logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firma produkująca układy zasilania zapowiada śmierć transformatorów

ghost666 07 Sty 2022 22:05 6345 115
  • #61 19814195
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1428
    Właśnie tak wstępnie policzyłem, da się zrobić i to z separacją na kondensatorach :)
    oto schemat opisowy:
    Od lewej mamy sieć i prostownik, potem przetwornica na mostku H, najlepiej rezonansowa, ma dwa wyjścia do nich podłączamy kondensatory 10pF :)
    o odpowiednim napięciu przebicia, z drugiego końca kondensatorów mostek prostowniczy lub prostownik synchroniczny, potem stabilizator równoległy z sprzężeniem przez transoptor do przetwornicy i tyle :)
    Teraz liczby 10pF daje prąd przy 50hz rzędu dziesiątek mikroamper więc zupełnie niewyczuwalny dla człowieka i bezpieczny, przetwornica pracując na 400Mhz przez dwa kondensatory 10pf da 2,8A :) jedyny problem to że ona się zachowuje jak źródło prądowe stąd konieczny stabilizator równoległy i sterowanie przetwornicy żeby działała 'paczkami' (bo rezonansowej inaczej regulować się nie da), nie przeciążając niepotrzebnie stabilizatora.
  • #62 19814221
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5458
    Czy piezo można zakwalifikować do elektromechaniki?
    Są tam drgania, powiedzmy, że są elementy "ruchome".
    Wtedy: "jak twierdzi firma Amber Solutions, radzi sobie bez tych starych technologicznie elementów elektromechanicznych"
    brzmi jeszcze bardziej zabawnie niż próba określania przez producenta - transformatora będącego rzekomo elementem "elektromechanicznym"... którym nie jest.
    Fakt, że dawno temu występowały przetwornice elektromechaniczne np. silnik napędzający prądnicę, ale w sumie obecnie MEMS to też mikromaszyny więc jakaś "mechanika".
  • #63 19814342
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #64 19814479
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    A kondensatory to przeżyją zważywszy na wymiary, częstotliwość pracy oraz napięcie sieci.?

A dlaczego nie miałby nie przeżyć? wszystko zależy od izolatora i jego strat, a że są to kondensatory wewnątrz scalaka to byłby to SiO2.
  • #65 19814508
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #67 19814567
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    spec220 napisał:
    Właśnie podobną separację elektryczną (nie mylić z galwaniczną) przedstawia post #55.
    Bufory 1,2 ładują kondensator, a 3,4 kluczują PWM napięcie do wyjścia natomiast separacja wynika z faktu, że kiedy bufory 1,2 są w stanie niskiej impedancji, to 3,4 są w wysokiej, i na odwrót..

Ale w razie 'W' nie zapewnią izolacji a kondensatory przy znikomej pojemności tak.

Dodano po 1 [minuty]:

Krzysztof Kamienski napisał:
    Kiedy koniec trollingu

Jaki troling? co w mojej koncepcji jest trolingiem?

Dodano po 3 [minuty]:

spec220 napisał:
    Ale skoro kolega posiada odpowiednie doświadczenie, prowadził eksperymenty, to nie wnikam w szczegóły....

Przecież to nie ja wyprodukowałem scalak, więc nie bądź 'dowcipny inaczej'. Przedstawiłem drugą koncepcję co może być w środku, jest zapewne mniej szalona od twojej, bo takie izolacje mają robione np wzmacniacze izolacyjne.
  • #68 19814649
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #69 19815028
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 671
    Nie widzę tego urządzenia w najbliższym okresie czasu.
  • #70 19815043
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    spec220 napisał:
    Tutaj też użytkownik jest bezpieczny, tylko w odróżnieniu od układu z wykorzystaniem piezoizolatorów awaria któregoś z buforów może zagrażać bezpieczeństwu użytkownika ponieważ nie mamy zachowanej separacji galwanicznej, a jedynie elektryczną...

Czyli nie masz separacji. Co to są te Twoje "LE"? Z tego co zrozumiałem, to są elementy piezo.
    Jeśli to zwykłe jakieś drivery to ten zasilacz nie daje izolacji.
  • #71 19815105
    kekon
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Zwiększanie częstotliwości pracy przetwornic daje możliwość zmniejszenia użytych indukcyjności i pojemności jednak kosztem większych strat - grzanie się tranzystorów kluczujących, większe straty w rdzeniach, efekt naskórkowości, efekt zbliżeniowy itp. Obecnie jest mnóstwo przetwornic, pracujących na częstotliwościach kilku, a może nawet kilkunastu MHz. Są to jednak głównie przetwornice na niskie napięcia i prądy do kilku amperów (np. Texas Instruments ma sporo takich w ofercie). Użycie częstotliwości kluczowania rzędu 400 MHz jest teoretycznie możliwie ale w praktyce raczej nieosiągalne. Przy tak wysokiej częstotliwości ogromne znaczenie mają wszystkie zjawiska pasożytnicze jak indukcyjności ścieżek, pojemności pomiędzy nimi i poszczególnymi podzespołami, nie wspominając już o kompatybilności elektromagnetycznej. Sprawność przy takiej częstotliwości również byłaby kiepska.
    Nawet przy zwykłych przetwornicach pracujących na częstotliwościach znacznie poniżej 1MHz może być sporo problemów; niebagatelne znaczenie ma samo odpowiednie zaprojektowanie PCB.
  • #72 19815150
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    kekon napisał:
    Obecnie jest mnóstwo przetwornic, pracujących na częstotliwościach kilku, a może nawet kilkunastu MHz.

I wielkość ich jest determinowana głównie filtrem p-zakłóceniowym przy tych megahercowych częstotliwościach.Co zaoszczędzi (w gabarytach)na przetwarzaniu traci na tym filtrowaniu.
  • #73 19815234
    kekon
    Poziom 19  
    Jacekser napisał:
    I wielkość ich jest determinowana głównie filtrem p-zakłóceniowym przy tych megahercowych częstotliwościach.Co zaoszczędzi (w gabarytach)na przetwarzaniu traci na tym filtrowaniu

Tu mi chodzi o klasyczne przetwornice typu boost czy buck, które mają typową konfigurację na wyjściu - dławik i kondensator.
    W celu dalszego zmniejszenia tętnień można zastosować dodatkowy filtr LC (post-filter) - i on oczywiście zmniejsza sprawność.
    W przypadku dużych częstotliwości stosuje się ceramiczne kondensatory, które mają bardzo niskie ESR i ESL.
    Wielu projektantów nie wie (lub zapomina) o tym że na wejściu przetwornicy też warto zastosować filtr LC - znacząco zmniejszy on "wpuszczanie" zakłóceń do zasilania na wejściu, do którego mogą być podłączone inne układy.
  • #74 19815497
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #75 19817978
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    ghost666 napisał:
    Zasilacze w naszych domach zazwyczaj przekształcają sieciowy prądu przemienny z gniazdka w napięcie stałe za pomocą układu transformatorów, prostowników i/lub filtrów, ale układ AC Direct DC Enabler, jak twierdzi firma Amber Solutions, radzi sobie bez tych starych technologicznie elementów elektromechanicznych, umożliwiając stabilizację prądu stałego bezpośrednio z sieci prądu przemiennego wykorzystując urządzenie półprzewodnikowe.

Witam,
    Czytając powyższy paragraf ma się wrażenie że pracował nad nim Google translator. Jest po prostu tragicznie nie zrozumiały.

ghost666 napisał:

Wykorzystując pojedynczy układ scalony, ten opatentowany system zasilania zapewnia większą niezawodność i znacznie mniejszy rozmiar niż dzisiejsze standardowe, nieporęczne układy zasilania AC/DC, które w końcu znikną i staną się reliktem naszej analogowej przeszłości".

Czyli z powyższego paragrafu można wysnuć wniosek że powyższy układ scalony jest całkowicie cyfrowy?

ghost666 napisał:

Może również okazać się tańszy, ponieważ może wyeliminować do 50 procent komponentów w standardowych analogowych przetwornikach mocy

Przykro mi ale brzmi to jak wyprzedaż do -50%. Gdzie o wspamniane 50% przeceniona jest jedna już wyprzedana rzecz. Czyli będzie drogo, jak zawsze.

ghost666 napisał:

Nasza firma wyobraża sobie świat, w którym każdy wyłącznik, gniazdko, włącznik światła, urządzenie i inne urządzenia są wyposażone w inteligentne układy Amber, umożliwiając łączność i komunikację w czasie rzeczywistym, zapewniając bezprecedensowy wgląd w zużycie energii, nowatorskie schematy sterowania, takie jak zintegrowane sterowanie głosowe, a nawet potencjalnie zmniejszenie kosztów ubezpieczenia, ponieważ pożary elektryczne staną się przeszłością".

Skąd ma wynikać nowatorstwo schematów sterowania ?

Z powyższych zapowiedzi można tylko podejrzewać większy smog elektromagnetyczny który już jest a będzie jeszcze większą zmorą naszych domów i miast. Dodatkowo więcej elektrośmieci.

Sądzę że te wyobrażenia się tak łatwo nie spełnią, bo wspomniane układy będą drogie i nikt po za garstką pasjonatów ich nie kupi.

Może za to kiedyś energia elektryczna będzie tania i czysta czyli zapewne pozyskiwana z atomu lub fuzji w ten czy inny sposób.
  • #76 19825376
    kekon
    Poziom 19  
    LightOfWinter napisał:
    ghost666 napisał:
    Nasza firma wyobraża sobie świat, w którym każdy wyłącznik, gniazdko, włącznik światła, urządzenie i inne urządzenia są wyposażone w inteligentne układy Amber, umożliwiając łączność i komunikację w czasie rzeczywistym, zapewniając bezprecedensowy wgląd w zużycie energii, nowatorskie schematy sterowania, takie jak zintegrowane sterowanie głosowe, a nawet potencjalnie zmniejszenie kosztów ubezpieczenia, ponieważ pożary elektryczne staną się przeszłością".

Przypomina mi się cytat Kałasznikowa:

„Kiedy byłem młody przeczytałem gdzieś takie zdanie: Bóg Wszechmogący powiedział "Niepotrzebne jest wszystko, co zbyt skomplikowane, potrzebne jest coś prostego".

Nie rozumiem tej manii dążenia do tego, aby każde urządzenie komunikowało się z innym. Jeśli chodzi o oszczędność energii to bardziej przyda się zdrowy rozsądek niż instalowanie wszelkich gadżetów gadających ze sobą. Bo często to wynika z naszych złych nawyków - pozostawianie włączonego komputera na wiele godzin mimo że nic na nim nie robimy, grający telewizor, którego nikt nie ogląda, nastawianie w mieszkaniu sporej temperatury w okresie grzewczym tylko po to aby chodzić w krótkich spodenkach (spokojnie wystarczy 20C - każdy stopień więcej to 8% więcej paliwa). Przykładów jest więcej.
  • #77 19825478
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 832
    kekon napisał:
    LightOfWinter napisał:
    ghost666 napisał:

Przypomina mi się cytat Kałasznikowa:

„Kiedy byłem młody przeczytałem gdzieś takie zdanie: Bóg Wszechmogący powiedział "Niepotrzebne jest wszystko, co zbyt skomplikowane, potrzebne jest coś prostego".

Nie rozumiem tej manii dążenia do tego, aby każde urządzenie komunikowało się z innym. Jeśli chodzi o oszczędność energii to bardziej przyda się zdrowy rozsądek niż instalowanie wszelkich gadżetów gadających ze sobą. Bo często to wynika z naszych złych nawyków - pozostawianie włączonego komputera na wiele godzin mimo że nic na nim nie robimy, grający telewizor, którego nikt nie ogląda, nastawianie w mieszkaniu sporej temperatury w okresie grzewczym tylko po to aby chodzić w krótkich spodenkach (spokojnie wystarczy 20C - każdy stopień więcej to 8% więcej paliwa). Przykładów jest więcej.

Droga w kierunku Internetu rzeczy i 6g. Swoją drogą: mają chłopaki bujną wyobraźnię ;)
  • #78 19825518
    kekon
    Poziom 19  
    a_jablon napisał:
    Droga w kierunku Internetu rzeczy i 6g. Swoją drogą: mają chłopaki bujną wyobraźnię

No właśnie, tylko że słyszę dzwon ale nie wiem gdzie on...
    Nie widzę zbyt dużego zastosowania IoT w przeciętnym mieszkaniu, bo niby po cholerę podłączać do Internetu, pralkę, suszarkę, odkurzacz czy żelazko. Do tego jeszcze sterowanie pralki smartfonem czy przez Wi-fi. Można jeszcze zrobić elektroniczne sterowanie spłuczką w sedesie tylko po co... (chociaż... takie sedesy przecież istnieją w Japonii)
  • #79 19825542
    a_jablon
    Poziom 35  
    Tu nie chodzi o Twoje zastosowanie dla IoT. To TE URZĄDZENIA mają wymieniać się informacjami i robić wzajemnie dla siebie za BTS'y ;) Idąc dalej w kierunku takiej sztucznej inteligencji: np: pojazdy autonomiczne, komunikujące się ze sobą i z otoczeniem.

Żeby było jasne: osobiście taki kierunek rozwoju bardzo mnie niepokoi. Po prostu nie jestem jego zwolennikiem. Doceniam spartańską prostotę i robienie WYŁACZNIE tego, czego oczekuję od danego przedmiotu.
  • #80 19825563
    kekon
    Poziom 19  
    Tylko właściwie jakie informacje mają ze sobą wymieniać np. wyłącznik oświetlenia i kontakt w łazience - chyba po to aby jak najwięcej wiedzieć co robimy i co myślimy...
    tzw. "inteligentny dom" też mnie jakoś nie przekonuje i nie chciałbym w takim mieszkać.
    Szczerze mówiąc to też nie chcę żyć w takim świecie.
  • #81 19825631
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Są zastosowania IoT, które są fajne. Akurat ogrzewanie jest takim (razem z roletami), gdzie Sprytny Dom się przydaje, bo daje oszczędności.
    Jakby pralka wysłała mi powiadomienie, że skończyła, podobnie zmywarka to byłoby miło, aczkolwiek do tego można użyć zwykły budzik (tylko się o tym nie pamięta).
    Automatyczny włącznik jest świetny do np. akwarium albo podlewania. Niektóre mają wbudowany watomierz więc można jeszcze sprawdzać czy coś się jeszcze "robi" (np. drukarka 3D ). Swoją drogą są świetne do programowania elementów analogowych/mechanicznych - za 40zł można sobie dodać włącznik przez internet do mikrofalówki czy piekarnika.

Ale faktycznie są takie rzeczy, gdzie mnie to wkurza. Nawet toster czy szczoteczka do zębów jeszcze trochę a będą miały Wifi...
  • #82 19825733
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    OldSkull napisał:
    Ale faktycznie są takie rzeczy, gdzie mnie to wkurza. Nawet toster czy szczoteczka do zębów jeszcze trochę a będą miały Wifi...

W przypadku szczoteczki mnie to dziwi. Ale chyba są już takie z BT?
  • #83 19826410
    a_jablon
    Poziom 35  
    kekon napisał:
    Tylko właściwie jakie informacje mają ze sobą wymieniać np. wyłącznik oświetlenia i kontakt w łazience - chyba po to aby jak najwięcej wiedzieć co robimy i co myślimy...
    tzw. "inteligentny dom" też mnie jakoś nie przekonuje i nie chciałbym w takim mieszkać.
    Szczerze mówiąc to też nie chcę żyć w takim świecie.

Dla sieci 6g w/w sprzęty są lokalnymi BTS'ami. Robią za elementy inteligentnej sieci telekomunikacyjnej. Nawet nieaktywny telefon w 6g w Twojej kieszeni nie będzie taki "nieaktywny" jak Ci się wydaje. Będzie grzał po jajkach robiąc za BTS'a dla kolegów i koleżanek z pracy.

Pojazdy i drony informują się nawzajem o swoim położeniu, co zapewni (przynajmniej w założeniu) bezkolizyjność. Mają inteligentnie wpływać nawzajem na swoje decyzje.

Z negatywnych aspektów: zbieranie statystyk użycia i ich eksport w kierunku Big Brother'a. Statystyki użycia, niby anonimizowane (potężne zbiory danych statystycznych, wielka próbka tesowa), ale jak trzeba udupić delikwenta, odpowiednie zapytanie do bazy załatwi sprawę ;P

W przypadku komórek: info o sąsiednich urządzeniach. Wiadomo gdzie byłeś, z kim się widziałeś, kto był w pobliżu. Wniosek: na niektóre rozmowy idzie się na spacer do lasu, bez telefonu, smartwatcha czy czego tam jeszcze. Ze sobą bierze się przedmioty czysto analogowe. Żadnych e-fajek ;) One zostają w samochodzie, nie na tym samym parkingu oczywiście co reszta uczestników spaceru ;) Mam nadzieję, że nie dożyję czasów, że nasze ubrania będą nas szpiegować i "zbierać statystyki z użycia"...

Dodano po 4 [minuty]:

LightOfWinter napisał:
    OldSkull napisał:

W przypadku szczoteczki mnie to dziwi. Ale chyba są już takie z BT?

Ostatnio czytałem o włamaniach na akcesoria erotyczne na BT. Zabezpieczenia w tych sprzętach są żadne - powiedzmy to wprost. Zresztą tego nie tworzono z myślą o bezpieczeństwie tylko o ... wiadomo o co chodzi. Tak sobie myślę: może nie zawsze jest to takie złe. Pomyśl ile radości możesz sprawić sąsiadce przełączając jej urządzenie "w trakcie" na najwyższy poziom wibracji :)
  • #84 19826535
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    Ciekawe jak się będzie czuł właściciel takiego mądrego domu, jak w końcu zda sobie sprawę, że nawet lodówka ma wyższe IQ niż on sam :lol: ?
  • #85 19826603
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Cytat:
    W ciągu ostatnich dekad jako możliwych zdrajców kryjówki Anne Frank wskazywano dziesiątki osób. Dom Anne Frank w swym badaniu z 2016 r. doszedł do wniosku, że znalezienie kryjówki Anne mogło też nastąpić przypadkiem.
    Czyli już w r. 2016 w Amsterdamie funkcjonowaly domy dochodzące do wniosku, czyli per saldo myślące, inteligentne. A Wy dopiero teraz o tym? :D Taki off top.
    Źródło - jak zwykle niezawodna Interia.
  • #86 19826706
    a_jablon
    Poziom 35  
    bratHanki napisał:
    Ciekawe jak się będzie czuł właściciel takiego mądrego domu, jak w końcu zda sobie sprawę, że nawet lodówka ma wyższe IQ niż on sam :lol: ?

Ciekawe jak będzie się czuł właściciel takiego mądrego domu gdy to zacznie żyć własnym i niezależnym od niego życiem... Co gorsza, gdy inteligentni "pomocnicy" drogą głosowania postanowią eksmitować (bądź: eksterminować) właściciela...
  • #87 19826774
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 679
    a_jablon napisał:
    bratHanki napisał:

Ciekawe jak będzie się czuł właściciel takiego mądrego domu gdy to zacznie żyć własnym i niezależnym od niego życiem... Co gorsza, gdy inteligentni "pomocnicy" drogą głosowania postanowią eksmitować (bądź: eksterminować) właściciela...

Dom uzna, że właściciel jest zbędny, tylko zużywa energię niezgodnie z żadną logiką. I go zamknie w jednym pokoju aby zagłodzić.

Ja tam myślę, że powstaną oazy ludzi, które się nazywać będą "analogowi" , "realnoświatowi", "antyelektonicy" itp. A słowo "inteligencja" będzie znaczyło tylko i wyłącznie "sztuczną inteligencję", tak jak galeria obecnie znaczy centrum handlowe. Będą żyli jak Mormoni albo mnisi Dżinijscy, bez elektroniki.
  • #89 19826781
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 679
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @Jogesh Amisze :D

A racja..... sorry za błąd. Dżinijskich mnichów znam osobiście i widziałem przemówienie mnicha do 30 tyś ludzi bez nagłośnienia. Nie używają ani pojazdów, ani elektryczności.
  • #90 19826787
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    Ja głoszę takie futurystyczne (i przykre)przesłanie-człowiek zostanie wyeliminowany przez sztuczną inteligencję (AI) jako ułomne ogniwo.Potrzebujemy żywności,powietrza-biosfery o określonych warunkach,problematycznych przy dalekiej ekspansji w kosmosie.Dla AI wystarczy energia.Jak zdobędzie odpowiedni stopień świadomości to się nas ,jako niepotrzebny już balast w postępie,pozbędzie.To będzie następny krok w ewolucji (ale już nie człowieka).

Podsumowanie tematu

✨ Firma Amber Solutions zaprezentowała technologię AC Direct DC Enabler, która ma na celu eliminację transformatorów w zasilaczach, przekształcając prąd przemienny bezpośrednio na stały za pomocą elementów półprzewodnikowych. Uczestnicy dyskusji podnoszą kwestie dotyczące bezpieczeństwa, izolacji galwanicznej oraz efektywności nowego rozwiązania. Wiele osób wyraża sceptycyzm wobec deklaracji o "śmierci transformatorów", wskazując na problemy z separacją galwaniczną i niezawodnością. Zauważają również, że technologia może być użyteczna w zastosowaniach, gdzie nie jest wymagana izolacja, takich jak zasilanie urządzeń AGD czy oświetlenia LED. Wskazują na wcześniejsze rozwiązania beztransformatorowe oraz porównują nową technologię do istniejących systemów, podkreślając, że marketingowe hasła mogą być mylące.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA