logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chińskie samochody na naszym rynku. Czy to konkurencja.

szeryf3 25 Wrz 2025 10:12 2589 67
REKLAMA
  • #31 21705248
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Wracając do tematu:

W mediach napisali  że może jakimś cudem europejski przemysł motoryzacyjny przetrwa i stanie się silniejszy.
    Ja stawiam na to że
    Cytat:
    Chińczycy zmiażdżą, zjedzą, a później przetrawią europejską motoryzację. A na koniec podniosą ceny.

Nie stanie się to za rok czy dwa ponieważ europejskie koncerny zapewne zareagują jeszcze większą koncentracją i naciskami na większą ochronę prawną.
    Niewątpliwie pojawią się tezy że Chińczycy swoimi samochodami mogą szpiegować.
    Tak już było np. ze sprzętem Huawei i producenci z Zachodu złapali oddech a Chiny musiały to przełknąć.

Jednak KPCh więcej sił i środków skierowała do budowy lotniskowców.
    To musi jeszcze potrwać ale kiedy już zbudują ich ze 30 - 40 to zaczną wiernie naśladować postępowanie państw Zachodu jakie miało miejsce w ostatnich 186 latach.
    Oni przecie od dawna są bezkonkurencyjni w naśladownictwie.

Wówczas problem samochodów sam się rozwiąże ponieważ niewielu ludzi z Zachodu będzie stać na nowe auto.
  • REKLAMA
  • #32 21705299
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Staszek_Staszek napisał:

Ale te nowe zachodnie samochody są ciągle monitorowane.
    Producent wie więcej o swoim samochodzie niż myślisz.
  • #33 21705343
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Staszek_Staszek napisał:

Nie trzeba żadnej tezy tylko wystarczy trochę wiedzy i wyobraźni aby dojść do wniosku, że to się JUŻ dzieje.
    I to nie tylko w chińskich samochodach.
    Przecież już dawno wiadomo, że pisiacka CBA szpiegował niewygodnych przez system SOS, bo ten system ma odbiornik GPSa i kartę SIM oraz producent ma umowy z operatorami telekomów.

szeryf3 napisał:

Mało, że wie o tobie jeszcze sporo wyrobów, nie tylko samochody.
    To co kupujemy przestaje być naszą CAŁKOWITĄ własnością pomimo tego, że za to zapłaciliśmy!
  • #34 21705347
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 523
    Samochody są chińskie już od dobrej dekady, albo lepiej. Rozbierałem kiedyś jakiegoś opla do wymiany...chyba car audio, jak dobrze pamiętam. Próżno było tam szukać napisów "made in germany" czy "made in EU"

Na większości rozbieranych elementów "made in china"
  • #35 21705408
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 517
    To że jakiś producen ma firmę w Chinach nie znaczy że produkują chłam. Wszystko zależne jest od lini produkcyjnej, i jakości. A typowy chińczyk szuka wszedzie oszczędności by zarobić.
  • #36 21705417
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    jarewa napisał:
    typowy chińczyk szuka wszedzie oszczędności by zarobić.

Czy tylko chińczyk?
    Każdy zrobi za tyle jaki ma budżet
    Dasz mu one dolar to zrobi za 70 centów itd😁
  • #37 21705419
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Przede wszystkim co mnie osobiście najbardziej niepokoi w chińskiej motoryzacji to jakość oprogramowania. I nie mówię, że zachodnie jest wybitne pod tym względem (sam widzę jak niedorobione jest oprogramowanie choćby multimediów np. w Toyocie) ale w dzisiejszych czasach kiedy samochód ma aktywny tempomat na radarze, potrafi sam zahamować, przyspieszyć czy skręcić, poleganie na chińskim sofcie byłoby wybitnie niekomfortowe. A moje przeświadczenie bierze się z doświadczeniem z chińskimi urządzeniami na rynku automotive. Nawet czołowi producenci robią fuszerę, ale to jeszcze nic. Ważniejsze, że oni się nie przyznają do tego. Swego czasu pisaliśmy do ich supportu mając wszelkie możliwe dowody, zrzuty z ruchu sieciowego gdzie ewidentnie widać niepoprawne odpowiedzi urządzenia (niezgodne z dokumentacją) i co się dowiedzieliśmy? Że wszystko jest okej, okej. A po tygodniu truciu im tyłka w magiczny sposób wyprodukowali nowy firmware który rzekomo tą wadę naprawiał. I faktycznie. Szkoda, że zepsuł parę innych rzeczy.
    Ich kultura pracy to jest bylejakość i fuszerka. I nie przyznawanie się do błędów, w myśl zasady "jak cię złapią za rękę, mów, że to nie twoja ręka". Dopiero przyparci do muru zaczynają się łamać i przyznawać że faktycznie coś działa niezgodnie z dokumentacją, ale to absolutnie nie ich wina. Więc jak mam się zastanawiać czy nagle system radarowy nie odwali maniany i nie szarpnie kierownicą na drugi pas, to wolę przepłacić za cokolwiek innego gdzie nie mam gwarancji, że tak się nie stanie, ale szansa jest zdecydowanie mniejsza.
  • #38 21705444
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Cytat:
    8 sty 2014 — Aby nie hamować prac nad wartym 392 mld dolarów programem F-35 Pentagon uchylił warunkowo embargo na użycie komponentów produkcji chińskiej ...

Ja tam się nie boję. Kupiłem u nich libelle do poziomic. Położyłem na stole w pokoju i zauważyłem że ten bąbelek chińskiego powietrza mnie pbserwuje.
    Pęcherzyk poruszał się nawet jak stanąłem z nogi na nogę i przestraszyłem się nieco.
    Na szczęście okazało się że poziomica reagowała na ugięcia podłogi pod moim ciężarem.
  • #39 21705644
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    hindoos napisał:
    I nie przyznawanie się do błędów, w myśl zasady "jak cię złapią za rękę, mów, że to nie twoja ręka". Dopiero przyparci do muru zaczynają się łamać i przyznawać że faktycznie coś działa niezgodnie z dokumentacją,

To brzmi bardzo podobnie do Volkswagen gate, PureTech gate i innych "zachodnich" wynalazków... ;-)
  • REKLAMA
  • #40 21705770
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    szeryf3 napisał:
    Staszek_Staszek napisał:

Ale te nowe zachodnie samochody są ciągle monitorowane.

Chyba od tego roku wszystkie samochody produkowane w Europie muszą mieć systemy namierzania użytkownika. I nie tylko dane idą do producenta ale odpowiednich służb. Uchwalono to w EU czasie covida.
  • #41 21705780
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Niepotrzebnie Orwell napisał 1984. Można odnieść wrażenie że to gotowa instrukcja i jakby ktoś czekał tylko na pojawienie się możliwości technicznych.
  • REKLAMA
  • #42 21705941
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Staszek_Staszek napisał:
    Niepotrzebnie Orwell napisał 1984. Można odnieść wrażenie że to gotowa instrukcja i jakby ktoś czekał tylko na pojawienie się możliwości technicznych.

No wiesz, może on myślał, że to literatura, ale niektórzy uznali za podręcznik.
    Ale musiał być wybitny, wymyślił smart TV, kiedy to telewizory raczkowały.

U nas w Indiach pełno tych MG jeździ. Ale produkowane w Indiach.
  • #43 21706101
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    Jogesh napisał:
    Ale musiał być wybitny, wymyślił smart TV,

A LEM? Ten dopiero był wizjonerem (tak wiem - Lema nie ma ,)
    Kolejny to Kazik Staszewski - posłuchajcie Zarazy nagranej wiele lat temu, albo w świetle ostatnich zapędów:
    https://www.youtube.com/watch?v=-yoooQvXnQY
    ;)
  • REKLAMA
  • #44 21706149
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Niby darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda, ale jak musisz tym jeździć na co dzień to co innego.
  • #46 21706277
    syrenabo100
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Chińskie jak chińskie ale że niemieccy policajty jeżdżą Fordami to nie wiedziałem. Dawno mnie tam nie było, cóż za upadek ,)

• #47 21706309
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2487
    Nie oszukujmy się niższa cena nie bierze się z niczego. Do ugruntowanej marki masz dostęp do części latami w tym ogrom zamienników. W przypadku typowo chińskich marek może i ktoś będzie to chciał serwisować jak będzie to w miarę świeże - kilkuletnie. Po upływie ok. 10 lat możemy się spodziewać wysypu tych aut na złomowiskach z prozaicznego powodu brak dostępności części. Zanim nasi mechanicy nauczą się diagnozować i naprawiać te wynalazki też trochę minie.
    Kilka chińskich marek się ugruntuje na rynku europejskim ale będzie to niewielki procent z tego co jest dziś dostępne.

Niemcy naważyli sobie piwa to niech teraz go wypiją.
  • #48 21706325
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    syrenabo100 napisał:
    Chińskie jak chińskie ale że niemieccy policajty jeżdżą Fordami to nie wiedziałem. Dawno mnie tam nie było, cóż za upadek ,)

Ostatnio widziałem samochód firmowy dealera Mercedesa a jakby to był renault
    Wiara w swojej 😁
  • #49 21706353
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 517
    stasiekb100 napisał:
    jarewa napisał:
    To że jakiś producen ma firmę w Chinach nie znaczy że produkują chłam

Korka filtra paliwa do Scanii nie potrafią zrobić.. Chłam na potęgę. Korek będzie zamawiany u lokalnego tokarza.

No i potwierdziłeś to co pisałem, bo jakoś nie chce mi sie wierzyć że w serwisie producen robi chłam i nie pasujące czesci. Ty piszesz o zamiennikach.
  • #50 21706538
    hindoos
    Poziom 36  
    Nieważne kto i gdzie produkuje, ważne kto kontroluje jakość.
    Można kupić żarówkę ledową Philipsa bez loga Philipsa. To ta żarówka która nie przeszła kontroli jakości i została skierowana do utylizacji. Zutylizowano ją poprzez przepakowanie.
  • #51 21706589
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    karolark napisał:
    Który lepszy lub gorszy
    Nowe samochody czy to jewropejski czy chinol to g....lity
    silniczki po 1 do 1,5 litra do duzym samochodów

Abstrahując od pojemności czy "rozmiarów", sama nowomoda na robienie nadmuchanych hatchbacków zwanych SUVami jest komiczne - pojemność hatchbacka, ciężar terenówki, sterowność i przyczepność busa xD

Jeździłem OMODĄ 5 przez tydzień, bo po sąsiedzku mam salon - szału na mnie nie robi, w środku czułem się w sumie jak w każdym innym tego typu aucie.
  • #52 21706612
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 502
    OPservator napisał:
    szału na mnie nie robi, w środku czułem się w sumie jak w każdym innym tego typu aucie.

Jak ma być inaczej? Czego się spodziewałeś?
  • #53 21706662
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    gulson napisał:
    Problemem takich samochodów może być awaryjność i dostęp do części.
    Przeważnie inne marki mają już pozycję, rozbudowaną dystrybucje części zamiennych, a część pojazdów już jeździ po drogach i czasami ulegają zniszczeniu i są demontowane na części.

Myślę, że to nie jest problem. Na rynku pojawia się duża ilość nowych modeli samochodów od renomowanych producentów, bazujących na nowych rozwiązaniach dla których producent zapewnia serwis gwarancyjny, a po gwarancji "bujaj się", albo płać tyle, że Ci wyrwie dziury w kieszeniach i do tego każdą część trzeba sprowadzać od producenta i czekać tygodniami.
    Mimo to ludzie kupują te auta i nimi jeżdżą.
    Problem natomiast polega na tym, że europejskie koncerny do tej pory blokowały napływ chińskich samochodów, stosując lobbing w Brukseli. Niestety Chiny cisną coraz bardziej i Europa stopniowa pada na kolana. Przez głupią politykę Brukseli, staliśmy się uzależnieni od Chin.

gulson napisał:
    Chodzi o to, abyś nie został z czymś do czego nie ma części i nikt nie potrafi tego naprawiać.

Nie do końca. Wiele chińskich samochodów produkowane jest na bazie dostępnych części, produkowanych przez innych producentów samochodów. Oczywiście są konstrukcje autorskie Chińczyków, ale spora część samochodów czasami to są kopie samochodów europejskich. Poza tym rynek się rozwija, a Chińczycy są bardzo dobrze zorganizowani i uruchomienie sieci ASO czy sprzedaży części zamiennych nie stwarza dla nich żadnych problemów.

Staszek_Staszek napisał:
    Co może być w Chinach Ludowych droższe niż na świecie?
    Przecie to dobro jakim są pieniądze na dopłaty do wszystkiego musi mieć jakieś pochodzenie.

Widzisz, bo w Chinach nie ma dotowania głupoty. Nie są wymagane przepisy dotyczące ochrony środowiska, ochrony żuczka gnojarza, spełnianie pięćdziesięciu tysięcy różnych norm, certyfikatów czy innych wymagań jak choćby przywiązanej zakrętki do butelki :)
    Wszystkie zakłady i firmy są państwowe i nie ma czegoś takiego jak w Europie, aby jedna firma gnoiła drugą, a o cenie decyduje podaż i popyt.
    Weź teź pod uwagę, że Chiny jaki jedno z niewielu państw na świecie w ogóle nie wiedzą co to jest "dług publiczny".
    W świecie zachodnim zaś wszyscy ciągnął na kredyt, który stale rośnie, a co chwilę bezmyślni urzędnicy wymyślają nowe metody ściągania kolejnego haraczu od podatnika.

phiter napisał:
    No trudno to było przewidzieć.

Oczywiście bardzo trudno :)
    Moja matula na przełomie lat 70-tych i 80-tych zeszłego wieku, jeszcze za czasów komuny opowiadała, że Chińczycy przyjdą do Europy i nakryją nas czapkami, że przejmą wszystko, wszystkie fabryki, a my będziemy ich niewolnikami pracującymi w tych fabrykach dla Chińczyków.
  • #54 21706687
    hindoos
    Poziom 36  
    Plumpi napisał:
    Weź teź pod uwagę, że Chiny jaki jedno z niewielu państw na świecie w ogóle nie wiedzą co to jest "dług publiczny".

Skąd taki pomysł? :) Przecież korzystają z LGFV
  • #55 21707163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #56 21707197
    hindoos
    Poziom 36  
    khoam napisał:
    Taniość ich towarów nie wynika z braku prawa, lecz ze skali, logistyki i często z niskich kosztów siły roboczej.

Zamów sobie różne tanie towary z Aliexpress to zobaczysz z czego wynika taniość.
  • #57 21707230
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #58 21707373
    hindoos
    Poziom 36  
    Czyli skala, logistyka i niski koszt siły roboczej to nie wszystko? ;)
  • #59 21707438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #60 21707459
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    khoam napisał:
    Aby masowo sprzedawać posiłki sporządzane z wysoko przetworzonych odpadów wołowych (?), to trzeba mieć naprawdę bardzo dobry marketing 🤑

Nie potrzeba żadnego marketingu. Wystarczy nazwać budę lub wynajęty lokal "Kebab ......." w miejscu kropek nazwa brzmiąca dalekowschodnio, zatrudnić obcokrajowców o ciemnej karnacji i masz takie obroty, że zaraz musisz otwierać następne takie punkty, bo nie nadążysz sprzedawać tego momu.

Podsumowanie tematu

✨ Na polskim rynku pojawia się coraz więcej chińskich samochodów, które konkurują cenowo z markami koreańskimi i europejskimi. Modele takie jak Omoda 5, MG HS czy Jaecoo 5 oferują atrakcyjne ceny i długie gwarancje, jednak pojawiają się obawy dotyczące awaryjności, dostępności części zamiennych oraz jakości oprogramowania, zwłaszcza w zaawansowanych systemach wspomagania kierowcy. Chińskie auta często bazują na technologiach przejętych od światowych producentów, co podnosi ich jakość, ale rynek serwisowy i trwałość pozostają niewiadomymi. W dyskusji poruszono także kwestie wpływu subsydiów państwowych w Chinach na ceny, polityczne i ekonomiczne aspekty produkcji oraz problem monitoringu i telematyki w nowych samochodach. Europejskie marki, takie jak Hyundai i Kia, powoli reagują na konkurencję chińską obniżkami cen, choć nadal utrzymują wyższe ceny i renomę niezawodności. Wiele europejskich samochodów jest produkowanych lub składanych w Chinach, co komplikuje ocenę pochodzenia i jakości. Użytkownicy podkreślają, że chińskie auta mogą zdobywać rynek, ale pełna akceptacja i zaufanie zajmie lata, a kluczowe pozostają gwarancje, serwis i dostępność części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA