Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Chciałem zaprezentować wykonaną samodzielnie stację lutowniczą 24V/50W. To kolejna odsłona popularnego projektu ARTKELE zamieszczonego w Praktycznym Elektroniku nr. 3/99. Projekt wykonany przez wielu i w przeróżnych formach i modyfikacjach.
Moja przygoda z elektroniką to jeszcze początki i podobnie rzecz się ma z wyposażeniem domowego warsztatu związanego z tą dziedziną. Przyszła więc kolej na stację lutowniczą, ponieważ wykonywanie precyzyjnego lutowania lutownicą transformatorową nie zawsze jest możliwe. Urządzenie chciałem wykonać - jak ja to nazywam - w wersji analogowej; nie na mikrokontrolerze, bo na to przyjdzie jeszcze czas.
Podczas gromadzenia materiałów - wbrew pozorom - najwięcej przemyśleń miałem z obudową. Wyjaśnię dlaczego; otóż czytając opinie i uwagi innych adaptacji projektu bardzo często pojawiał się opis problemu z przekaźnikiem, który wskutek wzbudzania się układu brzęczy. Problem ten można rozwiązać, ekranując płytkę sterownika, bądź zastępując przekaźnik triakiem sterowanym optotriakiem. Dlatego też wybrałem obudowę z używanego UPS-a, w nim, w układzie prostownika odpowiedzialnego za ładownie akumulatora występuje przekaźnik, a całość jest ekranowana metalową kasetą. Jak się potem okazało był to właściwy wybór.
Transformator został umieszczony wewnątrz, a płytka sterownika na wierzchu metalowej kasety. Po połączeniu radiatora stabilizatora LM7805 (w schemacie US4) z metalową kasetą układ przestał się wzbudzać i przekaźnik pracuje wyśmienicie, co jakiś czas cykając. Może komuś ta informacja się przyda.
Obudowę przeciąłem i skróciłem do wymaganego wymiaru, wstawiłem zielony filtr na wyświetlacze LED, skalę potencjometru naniosłem metodą termotransferu. Kupiłem kolbę IRON 48W, posiadam jeszcze kolbę od Zhaoxin, tej samej mocy.
Koszty to tylko brakujących części, transformator, kolbę i używany UPS, razem to ok. 150 zł.
Poniżej kilka fotek z poszczególnych etapów budowy, pdf z artykułu z Praktycznego Elektronika w oryginale i pdf, ze stroną, na której umieszczony jest wzór płytek i strony elementów odwrócone do termotransferu.
Na koniec nadmienię, że stacja sprawuje się świetnie. Bardzo dobrze utrzymuje temperature w zadanym zakresie, sprawdziłem to termoparą.
Wszystkie szczegółowe informacje co do budowy i uruchomienia zawarte są w artykule.
Fajne? Ranking DIY