Dale65 napisał:Z kratek wieje 5 stopni. Przed włączeniem klimy wiało 28,7 stopni.
Aaa to ok, teraz wszystko jasne. Muszę u siebie zmierzyć ile mi wieje, bo na rękę czuć że zimne ale czy ma <8st to tego nie wiem.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamDale65 napisał:Z kratek wieje 5 stopni. Przed włączeniem klimy wiało 28,7 stopni.
kuwerty1 napisał:U mnie jest to TZR, pisałem we wcześniejszych swoich komentarzach. Więc teoretycznie lepszy układ do zastosowania zamiennika.
kuwerty1 napisał:Czy dobrze rozumiem, że do określenia:
- przegrzania - potrzebny jest pomiar temperatury na wyjściu z parownika oraz odczyt temperatury z charakterystyki dla danego czynnika na podstawie ciśnienia LP?
kuwerty1 napisał:dochłodzenia - potrzebny jest pomiar temperatury na wyjściu HP ze sprężarki oraz odczyt temperatury z charakterystyki dla danego czynnika na podstawie ciśnienia HP?
sigwa18 napisał:Zwykle wycieku nie trzeba na siłę szukać. Wystarczy dobrze się przyjrzeć na skraplacz (ta chłodnice klimatyzacji przed chłodnica płynu dla silnika). Jak ktoś wie czego szukać od razu zauważy tłuste plamy z oleju świadczące o wycieku. Niestety sól w zimie i kamyczki robią swoje.
Dale65 napisał:W Krakowie nabicie od zera układu 500g, zwłaszcza latem to 400-500zł, więc jednak jest o co walczyć.
[...]
Cytat:UWAGA! Zakup butli wymiennej jest niezbedny do realizacji zamówienia na czynnik do klimatyzacji.
^ToM^ napisał:Powariowali. 500 gramów R134a kosztuje 68 zł brutto - czyli gaz jest tani.
Aleksander_01 napisał:Słyszałeś o sprężarkach o zmiennej wydajności, większość z nich pracuje non stop. Niektóre mają dodatkowo sprzęgło i te są najlepsze bo nie grozi im zatarcie bez czynnika (nie załączy się sprzęgło).
Strumien swiadomosci swia napisał:Na czynniku jest marża 100% do tego z 200zł usługa i robią się koszta..... gaz dobrej jakosći 1800zł butla. Nowe brzesko bardzo dobra hurtownia mają zawsze na stanie kilka ton r134a.
Dale65 napisał:Chciałem kiedyś wymienić linki ręcznego, w Krakowie zaśpiewali mi 200zł za samą robociznę, a na wsi ogarnęli za niecałą stówę.
ociz napisał:Ta, najlepiej oceniać co ile powinno kosztować po najniższej, promocyjnej cenie znalezionej gdzieś w necie. U mnie w hurtowniach np. legalny R134a kosztuje około 2500zł za 12kg.
Zwróć uwagę na:Cytat:UWAGA! Zakup butli wymiennej jest niezbedny do realizacji zamówienia na czynnik do klimatyzacji.
Czyli można się domyślić że nie przyjmują butli z innych źródeł na wymianę i musisz dodatkowo kupić ja od nich.
Aleksander_01 napisał:
...
Co do tych cen wysokich.
Kogoś zbulwersowało nabicie klimy w cenie 500 zł.
Jeżeli jest to "firma" która tylko nabija to jest to karygodne, wg mnie czyste złodziejstwo i działąnie niezgodne z prawem, takie "usługi" powinny być zabronione gdyż jest to okradanie klientów.
....
^ToM^ napisał:Zatem łącznie: 232 + 1637 zł = 1869 zł czyli 77 z (brutto!) za 500 g
^ToM^ napisał:inflacja 30%
sigwa18 napisał:Dokładnie 20-30% to była miesiąc do miesiąca.
ociz napisał:Tylko w bajkach polityków, realna to około 100%.
sigwa18 napisał:Pytanie czy ten serwis na wsi to garażowa bez papierów i podatków po godzinach. Czy faktycznie legalny serwis.
^ToM^ napisał:ceny większości surowców wróciły do stanu z przed covida.
Dale65 napisał:Pójdzie parownik w 10-15 letnim aucie i zostanie tylko opuszczanie szyb
ociz napisał:@Aleksander_01, wiem że wg ciebie zyje się w tym kraju coraz lepiej,
ociz napisał:bo jesteś fanem komunizmu (sam nieraz to przyznałeś), ale nie wszyscy dali tak sobie mózgi wyprać.
kkknc napisał:Ta. Zaraz mi się komuna przypomniała. Chleb zdrożał, ale lokomotywy staniały.
ociz napisał:Tylko w bajkach polityków, realna to około 100%.
sigwa18 napisał:Dokładnie 20-30% to była miesiąc do miesiąca.
Cytat:Czy to prawda, że w Moskwie na pl, Czerwonym rozdają samochody?
Tak, to prawda, tylko że nie w Moskwie, lecz w Leningradzie, i nie na placu Czerwonym, a na placu Rewolucji, i nie samochody, a rowery, i nie rozdają, a kradną
sigwa18 napisał:Po kole napedowym sprezarki (czy jest stałe czy sprzęgło ) i/lub po kabelkach idacych do elektrozaworu zmiennej wydajności