logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentny dom, ale trochę "inaczej"

katakrowa 14 Kwi 2025 22:39 4629 53

TL;DR

• Duży dom ma instalację „smart home” opartą na rozwiązaniach Legranda, sterującą drzwiami, żaluzjami, ogrzewaniem, światłami i dźwiękiem.
  • System powstał 10–15 lat temu, a do każdego punktu podobno poprowadzono osobny przewód, lecz nie zachowały się schematy ani dokumentacja.
  • Po sporach z pierwotnym wykonawcą instalacja została bez opieki i była później wielokrotnie przerabiana przez kolejnych fachowców, każdy po swojemu.
  • Widać już dwie rozdzielnice: dużą na parterze i mniejszą na strychu, obie wyglądają chaotycznie i budzą wątpliwości co do dalszego ratowania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • #31 21522158
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    kshyhoo67 napisał:
    im większy syf do ogarnięcia, tym więcej czasu potrzeba a co za tym idzie, większe pieniądze trzeba wydać. Pytanie, ile Twój znajomy chce/może wydać

Kolega oszacował bardzo luźno /nie stawiając górnej granicy/ od 10 000 zł w górę za uporządkowanie syfu i uruchomienie, plus oddzielne wynagrodzenie za pomiary do protokołu i stworzenie dokumentacji.
  • #32 21522322
    altar3
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Najlepiej jak się skontaktujecie instalatorem konkretnego systemy. Podejżewem ze nikt nie będzie chciał tego poprawiać. Zaoferują poprostu wymianę całego sterowania. Poszukaj w swojej okolicy kogoś od Grenton albo typowych systemów smart home.
  • #33 21522559
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    katakrowa napisał:
    że to wszystko nigdy nie zadziałało tak jak należy.

Może z racji niemłodego już wieku, a może z awersji do komplikowania sobie życia (tak-komplikowania), nie potrafię pojąć fenomenu tzw. Smart Home.
    I ten wątek niejako utwierdza mnie w obecnym stosunku do tego "dobrodziejstwa".
    Jaki cel ma wpychanie takiej ilości elektroniki do naszych domów i mieszkań?
    O ile jestem w stanie zrozumieć niskie pobudki typu chęć chwalenia się bajerami przed znajomymi, to argumenty typu oszczędność energii, wygoda, podwyższanie jakości życia do mnie kompletnie nie przemawiają.
    Doceniam i stosuję praktyczne rozwiązania, które powodują, że nasze życie staje się łatwiejsze i bezpieczniejsze, ale : kilkanaście czujników temperatury, światło i/lub muzyka podązające za lokatorem, sterowanie oświetleniem (i np jego barwą) z tableta itd itp...
    Oczywiście, "kto bogatemu zabroni", ale wracamy tu do niskich pobudek. Właścicielowi instalacji z tego wątku nie przyniosła ona ani oszczędności, ani zbyt wiele radości.
    Nie mam najmniejszego zamiaru wywoływać tu wojny z obrońcami SmartHome. Po prostu nasuneła mi się taka konkluzja po lekturze tego wątku, że jeśli chcesz bajerów, to albo ogarniesz to sam, albo licz się z wysokimi i regularnymi wydatkami. Włosy wyrywać sobie będą jedni i drudzy ;).
  • #34 21522568
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ale w tej instalacji nie ma żadnych wodotrysków, ale jest automatyka domowa.
  • #35 21523604
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1063
    Alpha napisał:
    Może z racji niemłodego już wieku, a może z awersji do komplikowania sobie życia (tak-komplikowania), nie potrafię pojąć fenomenu tzw. Smart Home.

W domu jest 15 obwodów ogrzewania podłogowego. Postawienie 10 termometrów da nam możliwość wygodnego sterowania temperaturą w każdym pomieszczeniu. Automatyka zadba o utrzymanie temperatury. Jest tam też 10 rolet podnoszonych elektrycznie. Zamiast trzymać przycisk przy każdej - czyż nie łatwiej jednym ruchem palca na smartfonie podnieść i opuścić wszystkie? Opuściłem dom, ale czy drzwi garażowe się zamknęły? Sprawdzam: czujnik pokazuje, że zamknięte - jakie to wygodne! Czujnik zalanie wykrył wodę na podłodze - idzie sygnał do siłownika zaworu, który zakręca wodę. Na strychu zapaliłem światło - niestety nie zauważyłem zapalonego światła, gdy zamykałem schody strychowe: żaden problem Home Assistant wie, że to światło jest załączone i automatycznie je wygasi po 4 godzinach. Chcę, aby światło na zewnątrz zapaliło się gdy jest ciemno - zegar astronomiczny to chleb powszedni dla HA. Przyjechał kurier, a mnie nie ma w domu - nic prostszego - jeden klik i brama otwarta. Mogę go też poprosić o pozostawienie w garażu, gdyż domofon połączony jest z telefonem komórkowym, a ja mogę zdalnie otworzyć garaż - oczywiście widzę, co kurier robi w garażu bo jest tam kamera. Itd, itp.
    Kiedyś jak jeździłem maluchem, to miałem dźwignię ssania. Na zimno nie dało się bez tego odpalić, ale gdy silnik był gorący, to odwrotnie ze ssaniem trudno było zapalić. Oczywiście trzeba było pamiętać o jego wyłączeniu na czas, bo było duże zużycie paliwa. Kto teraz operuje ręcznie ssaniem? Tak samo inteligentny dom - tu nie chodzi o "inteligencję", a po prostu o automatykę.
  • #36 21523830
    Upierz
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Przy pierwszej możliwej okazji wyciął bym wszystko do ostatniego przewodu. Ten kto to robił, kiedykolwiek pomyślał że to trzeba będzie serwisować? Tak pomyślał, bo czekał spore kwoty za przyjazd i konfigurację tego.

Zostawił system dla potomnych żeby się męczyli z tym i trafili pieniądze. W czasach gdy roboczogodzina kosztowała 5zł, to był sens siedzieć przy tym nawet i tysiąc godzin aby to montować, konfigurować i ustawiać. Nie słuchaj gości, którzy doradzają tutaj "wszystko da się zrobić". Na pytanie, ile to będzie kosztować to "zobaczymy". No chyba że chcesz być dojną skarbonką dla serwisantów.
  • #37 21523955
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Łatwo powiedzieć "wytnij". To jest zamieszkały dom, po wycięciu, trzeba by żyć bez prądu, co oznacza średniowiecze ;)
    Jeżeli kable są opisane, do dla kumatego elektryka dzień wystarczy, żeby ogarnąć. Jeżeli kable nie są opisane, to trzeba będzie poświęcić trochę czasu na rozkumanie...
    Nie ma rzeczy nie możliwych, pytanie tylko, ile ktoś jest w stanie zapłacić za robociznę. Bo trzeba wiedzieć, że grzebanie po kimś to niewdzięczna praca... można wejść na niezłą minę...
    Ja bym się podjął, ale nie mieszkam w okolicy. Lubię wyzwania ;p
  • #38 21523986
    Alpha
    Poziom 26  
    krzbor napisał:

1. w domu jest 15 obwodów ogrzewania podłogowego.
    2. Jest tam też 10 rolet podnoszonych elektrycznie. Zamiast trzymać przycisk przy każdej - czyż nie łatwiej jednym ruchem palca na smartfonie podnieść i opuścić wszystkie? 3. 3. czy drzwi garażowe się zamknęły? Sprawdzam: czujnik pokazuje, że zamknięte
    4. Czujnik zalanie wykrył wodę na podłodze - idzie sygnał do siłownika zaworu, który zakręca wodę.
    5. niestety nie zauważyłem zapalonego światła, gdy zamykałem schody strychowe
    6. Chcę, aby światło na zewnątrz zapaliło się gdy jest ciemno
    7. Przyjechał kurier, ... jeden klik i brama otwarta.
    8. Mogę go też poprosić o pozostawienie w garażu, gdyż domofon połączony jest z telefonem komórkowym, a ja mogę zdalnie otworzyć garaż - oczywiście widzę, co kurier robi w garażu bo jest tam kamera. Itd, itp..

Ad1: Też mam kilka obwodów podłogówki. Zapytaj kiedy ostatnio przy tym grzebałem... Nie pamiętam. Nie przesadzajmy z tą temperaturą: w salonie ma być 21st, a w kuchni 20,5st ? Wystarczy mi, że kocioł na noc obniża globalnie do 18st.
    Ad2: Rolety ogarnia już prawie każdy system alarmowy, przewodowo/bezprzewodowo - do wyboru. Sterowanie z manipulatora jak i apki na telefonie.
    Ad3: jak wyżej - podgląd wszystkich wejść w apce, można ustawić alert przy zbyt długiej aktywności.
    Ad4: jak wyżej
    Ad5: no już bez przesady, żarówki Led nas finansowo nie pogrążą. Trzy razy zapomnę, potem już będę pamiętał.
    Ad6: bez problemu dla systemu alarmowego
    Ad7: jak wyżej
    Ad8: po to montuje się system cctv , ewentualnie vdomofon.

Widzisz, mam to niejako w pakiecie, za ułamek ceny urządzeń SmartHome.
  • #39 21524148
    krzbor
    Poziom 29  
    Alpha napisał:
    Widzisz, mam to niejako w pakiecie, za ułamek ceny urządzeń SmartHome.

No widzisz - masz inteligentny dom, który ogarnia system alarmowy. Producenci tych systemów nie kryją zainteresowana budową systemów inteligentnego domu w oparciu o centralę alarmową. Całością zarządza procesor centralki alarmowej.
    Nie wiem dlaczego piszesz o wysokich kosztach inteligentnego domu:
    - Pi 4 - 350zł
    - koordynator Zigbee - 90zł
    - oprogramowanie - darmowe
    Do tego czujniki i układy wykonawcze - ok 60zł/sztuka. Uważasz, że to dużo?
    Dla porównania - sam manipulator czarno-biały SATELa: Int-Ksg2R-W - 600zł. O graficznym kolorowym nie wspomnę - 1200zł
    Ogólnie jest odwrotnie niż piszesz - SmartHome jest wyjątkowo tani. Budowany w oparciu o Zigbee, darmowego HA i tysiące urządzeń z nim zgodnych jest wielokrotnie tańszy od jakiegokolwiek firmowego systemu.
    Kolega miał sterowanie grzejnikami przez system Danfoss. Ciągle jakieś problemy, a producenci nagminnie porzucają swoje koncepcje i kompatybilność. Jak mu opowiedziałem o Zigbee, to teraz wszystko przerabia na HA+ZHA. Nie będzie uzależniony od kaprysów jednego producenta. Obecnie Z2M obsługuje 4275 urządzeń od 489 różnych producentów sprzętu!
  • #40 21524195
    Alpha
    Poziom 26  
    krzbor napisał:
    No widzisz - masz inteligentny dom, który ogarnia system alarmowy.

Nie nazwał bym tego jakąś inteligencją, po prostu wykorzystuję możliwości tego co już mam. Poza tym, jak wspomniałem
    Alpha napisał:
    Doceniam i stosuję praktyczne rozwiązania, które powodują, że nasze życie staje się łatwiejsze i bezpieczniejsze
    .
    Odrzuca mnie po prostu od instalacji takich, jak wspomniana w tym wątku - dwóch rozdzielniach od podłogi po sufit wypełnionych modułami Legranda czy innymi.
    Znam co najmniej dwie osoby w podobnej sytuacji jak tutaj - zostały z takim systemem i nikt nie chce podjąć się napraw/modernizacji.
  • #41 21524222
    krzbor
    Poziom 29  
    Alpha napisał:
    Odrzuca mnie po prostu od instalacji takich, jak wspomniana w tym wątku - dwóch rozdzielniach od podłogi po sufit wypełnionych modułami Legranda czy innymi.

Z tym się zgadzam - jak pisałem wcześniej teraz są rozwiązania radiowe, które nie wymagają potężnych rozdzielni.
  • #42 21524476
    Marcos88
    Poziom 7  
    Czy ja wiem czy on taki dobry
  • #43 21524715
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    kshyhoo67 napisał:
    Jeżeli kable są opisane, do dla kumatego elektryka dzień wystarczy, żeby ogarnąć. Jeżeli kable nie są opisane, to trzeba będzie poświęcić trochę czasu na rozkumanie...

"Kumaty elektryk" to 35 zł/godzinę. Poszukaj sobie w praca OLX.
    Jak opisane, to wystarczy elektrykowi dniówka 500 zł z podatkami, ZUSami. Jak nieopisane to dwie dniówki, czyli 1000 zł.
    Do tego Narzędzia z LIdla za 1000 zł. Drogo nie będzie.
    vodiczka napisał:
    Kolega oszacował bardzo luźno /nie stawiając górnej granicy/ od 10 000 zł w górę

Czyżby był handlowcem i wrzucał do zaprzyjaźnionych firm, a te szukały podwykonawcy, a te kolejnego podwykonawcy, aż trafi na "kumatego elektryka", jak wyżej?

To w końcu ile będzie kosztowało, bo mamy dwie oferty różniące się o zero:
    2000 zł i minimum 10.000 zł
    vodiczka napisał:
    plus oddzielne wynagrodzenie za pomiary do protokołu i stworzenie dokumentacji.

Czyli wykonawca nie sprawdza po sobie i nie "zostawia papieru" wraz z odpowiedzialnością że On to robił?
  • #44 21524980
    Upierz
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    KonradGatek napisał:
    "Kumaty elektryk" to 35 zł/godzinę. Poszukaj sobie w praca OLX.
    Jak opisane, to wystarczy elektrykowi dniówka 500 zł z podatkami, ZUSami. Jak nieopisane to dwie dniówki, czyli 1000 zł.
    Do tego Narzędzia z LIdla za 1000 zł. Drogo nie będzie.

Ale ty żartujesz teraz, że ktoś kumaty przyjdzie do tego za 35zł/h? Tyle to możesz komuś zaoferować przy umowie o pracę pracownikowi, załóżmy dając 6-12 miesięczną umowę, urlop, ciuchy i narzędzia. Choć wątpię aby ktoś kumaty za tyle chciał pracować. Nikt z ogłoszenia sobie tyle nie liczy, mając jeszcze firmę i żeby dać gwarancję, przeprowadzić pomiary tego.

Zrezygnował bym z tych wynalazków, spieniężył na allegro. Zastosował zamiennie moduły na Zigbee, gniazdka programowalne, czujniki. Dzisiaj takie rzeczy kosztują po 20 zł, do tego aplikacja w telefonie gdzie można programować swoje wymyślone harmonogramy.
  • #45 21525096
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Upierz napisał:
    Zrezygnował bym z tych wynalazków, spieniężył na allegro. Zastosował zamiennie moduły na Zigbee, gniazdka programowalne, czujniki.

Ale to też ktoś musi podpiąć, nic nie wiesz o właścicielach domu (autor tematu nie wspomniał). Może to starsi ludzie, albo nie kumaci. Po za tym, ktoś to musiałby ogarnąć, zdemontować, itd...
  • #46 21525160
    vodiczka
    Poziom 43  
    KonradGatek napisał:
    Czyżby był handlowcem i wrzucał do zaprzyjaźnionych firm

Jest elektrykiem i elektronikiem bardzo kumatym, automatyka nie jest mu obca. Wrzuciłem mu ten temat i zapytałem pół żartem, pół serio czy podjąłby się takiej roboty. Uważam jego odpowiedź za sensowną w świetle poniższych wypowiedzi
    katakrowa napisał:
    b) Panie, to się da naprawić ale żeby zrobić Panu wycenę to muszę tu najpierw posiedzieć X dni i ta diagnoza będzie kosztowała Y zł
    Alpha napisał:
    Klient z pewnością chciałby to wiedzieć przed rozpoczęciem, może nawet zgodziłby się na jakieś widełki cenowe. Ale ja osobiście, po przedstawionym opisie i zdjęciach, nie podjąłbym się tej roboty. Widzę tu dziesiątki godzin pracy...

Dodano po 18 [minuty]:

KonradGatek napisał:
    Czyli wykonawca nie sprawdza po sobie i nie "zostawia papieru" wraz z odpowiedzialnością że On to robił?
    Zostawia ale papier /jako dokument/ kosztuje i kolega wycenia oddzielnie. Za prosty wypis z ksiąg wieczystych do celów prawnych, płacisz 200 zł mimo iż znając nr. KW, możesz poznać treść księgi nieodpłatnie przez internet w kilkanaście sekund.
  • #47 21525192
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    vodiczka napisał:
    Za prosty wypis z ksiąg wieczystych do celów prawnych, płacisz 200 zł mimo iż znając nr. KW, możesz poznać treść księgi nieodpłatnie przez internet w kilkanaście sekund.

Serio? Tyle płaciłeś? Opłaty reguluje ustawa i kwoty są wiele mniejsze.
    Na szczęście koszty wykonania dokumentacji smart home nie reguluje ustawa i można wybierać spośród konkurencyjnych ofert.
    A kto to zrobi, co zrobi i za ile opisuje umowa, ew. taniej ale bardziej ryzykownie "na gębę" :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #48 21525237
    vodiczka
    Poziom 43  
    acctr napisał:
    Serio? Tyle płaciłeś? Opłaty reguluje ustawa i kwoty są wiele mniejsze.
    Sorrry, pomyliłem wypis z wpisem.
    Art.  42. [Opłaty stałe od wniosku o wpis w księdze wieczystej]
    1.  Opłatę stałą w kwocie 200 złotych pobiera się od wniosku o wpis w księdze wieczystej własności, użytkowania wieczystego lub ograniczonego prawa rzeczowego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

acctr napisał:
    Na szczęście koszty wykonania dokumentacji smart home nie reguluje ustawa i można wybierać spośród konkurencyjnych ofert.
    Zatem wybieraj, tu nie chodzi o wykonanie dokumentacji nowej instalacji a o zinwentaryzowanie i ewentualne zmiany w starej instalacji.
  • #49 21526067
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Upierz napisał:
    Ale ty żartujesz teraz, że ktoś kumaty przyjdzie do tego za 35zł/h?

Ja nie żartuję, ja przeczytałem oferty pracy dla elektryków na OLX.
    Upierz napisał:
    Choć wątpię aby ktoś kumaty za tyle chciał pracować.

Przecież praca tu jest prosta - idziesz na jeden koniec kabelka i w skrzynce popiskujesz wszystkie po kolei. Potem następny kabelek. Najlepiej wytłumaczy Ci to właściciel firmy, jak pójdziesz po podwyżkę.
    vodiczka napisał:
    Wrzuciłem mu ten temat i zapytałem pół żartem, pół serio czy podjąłby się takiej roboty.
    I chciałby co najmniej 10.000? Pensja miesięczna dla pracownika-elektryka, a wymaga, żeby było zrobione w maksymalnie dwa dni?

Ogłoszenie o pracę dla elektromontera w Lubinie na portalu OLX. Oferta pracy dla elektryka pomiarowca do Niemiec z wymaganym komunikatywnym językiem niemieckim, widoczna strona ogłoszenia na OLX. Ogłoszenie o pracę dla elektryka-elektromontera na stronie OLX z ofertą wynagrodzenia i wymaganiami.
  • #50 21526140
    Alpha
    Poziom 26  
    KonradGatek napisał:
    Przecież praca tu jest prosta - idziesz na jeden koniec kabelka i w skrzynce popiskujesz wszystkie po kolei. Potem następny kabelek. ..

Zbyt długo już siedzę w takich rzeczach, bym miał się nabrać na taki opis ;)
    Weź odstaw meble, rozbierz poczwórną lub więcej-punktową ramkę, gdzie jest LAN i RTV (więc ramka nie odskoczy tak po prostu), wygrzeb kable z puszki, gdzie nagle pojawi się 6 złącz Wago, albo i nawet połączenie lutowane owinięte taśmą izolacyjną i to wszystko leżąc pod komodą, bo nie szło jej odstawić z powodu ciężaru rodzinnej zastawy naczyń przechowywanej tam z dziada-pradziada. Wstając przypieprzysz się głową o TV wiszący na ścianie i strącisz doniczkę z kwiatem.
    Tyle lat, a nadal nie potrafię oszacować czasu takich robót, zawsze wyjdzie znacznie dłużej niż ktokolwiek by przewidział.
    Mówisz 2 dniówki na ogarnięcie tematu? Stawiam litra jeśli tego dokonasz ;).
  • #51 21526251
    vodiczka
    Poziom 43  
    KonradGatek napisał:
    Pensja miesięczna dla pracownika-elektryka, a wymaga, żeby było zrobione w maksymalnie dwa dni

Ale kto wymaga? To Ty w swojej naiwności, szacujesz roboty na dwa dni przy nieopisanych połączeniach
    KonradGatek napisał:

Mój kolega widzi to bardziej realistycznie ''robota dla dwóch ludzi do wyrobienia w niecały tydzień a może nie gdy trzeba będzie coś zamawiać''. Skoro chcesz samopas przedzwaniać wszystkie kabelki to gratuluję kondycji godnej stachanowca.

Powiem więcej, jeżeli zrobisz to za 1000 zł i dasz roczną gwarancję, to ja dołożę Tobie 500 zł po roku bezawaryjnej pracy instalacji. Szczegóły do ustalenia z autorem tematu.
  • #52 21526951
    katakrowa
    Poziom 23  
    Ocena: 854
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przesłałem wątek koledze więc sobie go czyta. Zobaczymy co wymyśli.
    Rozumiem, że 2 zdjęcia nie pokazują obrazu całej sytuacji ale w mojej ocenie biorąc pod uwagę to, że widziałem całość oraz biorę pod uwagę osób co się tu wypowiedziały raczej rozsądniejsze będzie ponowne przegwizdanie wszystkich kabli i zrobienie wszystkiego od nowa i bazując na nowszych "lżejszych" rozwiązaniach. Fakt roboty kupa i pewnie chłop z rodziną będzie musiał pogodzić się z wyłączeniem całej instalacji na kilka tygodni. Jak się z nim spotkam porozmawiam z nim i podpytam jakie wnioski wyciągnął i co planuje.
  • #53 21526993
    vodiczka
    Poziom 43  
    katakrowa napisał:
    Fakt roboty kupa i pewnie chłop z rodziną będzie musiał pogodzić się z wyłączeniem całej instalacji na kilka tygodni.

Sądzę, że dobry fachowiec działając samowtór a nie samopas, nie wyłączy instalacji na dłużej niż kilka dni.
  • #54 21527058
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    Spis z natury robisz bez wyłączania instalacji ma długo. To tylko krótkie chwile by stwierdzić co do czego.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z funkcjonowaniem inteligentnego domu zbudowanego około 10-15 lat temu, opartego na rozwiązaniach Legranda, z rozbudowanym okablowaniem i modułami sterującymi m.in. drzwiami, żaluzjami, ogrzewaniem oraz systemami podążającymi za domownikami (światło, dźwięk). Brak dokumentacji i schematów utrudnia naprawę i modernizację systemu. Uczestnicy podkreślają, że naprawa wymaga szczegółowego spisu z natury, inwentaryzacji kabli i urządzeń, a także stworzenia kompletnej dokumentacji technicznej, co jest czasochłonne i kosztowne. Proponowane rozwiązania to etapowe podejście: identyfikacja działających elementów, naniesienie kabloteki na plan domu, a następnie projektowanie nowego sterowania, często z wykorzystaniem nowoczesnych, tańszych i łatwiejszych w konfiguracji systemów radiowych (Zigbee, ESP32, ESP8266, Home Assistant). Wskazano na możliwość integracji systemu AMPIO jako centralnej jednostki sterującej, z opcją współpracy z systemem alarmowym Satel. Dyskusja porusza także kwestie kosztów, jakości wykonania, konieczności posiadania wiedzy elektrycznej i automatycznej oraz ryzyka związanego z ingerencją w istniejącą instalację. Część uczestników sugeruje całkowite rozmontowanie i budowę systemu od nowa z nowoczesnych komponentów, inni wskazują na możliwość naprawy i wykorzystania istniejącej infrastruktury. Wątpliwości budzi także sens i praktyczność rozbudowanych systemów smart home, zwłaszcza gdy nie przynoszą oszczędności ani komfortu. Podsumowując, kluczowe jest ustalenie wymagań właściciela, dokładna inwentaryzacja i wybór odpowiedniej technologii, z uwzględnieniem kosztów i dostępności fachowców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA