Zapraszam na kolejną część serii gdzie pokazuję wnętrza listw i przedłużaczy elektrycznych. Pora przekonać się co kryje kolejny produkt. Do tej pory spotkaliśmy już różne absurdy, takie jak "bezprzewodowe uziemienie" czy tam "fikcyjną antyprzepięciowość", zatem jak będzie tym razem? Sprawdźmy!
Sprawdzany dziś produkt jest marki Brennenstuhl, artykuł numer 1153304120. Sprzedawca nazywa go listwą zasilającą z zabezpieczeniem, co tutaj oczywiście sprawdzę. Cena produktu to 71 złotych.
Produkt oferuje gniazda francuskie czyli typu E. Najpopularniejsze w Polsce.
Produkt jest wyprodukowany w Chinach, ale nie ma błędów językowych i dziwnych oznaczeń.
Listwa posiada opcję montażu na ścianie:
Oznaczenia: 3100B-2 BE 3516, przewód 2 m H05VV-F 3G1.5 - trzy żyły, przekrój 1.5 mm^2, czyli starczy na 16 A.
Zajrzyjmy do środka. Potrzebny jest płaski, lecz przedzielony śrubokręt.
To tzw. spanner:
Otwieramy:
Wygląda na to, że jest dość nieźle. Średnica przewodów okej, mocowanie też w porządku:
Solidnie zaciśnięte:
Tu z kolei lutowane, ale w raczej akceptowalny sposób, widywałem znacznie gorsze luty:
Włączniki odcinają zarówno przewód fazowy, jak i neutralny:
Odczytałem ich oznaczenie - Soken RK1-01A 16(6)A 250VAC T100:
Udało się znaleźć nawet ich dokumentację:
Analogicznie, teraz bezpiecznik:
KF-G-1 Intertek, znalazłem informacje o wersji 10 A, w produkcie jest 16 A:
Nadprądowy wyłącznik termiczny Intertek KF-G-1 250 V AC/10 A jest wyłącznikiem z ręcznym resetem. Wyłącza się po 25–30 s przy obciążeniu prądem znamionowym zwiększonym o 10%. Wraz ze wzrostem prądu czas wyłączenia się skraca. Wyprowadzenia to Faston 6.3 mm.
No i to chyba tyle... włączniki są podświetlane.
Podsumowując, wygląda raczej w porządku. Nie dostrzegłem tu żadnych większych problemów, niespełnionych obietnic, czy tam absurdalnych stwierdzeń. Nie było powtórki z bardziej niepokojących tematów, takich jak:
- Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia
- Jaka jest średnica żyły w listwie z osobnymi włącznikami LedLux 4131 na 10A 3450W?
- Druga listwa "Lucky Hawk" LH-F03U - czy będzie "bezprzewodowe uziemienie"?
Zakup najwyraźniej się opłacił, a ja mogę bez większych obaw podłączać swój sprzęt warsztatowy do tej listwy.
Czy też sprawdzacie wnętrza tego typu produktów po zakupie?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.