Przedstawię tu wnętrze przenośnego radia Yuegan RX-455BTS/RX-456BTS stylizowanego na retro. Zmierzę pojemność ogniwa z jego środka i sprawdzę jaką moc zapewni znajdujący się na wierzchu malutki panel solarny. Pokazywane tu radio jest dość drogie, bo w naszym kraju można je kupić za około 60 złotych.
UWAGA! Radyjko posiada zasadniczą wadę konstrukcyjną, przez którą na portach może być potencjał sieciowy - szczegóły w treści.
W zestawie dostajemy dodatkowo pasek i przewód zasilający.
Z tyłu jest też slot na baterie, ale raczej nie warto z nich tu korzystać. To radio ma też w środku ogniwo, które można wielokrotnie ładować. O tym za chwile. Teraz rzucają mi się w oczy otwory na przełączniki z innych wersji - np. 110V-220 V i on-off.
Z boku mamy gniazdo DC Jack, ale tylko na 5 V (!), gniazdo słuchawkowe, gniazda na kartę SD (w tym microSD) oraz USB (tylko do odczytu pamięci - nie byłem w stanie pobrać z niego nawet 500 mA).
Z drugiej strony jest prosta latarka przełączana przyciskiem na froncie:
Pora zajrzeć do środka.
Wnętrze wygląda bardzo niesolidnie, pewnie całość jest produkowana najniższym kosztem. W środku jest też jedno ogniwo, które można by pewnie wymieniać, gdy producent dał na nie koszyczek, zamiast chować je całkiem w środku.
Strojenie jest mechaniczne, więc nie można ruszać mechanizmu po demontażu, bo nie trafimy z potencjometrem... głośniczek jest jeden - 3 W 8 Ω.
Płytka jest najtańsza, jednostronna. Pewnie większość układów jest montowana powierzchniowo. Widzę też antenę ferrytową, typowy składnik takiego radia. Zastanawia mnie ten duży kondensator...
Oznaczenie PCB: SW-009BT, data: 2024.07.22
Oto i druga strona płytki. Pierwsze co rzuca mi się w oczy, to układ zasilania. Widzę tam dwa pady AC1 i AC2, obok nich jest ten kondensator, potem mostek prostowniczy (U2) i dioda Zenera (D2). Wygląda na to, że mamy tu zasilacz beztransformatorowy na kondensatorze. Oznacza to, że nie ma tu izolacji galwanicznej i na całej elektronice może być potencjał sieciowy.
Tutaj mamy kontroler ładowania ogniwa. Chyba nawet miałem spisaną jego nazwę, ale gdzieś się zgubiła. Może klasyk TP4056?
Od Bluetooth mamy układ BP25183 od JL. Obsługuje on też m. in. kartę SD.
Z kolei radio zrealizowane jest na... BK1198! Nie wiedziałem, że Beken oprócz MCU produkuje też radia AM/FM.
Pojedyncze ogniwo 18650-1500 mAh KUKU:
Ogniwo naładowałem przez noc (w radiu) i rozładowałem do 2.6 V. Z tym napięciem granicznym miałem dylemat, bo zawsze biorę je z noty katalogowej ogniwa, a tu nie mogłem coś jej znaleźć:
Niecałe 2.5 Wh... spodziewałbym się więcej, pewnie znów ogniwo ma zawyżoną pojemność. Szacuję, że ma połowę tego co na etykiecie.
Zmierzyłem prąd pracy przy średnim poziomie głosu - raptem 100 mA przy 4 V:
Włączenie latarki pobiera dodatkowo ponad 70 mA:
Na koniec sprawdziłem panel - przy bardzo dobrym nasłonecznieniu zapewnia on około 110 mA przy 4.8 V, czyli około pół wata.
Podsumowanie
Chyba troszkę dużo zapłaciliśmy, ale przynajmniej będzie co miało grać w długie jesienne wieczory. Bluetooth też potencjalnie się przyda, a działa bezproblemowo. Latarka podobnie, zawsze jest warto mieć jedną pod ręką. Radyjko jest całkiem ok, jedynie szkoda, że to nie wersja stereo. Dodatkowo ogniwo w środku można by wymienić na lepsze, a też bardziej przyszłościowo by było mieć tam koszyczek i w szufladzie zapas naładowanych ogniw.
Panel solarny daje około 0.5 W, ale czy potrzeba więcej by pomału uzupełnić braki energii w takim radyjku?
Jedynie szkoda, że nie ma tu funkcji powerbanka - ten port USB jest tylko do odczytu danych z pamięci masowej. Nawet 500 mA nie da się pobrać.
Ciekawe jak będzie z jego trwałością... zobaczymy.
Nie podoba mi się również te gniazdo DC Jack - wolałbym microUSB lub USB C, by móc uruchomić z powerbanku. Takie przewody to prawie każdy ma...
Największym problemem jest jednak brak izolacji w zasilaczu - mamy tu ryzyko pojawienia się potencjału sieciowego na portach! Przydałoby się przerobić całość na USB lub podmienić zasilacz (dać w środku izolowany).
Czy Waszym zdaniem taki produkt jest wart swojej ceny?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.