Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona

tytka 30 Oct 2015 18:35 27681 23
Renex
  • Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona
    Dwa lata temu przedstawiłem tu mój projekt - mały wzmacniacz audio na biurko ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2447438.html ).
    Teraz powstała wersja poprawiona, która przede wszystkim miała wyeliminować kilka denerwujących mnie już przypadłości pierwszej wersji:
    - szumy wnoszone przez LM1035, wynikające z zasilania go niskim napięciem (8V);
    - stuki w głośnikach przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia;
    - brak wyjścia słuchawkowego.
    Dodatkowo wymyśliłem sobie, że jeśli to ma być wzmacniacz do komputera, to przyda się też wejście cyfrowe z interfejsem USB.

Wykonana modyfikacja uwzględnia eliminację mankamentów poprzedniej wersji.

Wybór głównych podzespołów: 
    (Niektóre takie jak w pierwszej wersji, w końcu to pewna modyfikacja)
    Tak jak w poprzedniej wersji:
    -TDA2050 – małe gabaryty, duży zakres napięć zasilających, może pracować z obciążeniem od 4Ω, przyzwoicie brzmiący;
    -TS40/93 – wystarczający z racji, że nie ma tu pełnego wykorzystania mocy układów TDA2050;
    Nowe elementy:
    -TDA7318 (SMD) – selektor + wszystkie potrzebne regulacje, dobrze pracuje przy zasilaniu 8V;
    -PCM2705 – mały DAC z interfejsem USB;
    -LM4562 (SMD) – do wykonania filtra dolnoprzepustowego dla subwoofera;
    -ATmega8 (SMD) - sterowanie TDA7318 + sterowania wizualizacją nastaw.

Konstrukcja elektroniczna: 
    Sygnał z wejścia USB trafia do układu PCM2705, w którym sygnał cyfrowy podlega przemianie w analogowy. Dalej z wyjścia PCM-a sygnał podawany jest do TDA7318, do którego trafia także sygnał z wejść CINCH. Tam dochodzi do procesu selekcji wejść i regulacji głośności, barwy dźwięku i równowagi kanałów. Dalej sygnał trafia na końcówki mocy kanału lewego i prawego (zrealizowanych na układach TDA2050), a ponadto sygnały te są sumowane i poddawane filtracji w dolnoprzepustowym filtrze aktywnym (zrealizowanym na układzie LM4562). Częstotliwość odcięcia została wybrana na około 150Hz. Z wyjścia filtra sygnał trafia do trzeciej końcówki mocy zrealizowanej także na TDA2050.
    Dodatkowo urządzenie wyposażone zostało w prosty układ opóźnionego załączenia głośników i zabezpieczający przed składową stałą na wyjściach głośnikowych. Odłącza on także sygnał od głośników po podłączeniu słuchawek.
    Z racji, że TDA7318 wymaga sterowania cyfrowego z linii I2C, trzeba było wykorzystać do tego celu mikrokontroler. Zastosowałem tu ATmega8, któego dodatkowym zadaniem jest sterowanie wskaźnikiem nastaw. Myślałem przez chwilę o zastosowaniu do tego celu wyświetlacza alfanumerycznego, jednak po przemyśleniu zrezygnowałem z tego pomysłu na rzecz wskaźnika zrealizowanego na diodach LED; linijki LEDowej wokół gałki impulsatora i dodatkowo kilku LED-ów do wskaźnika wejścia i wskazań rodzaju nastaw.
    Tak jak wcześniej całość zasilana jest z transformatora TS40/93, do zasilania końcówek mocy wykorzystano 2*11V, a do zasilania reszty (TDA7318, Atmega i filtra itd) 2*7V. Należy wspomnieć, że końcówki mocy zasilane są niestabilizowanym napięciem, natomiast cała reszta stabilizowanym. Stabilizacja zrealizowana na scalonych stabilizatorach 7808 i 7908 dla układów regulacji i filtra oraz 7805(SMD) do zasilania mikrokontrolera. 

Konstrukcja mechaniczna: 
    Tym razem stanąłem przed większym wyzwaniem, aby to wszystko „upchnąć” w dość niewielkiej obudowie, w tym projekcie wszystkiego jest bowiem więcej niż poprzednio.
    Nie było to proste wyzwanie, ale po przemyśleniu i analizie kilku opcji, i zastosowaniu w dwóch modułach elementów SMD, udało się to osiągnąć. 
    Cała elektronika umieszczona została tym razem na pięciu płytkach, jednej głównej i czterech modułach połączonych z nią. 

-Płyta główna to modyfikacja poprzedniej wersji, została nieco przeprojektowana na potrzebę nowego projektu. Umieszczone są tu nadal prostowniki, zasilacz stabilizowany do układów regulacji, zasilacz niestabilizowany dla końcówek mocy, trzy końcówki mocy z radiatorami, bezpieczniki i włącznik sieciowy. 

Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona

-Najmniejszy moduł to tylko dwa gniazda przyłączy wejściowych.

Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona

-Kolejny moduł to DAC na PCM2705, układ selektora/regulatora z TDA7318 wraz z filtrem dolnoprzepustowym na LM4562.

Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona

-Następny moduł to układ opóźnionego załączenia i zabezpieczenia głośników.

-Ostatni moduł to płytka sterowania umieszczona tuż za płytą czołową urządzenia, na której znajdują się układ mikrokontrolera z jego zasilaniem, impulsator, dwa mikrostyki oraz zestaw diod LED do zobrazowania wskazań nastaw. Jest to jedyny moduł tego projektu o montażu dwustronnym.

Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona

Obudowa: 
    Jest to obudowa poprzedniej wersji wzmacniacza, która dla nowego projektu wymagała przeróbki płyty przedniej i tylnej.
    Ścianka tylna otrzymała nową nakładkę z laminatu z wykonanymi otworami pod gniazda przyłączeniowe. Została ona po obróbce pomalowana na czarno. 
    Panel przedni otrzymał nową nakładkę z blachy aluminiowej. Zostały tu wykonane wszelkie potrzebne otwory, naklejone opisy i panel został pomalowany lakierem bezbarwnym.

Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona Mały wzmacniacz na biurko - wersja poprawiona

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tytka
    Level 21  
    tytka wrote 607 posts with rating 1559, helped 7 times. Live in city Pabianice. Been with us since 2006 year.
  • Renex
    slavo666
    Level 21  
    Można mieć zastrzeżenia co do wykorzystanych układów scalonych, ale sama konstrukcja to po prostu majstersztyk. Wszystko wykonane ręcznie praktycznie od zera, idealne rozplanowanie miejsca, sztuka konstruowania opanowana do perfekcji. Według mnie pierwsza piątka najlepszych projektów na Elektrodzie. Wyrazy uznania.
    Drobne pytanko, jak został wykonany opis na panelu przednim?
    brofran
    Level 40  
    Po postawieniu na meblach goście nie rozróżnią, czy to kupione w markowym sklepie, czy samoróbka. Niejeden sklepowy wzmacniacz nie dorówna tej konstrukcji. Brawa dla autora!
  • Renex
    misiekpb
    Level 22  
    Kolego, możesz napisać coś na temat przedniego panelu. Jak wykonałeś napisy i gdzie kupiłeś blachę alu? Była docinana na wymiar na zamówienie czy samodzielnie?
    Pozdrawiam.
    Freddy
    Level 43  
    misiekpb wrote:
    Kolego, możesz napisać coś na temat przedniego panelu. Jak wykonałeś napisy i gdzie kupiłeś blachę alu? Była docinana na wymiar na zamówienie czy samodzielnie?
    Pozdrawiam.
    Poczytaj o wszystkich szczegółach w poprzedniej wersji - link autor podał w poście.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Pełen profesjonalizm.
    Mam tylko pytanie odnośnie układu regulatora TDA7318. Kiedyś "bawiłem się" nim i całkowicie mi nie odpowiadała jej funkcjonalność - regulacje skokowe poziomu barwy, wzmocnienia dało się odczuć (jako schodki zmian parametrów) a i sama korekcja również mi nie odpowiadała.
    Napisz proszę jakie Ty masz wrażenia odnośnie tej kostki (być może w moim wypadku problemem była sama aplikacja i dobór elementów korekcji).
    misiekpb
    Level 22  
    Freddy wrote:
    misiekpb wrote:
    Pozdrawiam.
    Poczytaj o wszystkich szczegółach w poprzedniej wersji - link autor podał w poście.

Niestety tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Ponawiam więc i tym razem proszę o odpowiedź autora. Pozdrawiam.
    paciek74
    Level 13  
    Wykonanie jedno z ładniejszych na elektrodzie w ostatnim czasie. Mam pytanie czy trafo ze względu na bliską lokalizacje przy końcówkach mocy nie zakłóca ich pracy, czy nie słuchać tzw. "brumu"?
    perfi
    Level 14  
    Bardzo fajny projekt. Wiesz może jakiej grubości jest blacha z której zrobiono jest obudowa i przedni przedni panel z aluminium?
    tytka
    Level 21  
    Wielkie dzięki za wszelkie wyrazy uznania.

yogi009 wrote:
    Bardzo ładne wykonanie. Czy Autor może uzupełnić materiał o schematy i pliki programu EDA?

Chyba za bardzo się spieszyłem i nie dodałem pliku ze schematem. Teraz naprawiam moje przeoczenie. Mam nadzieję że schemat będzie czytelny, wyodrębnione są tam wszystkie moduły.

slavo666 wrote:
    Można mieć zastrzeżenia co do wykorzystanych układów scalonych...

Pewnie że można, mój wybór był akurat taki, bo wszystko to miałem w swoich zasobach. Poza tym nie chciałem robić dodatkowych kosztów, gdy wszystko co wystarczy było na wyciągnięcie ręki.

398216 Usunięty wrote:
    Mam tylko pytanie odnośnie układu regulatora TDA7318. Kiedyś "bawiłem się" nim i całkowicie mi nie odpowiadała jej funkcjonalność - regulacje skokowe poziomu barwy, wzmocnienia dało się odczuć (jako schodki zmian parametrów) a i sama korekcja również mi nie odpowiadała...

Ja już kilka razy używałem tego układu, kiedyś miałem nawet radio samochodowe pewnej znanej i renomowanej firmy, w którym on "siedział" i nigdy nie miałem takich odczuć.
    Przy regulacji głośności i równowagi skoki 1.25 dB nie są aż takie duże, przy regulacji barwy są większe bo 2 dB, ale jest to jak najbardziej do przyjęcia. (Nawiasem mówiąc ja w swoim projekcie regulacje barwy programowo ograniczyłem z pełnej +- 14 dB, do +- 10 dB)

paciek74 wrote:
    Mam pytanie czy trafo ze względu na bliską lokalizacje przy końcówkach mocy nie zakłóca ich pracy, czy nie słuchać tzw. "brumu"?

Nie, nie ma tego problemu

misiekpb wrote:

perfi wrote:
    Wiesz może jakiej grubości jest blacha z której zrobiono jest obudowa i przedni przedni panel z aluminium?

Wszelkie prace przy dostosowaniu obudowy do projektu wykonałem sam, własnymi rękoma.

Blacha była docinana i obrabiana samodzielnie (w zasadzie ręcznie).
    Napisy jak w poprzednich moich projektach, to nadruk na transparentnej foli do nadruku na "laserze", powycinane i przyklejone we właściwych miejscach, później polakierowane z całą czołówką lakierem bezbarwnym. W sumie nie jest to idealny sposób, ale łatwo go wykonać w warunkach domowych. (Mogę z doświadczenie dodać, że folia foli nie równa.)

Blachę aluminiową kupił mi szwagier, gdzieś w jakimś składzie z art. metalowymi w Łodzi , jako skrawek (resztka) arkusza. Jest to blacha o grubości 2 mm.

Reszta obudowy, jeśli to ważne, wykonana jest z blachy stalowej o grubości 0,8 mm
    P.bugdol
    Level 11  
    Gratuluje świetnego wykonania, nie jeden "profesjonalny" konstruktor wzmacniaczy dla audiofili mógłby się ukryć, aż mi się przypomniał niedawno wspominany i zachwalany ekskluzywny polski wzmacniacz, którego jakość wykonania nie mogła się w najmniejszym stopniu równać z Twoim :)
    Anonymous
    Level 1  
    tytka
    Level 21  
    dgajew wrote:
    Przekaźniki w wersji jak na zdjęciu prawdopodobnie będą sprawiać problemy przy cichym słuchaniu muzyki (kiepskie styki), sugeruję wymianę na jakieś markowe.

Wiem, mam świadomość co to za przekaźniki, też miałem pewne wątpliwości, czy je zastosować. Ale wykonane próby wypadły pomyślnie i przynajmniej puki co są one we wzmacniaczu. Jeśli zaczną szwankować zostaną wymienione na inne.
    W fazie tworzenia projektu bazowałem na tych elementach które aktualnie miałem w zasobach, a o tych gabarytach, co było tu ważne miałem tylko te przekaźniki.
    kulamario
    Level 22  
    Bardzo ładne wykonanie muszę pochwalić a i sam projekt tez bardzo ciekawy sam się przymierzałem do wykonania czegoś podobnego ale jakoś nie ma chęci
    Powiedz mi czy program do TDA sam pisałeś i w jakim języku?
    Czemu wybrałeś akurat TDA7318 ? Czemu nie użyłeś np PGA2311 ta kostka jest jakościowo dużo lepsza od TDA bardzo mi się podoba ze dałeś DAC ale czemu nie dałeś jakiegoś radia ? np TEA5767
    Czy można liczyc na komplet dokumentacji plus wsad do procka?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    kulamario wrote:
    Czemu nie użyłeś np PGA2311

Porównywałeś możliwości TDA7318 z tym proponowanym PGA?

No to masz odpowiedź.
    kulamario
    Level 22  
    Zależy co masz na myśli?jesli tylko to ze ma ustawienia Bas,Sopran,Średnie i selekcje kanałów to ok
    Bo mam i TDA7318 , TDA7439 , TDA7313 no i także PGA2311
    Jakość dźwięku z PGA2311 bije na głowę wszystkie te kostki z rodziny TDA
    398216 Usunięty
    Level 43  
    kulamario wrote:
    Zależy co masz na myśli?
    Dokładnie to co napisałem. W TDA masz od razu wszystko - regulację wzmocnienia, barwy i balansu. Zaledwie kilka elementów dodatkowych. Na PGA też można to zrobić, ale nie na jednej kości a i ilość dodatkowych elementów znacznie większa.
    kulamario wrote:
    akość dźwięku z PGA2311 bije na głowę wszystkie te kostki z rodziny TDA
    Wiem, i też nie podoba mi się jakość TDA - zresztą już o tym pisałem wcześniej.
    tytka
    Level 21  
    kulamario wrote:

...Powiedz mi czy program do TDA sam pisałeś i w jakim języku?
    Czemu wybrałeś akurat TDA7318 ? Czemu nie użyłeś np PGA2311 ta kostka jest jakościowo dużo lepsza od TDA bardzo mi się podoba ze dałeś DAC ale czemu nie dałeś jakiegoś radia ? np TEA5767...

Program pisałem sam, w BASCOM-AVR. Urządzenie dość proste, więc program nie zajmuje nawet połowy pamięci M8.
    Jak już wspomniałem programowo ograniczyłem regulacje barwy do +/- 10dB. Taki zakres mi wystarcza i z racji ilości LED-ów wokół gałki jest idealny (11 LED-ów, a krok regulacji barwy w TDA to 2dB). Więcej LED-ów nie mogłem tu zastosować, bo brakło portów w M8, a nie chciałem dokładać innych układów celem zwielokrotnienia portów, a i wymiana kontrolera na większy, przy tak prostym urządzeniu była by przerostem formy nad treścią.

Dlaczego TDA? Ponieważ akurat leżał w szufladzie, oferował w bardzo prosty sposób wszystkie potrzebne regulacje i selektor przy niewielkiej ilości elementów. Wreszcie ponieważ jest to tylko mały wzmacniacz na biurku, który powstał głównie po to, by umilić chwile spędzone przy "kompie", a do tego nadawał się idealnie. Do lepszych odsłuchów mam coś lepszego ( no i też powstaje inny większy projekt).

A DAC z USB był tu wręcz niezbędny.

Radia nie ma, bo ogólnie mało słucham radia i nie czułem potrzeby posiadanie go w tym urządzeniu. Ale gdyby trzeba było, to wyświetlacz na front i jakiś moduł, choćby OM5610, który leży w szufladzie też bym pewnie zmieścił.
    Wymiatacz
    Level 14  
    Tytka pomyśl o wykonaniu napisów termotransferem

tytka
    Level 21  
    Wymiatacz wrote:
    Tytka pomyśl o wykonaniu napisów termotransferem

Ale gdzie?
    Na płytkach; czasami robię, ale ogólnie nie jest mi to potrzebne (zabiera tylko dodatkowo czas).
    Na obudowach alu; raczej ciężko jest to dobrze wykonać.
    cipry
    Level 1  
    Tytka,can you help me please with atmel program ? Cipriman(_at_)yahoo.com is my e-mail .
    Wymiatacz
    Level 14  
    tytka wrote:

Ale gdzie?

Chodziło mi oczywiście o przedni panel, ale jak uważasz że nie jest to istotne to ok.
    tytka
    Level 21  
    Wymiatacz wrote:
    tytka wrote:

Ale gdzie?

Chodziło mi oczywiście o przedni panel, ale jak uważasz że nie jest to istotne to ok.

Oj, czytajmy ze zrozumieniem.
    Napisałem dokładnie to, cyt:
    "Ale gdzie?
    Na płytkach; czasami robię, ale ogólnie nie jest mi to potrzebne (zabiera tylko dodatkowo czas).
    Na obudowach alu; raczej ciężko jest to dobrze wykonać."

Czyli rozwijając temat, że na płytkach (PCB) nie jest to dla mnie istotne, choć czasami to robię (bo przyznać trzeba, że płytki wyglądają wówczas bardziej profesjonalnie).
    Natomiast o przednim panelu (obudowie aluminiowej) napisałem, że ciężko to wykonać z zadowalającym mnie efektem. Przynajmniej w przeprowadzonych przeze mnie próbach tak było. Ale jak popracuję nad tym i będzie to lepiej wychodziło (na akceptowalnym mnie poziomie), to nie wykluczam stosowania takiej techniki.

Może masz jakieś wskazówki, aby to na aluminiowym panelu wykonać naprawdę dobrze. Mile widziane dobre rady i wskazówki, bo naprawdę w moich próbach nie wyszło to wystarczająco dobrze. Nie jest to tak proste jak na laminacie.