Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przecinarka oporowa na szybko.

pier 25 May 2020 21:14 6222 10
  • Przecinarka oporowa na szybko.
    Witam.
    Pewnego dnia zaistniała potrzeba cięcia styroduru. A więc szybka decyzja że trzeba zbudować przecinarkę oporową.
    Powstała ona z tego co było pod ręką a więc nie jest pewnie zrobiona do końca ze sztuką. Jako że pod ręką nie było nawet nic sensownego na blat to postanowiłem wykorzystać listewki pozyskane z opakowania nowej kuchenki gazowej. Tak powstał blat z resztą konstrukcji. Za kabłąk robi pręt fi12 zespawany pod kątem prostym. Elementy mocujące i naciągające drut zrobione z kawałków laminatu i oczywiście sprężyny. Mocowanie drutu z obu stron bardzo prymitywne i kłopotliwe ale działa, pewnie poprawię kiedyś...
    Prądu dostarcza zasilacz impulsowy 12V, 6.3A podłączony dla regulacji prądu pod przetwornicę step down 150W. Miernik panelowy pokazuje napięcie i prąd. Może dodany jest on trochę na wyrost ale był za punkty więc czemu ma się kurzyć niepotrzebny. Przydało by się jeszcze wyprowadzić na "zewnątrz" potencjometr regulacji prądu aby móc regulować prąd dla różnych drutów ale jak pisałem przecinarka powstała szybko i raz ustawiony prąd na 3.9A przy drucie 0.4mm jest ok i całość spełnia zadanie. Kiedyś na pewno wyciągnę ten potencjometr na zewnątrz.
    Jak pisałem przecinarka spełniła zadanie, pociąłem nią prawie całą belkę styroduru 5cm grubości. Tylko raz urwał mi się drut ale przegiąłem z naciągiem i prądem.
    Przecinarka oporowa na szybko. Przecinarka oporowa na szybko. Przecinarka oporowa na szybko. Przecinarka oporowa na szybko. Przecinarka oporowa na szybko.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pier
    Level 24  
    Has specialization in: konstruktor cad
    pier wrote 2236 posts with rating 1735, helped 39 times. Live in city Biłgoraj. Been with us since 2006 year.
    krzbor
    Level 25  
    Jeśli ktoś potrzebuje na szybko przycinarki do styropianu, to proponuję lutownicę transformatorową. "Grot" to może być nawet 20 cm drutu miedzianego. Przy odpowiednim wygięciu można uzyskać różne kształty. Robiłem tą metodą elementy dekoracyjne domu z płyty styropianowej 5 cm.
    bambus94
    Level 32  
    Jakiś rok temu zbudowałem podobny sprzęt, z tym że użyłem dwóch prowadnic szufladowych i dwóch zawiasów co bym mógł ciąć w pionie i pod kątem, oczywiście w poziomie też się dało. Wszystko zasilane ze spawarki inwerterowej, prąd ustawiony na minimum (na wyświetlaczu 10 ale faktycznie było ok 8A). Drut kantalowy chyba 0,8mm.
    Nieocenione przy układaniu styropianu na dachy, podłodze lub elewacji.
    szymon122
    Level 38  
    Jak rozwiązałeś problem rozciągającego się drutu pod wpływem temperatury?
    Ja przecinarkę do styroduru zrobiłem z wiertarki stołowej. Na dolnej podstawie zaczepiłem drut (z podłączonym jednym biegunem zasilacza), następnie ten drut przechodził przez otwór w ruchomym blacie wiertarki i jego koniec zaczepiłem na wysuniętą główkę wiertarki. Następnie, gdy puściłem korbę to główka sama poszła do góry naciągając drut. Po rozgrzaniu drutu, gdy ten się wydłużał to główka szła do góry a gdy ostygł wędrowała na dół.
    Regulację temperatury uzyskałem poprzez owinięcie drugiego bieguna zasilacza dosyć luźno na drugie tak abym mógł go przesuwać. Gdy dwa bieguny są bliżej siebie to drut grzeje się bardziej a gdy go odsunę w stronę główki to jest chłodniejszy. Całość zasiliłem zasilaczem 12V 5A.
    pier
    Level 24  
    szymon122 wrote:
    Ja przecinarkę do styroduru zrobiłem z wiertarki stołowej. Na dolnej podstawie zaczepiłem drut (z podłączonym jednym biegunem zasilacza), następnie ten drut przechodził przez otwór w ruchomym blacie wiertarki i jego koniec zaczepiłem na wysuniętą główkę wiertarki. Następnie, gdy puściłem korbę to główka sama poszła do góry naciągając drut. Po rozgrzaniu drutu, gdy ten się wydłużał to główka szła do góry a gdy ostygł wędrowała na dół.
    Regulację temperatury uzyskałem poprzez owinięcie drugiego bieguna zasilacza dosyć luźno na drugie tak abym mógł go przesuwać. Gdy dwa bieguny są bliżej siebie to drut grzeje się bardziej a gdy go odsunę w stronę główki to jest chłodniejszy. Całość zasiliłem zasilaczem 12V 5A.

Popatrz na pierwsze zdjęcie, widać na nim sprężynę która naciąga drut. Moja przecinarka jest lepiej wyposażona i mam płynną regulację prądu a więc i temperatury drutu.
    bambus94
    Level 32  
    szymon122 wrote:

Zastosowałem dźwignie, sprężynkę i śrubę z nakrętką motylkową, mogłem sobie regulować siłę naciągu.
    Przy minimalnym nastawie na spawarce normalnie cięło, dopiero przy ok 12A drut zaczynał robić się czerwony. Ciałem całe arkusze styropianu nawt5 z grubości, np miałem 15cm a potrzebowałem 12 to nie było problemu.
    bsw
    Level 20  
    Zrobiłem taką przecinarkę kilka lat temu (też z potrzeby chwili).
    Jako zasilacza używałem prostownika do ładowania akumulatorów. Rama drewniana a naciąg sprężyną.
    Pytanie mam dot. drutu oporowego - jakiego używaliście?
    Ja próbowałem różnych i zostałem przy chromonikielinowym - odzyskanym ze spirali do kuchenki - niemniej miałem problem z jego przepalaniem...
    S_Goryl
    Level 13  
    Kilka lat temu musiałem wykonać dwa domki (jeden ze styroduru, drugi ze styropianu) dla bezdomnych kotów.
    Ponieważ nie mam w domu nawet zalążka warsztatu mechanicznego i żadne spawanie itp. nie wchodzi w grę, poradziłem sobie za pomocą starej ramki od piłki włośnicowej. Zamiast piłki- drut kanthalowy odizolowany od ramki za pomocą skrawków laminatu FR2. Laminat lekko nacięty iglakiem trójkątnym w miejscu styku z drutem (chodziło o to, aby drut nie miał tendencji do przesuwania się pod wpływem nacisku). Całość ustabilizowana w małym imadle. Łączenie z przewodami za pomocą ceramicznych kostek połączeniowych.
    Zasilacz (o ile pamiętam) ok. 4,5V/4-10A
    Nawet dało się tym coś wykroić...
    Dla purystów: było to pierwsze podejście do tematu, więc tutaj kostki nie są ceramiczne. Za bałagan w piwnicy nie krytykujcie :)
    brofran
    Level 40  
    S_Goryl wrote:
    Nawet dało się tym coś wykroić
    A ten okrągły otwór , to jak wykonałeś ?
    S_Goryl
    Level 13  
    brofran wrote:
    S_Goryl wrote:
    Nawet dało się tym coś wykroić
    A ten okrągły otwór , to jak wykonałeś ?

Nie stosowałem żadnych kosmicznych technologii :(
    Nożem do tapet wyciąłem w styropianie zgrubny prostokątny otwór, potem przełożyłem przez niego drut kanthalowy służący za nóż, zacisnąłem w ramce od włośnicy, podłączyłem zasilanie i ciąłem po narysowanym cyrklem obrysie. Otwór zabezpieczyłem na krawędziach taśmą naprawczą, żeby kocie pazurki nie powiększały włazu :)

BTW, domki dają radę mimo upływu czasu (styropianowy nieco gorzej, bo pewien kot upodobał sobie go jako drapak). Co sezon wymieniam tylko czarny stretch, którym są one owinięte (prymitywne - jak to zwykle u mnie- zabezpieczenie przed wilgocią). Ale to już offtopic...

A tak ogólnie: wiem, że to szczyt prymitywizmu, ale potrzebowałem ad hoc (zajęło mi to ok. 30 minut) zrobić coś z tzw. "g*wna i zapałek", bo potrzeby krojenia styropianu nie miałem i raczej juz mieć nie będę. Zrobiłem i zadziałało. Może komuś się przyda.