia to słowo "sterowany mechanicznie", czyli nie przez prąd ale przez jakieś wajchy, dźwignie, mechanizmy lub serwomechanizmy.

Przez sterowanie elektryczne- rozumiem takie z udziałem elektryki, np. elektrozawór
    Przez sterowanie mechaniczne- rozumiem takie bez udziału elektryczności, np. sprzęgło wiskotyczne wentylatora chłodnicy.
    A to czy układ jest sterowany automatycznie czy przez człowieka to inna bajka.

sigwa18 napisał:
    W sprężarka o zmiennej wydajności jest jeszcze elektrozawór sterowania wydajnością sprężarki. Nie jest to fantazja a coś co jest w samochodach już ponad 20 lat.

Czy są wersje tego zaworu sterowane bez udziału elektryki?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zamienników czynnika R134a do klimatyzacji samochodowej, głównie mieszanin węglowodorowych opartych o propan R290 i izobutan R600a oraz gotowych produktów typu EasyKlima, HC-12a, Duracool 12a, Care 30 i Linde Care 30. Omawiane są proporcje napełniania względem oryginalnej masy R134a, zwykle około 30–50% masy nominalnej, oraz konieczność napełniania na wagę, po wcześniejszym sprawdzeniu szczelności, wymianie oringów i wykonaniu próżni lub płukania układu. Pojawiają się uwagi o palności tych czynników, możliwych problemach z presostatami, czujnikami ciśnienia, zaworami rozprężnymi, poślizgiem temperaturowym, współpracą z olejem PAG oraz ryzyku dla sprężarki przy nieprawidłowym doborze mieszanki. Wskazywane są też kwestie prawne i bezpieczeństwa, a także przykłady praktycznych testów, w których układy chłodziły poprawnie po napełnieniu propanem, propan-butanem lub mieszanką propan/izobutan, choć z różną wydajnością i bez pełnej pewności co do długoterminowej trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.