Lampy i lampki LED pod różną postacią stały się w zasadzie codziennością. Znajomy kierowca zawodowy, jeżdżący składem z chłodnią, zwrócił się do mnie abym zrobił mu specjalną lampkę funkcyjną. Lampka taka ma być zamontowana na lewej krawędzi naczepy, a jej różne kolory pracy mają informować kierowcę o stanie pracy agregatu chłodniczego. Firma Carrier Transicold produkuje takie lampy oryginalnie, jednak nie zapewniają one prezentacji wszystkich funkcji ze względu na swą budowę (lampka jest podzielona na dwie sekcje składające się z kilkunastu LED w dwóch kolorach pracy). O tym jakie funkcje taka lampa ma prezentować musimy zdecydować już na etapie montażu.
Agregat chłodniczy Carrier Vector wystawia sygnały dla lampki (aktywna masa) zależnie od stanu pracy;
• CL - chłodzenie
• HL - grzanie
• DL - odmrażanie
• ARL - autorestart
• ORL - wyjście poza ustawiony zakres temperatur
• FL - Alarm, błąd krytyczny zatrzymujący pracę agregatu chłodniczego
Założenie było takie, aby zamontować lampkę w ten sposób żeby była widoczna w lusterku wstecznym kierowcy (wyjaśni to rysunek poniżej);
https://pl.freepik.com/darmowe-wektory/nowoczesna-ciezarowka-z-plaskim-przegubem_1311292.htm#query=ciezarowka%20z%20przyczepa&position=1&from_view=keyword&track=ais&uuid=ca92b2be-7c0c-456f-82af-b4df314eb8fa">Obraz autorstwa iconicbestiary
Znajomy kupił kilka zwykłych LED i przyszedł z tym do mnie
. Słaba widoczność oraz problemy z obudową spowodowały iż zaproponowałem inne rozwiązanie. Zaproponowałem użycie typowej, uniwersalnej lampki na klasyczne żarówki oraz wstawienie do środka diod RGB mocy. Da to w prosty sposób sterowanie kolorem a przy tym dobór mocy tak, aby nie oślepiało kierowcy w lusterku. Ponieważ sama lampka oprócz sygnalizacji pracy agregatu miała pełnić rolę sygnalizatora otwarcia drzwi chłodni/włamania, trzeba było opracować odpowiednią elektronikę i dobrać obudowę.
Wybór padł na uniwersalną lampkę firmy Torpol o oznaczeniu LO 300. W oryginale przystosowana była do żarówki "paluszkowej" C5W;
Założenie układowe było takie;
• Kolor zielony - normalna praca agregatu
• Kolor pomarańczowy - wyjście poza nastawiony zakres temperatur
• Kolor czerwony migający - stan alarmu
• Kolor niebieski migający - otwarcie drzwi/włamanie
• Wejścia sterujące niezależne od siebie, co daje możliwość mieszania kolorów
• Zasilanie max. 16V
• Stosunkowo niewielki pobór prądu
Ponieważ miałem w zapasie kilkanaście diod RGB mocy (3W) to na takie się zdecydowałem, zrezygnowałem też ze źródeł prądowych na rzecz zwykłych rezystorów (miało być małe i zmieścić się do wnętrza obudowy). Na diody LED zaprojektowałem specjalne otwory w PCB, aby zapewnić ewentualne chłodzenie. Po około godzinie powstał schemat;
Powstał również projekt płytki;
Po kilku godzinach miałem gotowe płytki (wymagające drobnej obróbki mechanicznej), nie wyszły idealnie, lecz do w sumie prototypu mogą być
.
Do zmontowania, użyłem elementy pochodzące z demontażu oprócz LED. Diody ze względu na sposób zamocowania wymagały wygięcia doprowadzeń, trzeba to zrobić delikatnie ze względu na kruchość obudów. Po zgrubszym złożeniu, dociąłem również fragment blachy aluminiowej która po przyklejeniu od spodu klejem termoprzewodzącym ma pełnić rolę radiatora (trochę się jednak grzeje...). "Plecy" LED, są zlicowane ze spodnią płaszczyzną płytki;
Być może, jeśli projekt "się przyjmie", zamówię dedykowane płytki na laminacie MCPCB. Uprościłoby to znacznie budowę. Sama płytka, zamontowana docelowo już w obudowie lampy, będzie zalana żywicą epoksydową lub żelem izolacyjnym aby zabezpieczyć całość przed wpływem wilgoci.
Pobór prądu dla 14V;
• Zielony - 60 mA
• Żółty - 200 mA
• Czerwony migający - średnio 100 mA
• Niebieski migający - średnio 100 mA
• Niebieski+czerwony migający - średnio 200 mA
• Zielony+niebieski migający - średnio 150 mA
• Zielony+czerwony migający - średnio 150 mA
• Zielony+żółty - 200 mA
Jak to świeci? No cóż, film nagrany telefonem nie oddaje w pełni efektu. Trzeba poczekać kilka tygodni na wrażenia kierowcy z użytkowania
.
Agregat chłodniczy Carrier Vector wystawia sygnały dla lampki (aktywna masa) zależnie od stanu pracy;
• CL - chłodzenie
• HL - grzanie
• DL - odmrażanie
• ARL - autorestart
• ORL - wyjście poza ustawiony zakres temperatur
• FL - Alarm, błąd krytyczny zatrzymujący pracę agregatu chłodniczego
Założenie było takie, aby zamontować lampkę w ten sposób żeby była widoczna w lusterku wstecznym kierowcy (wyjaśni to rysunek poniżej);
https://pl.freepik.com/darmowe-wektory/nowoczesna-ciezarowka-z-plaskim-przegubem_1311292.htm#query=ciezarowka%20z%20przyczepa&position=1&from_view=keyword&track=ais&uuid=ca92b2be-7c0c-456f-82af-b4df314eb8fa">Obraz autorstwa iconicbestiary
Znajomy kupił kilka zwykłych LED i przyszedł z tym do mnie
Wybór padł na uniwersalną lampkę firmy Torpol o oznaczeniu LO 300. W oryginale przystosowana była do żarówki "paluszkowej" C5W;
Wymagała jednak usunięcia (wyfrezowania) wewnętrznych wystających elementów;
Po wyfrezowaniu;
Pozwoliło to na wstępne zwymiarowanie PCB i oszacowanie wolnego miejsca;
Założenie układowe było takie;
• Kolor zielony - normalna praca agregatu
• Kolor pomarańczowy - wyjście poza nastawiony zakres temperatur
• Kolor czerwony migający - stan alarmu
• Kolor niebieski migający - otwarcie drzwi/włamanie
• Wejścia sterujące niezależne od siebie, co daje możliwość mieszania kolorów
• Zasilanie max. 16V
• Stosunkowo niewielki pobór prądu
Ponieważ miałem w zapasie kilkanaście diod RGB mocy (3W) to na takie się zdecydowałem, zrezygnowałem też ze źródeł prądowych na rzecz zwykłych rezystorów (miało być małe i zmieścić się do wnętrza obudowy). Na diody LED zaprojektowałem specjalne otwory w PCB, aby zapewnić ewentualne chłodzenie. Po około godzinie powstał schemat;
Powstał również projekt płytki;
Ponieważ przewracało mi się w "przydasiach" kilka niewykorzystanych i przeterminowanych formatek laminatu światłoczułego, to postanowiłem zrobić od razu kilka płytek;
Po kilku godzinach miałem gotowe płytki (wymagające drobnej obróbki mechanicznej), nie wyszły idealnie, lecz do w sumie prototypu mogą być
Po doszlifowaniu oraz dopasowaniu otworów, płytka z lekkim luzem mieści się w obudowie;
Do zmontowania, użyłem elementy pochodzące z demontażu oprócz LED. Diody ze względu na sposób zamocowania wymagały wygięcia doprowadzeń, trzeba to zrobić delikatnie ze względu na kruchość obudów. Po zgrubszym złożeniu, dociąłem również fragment blachy aluminiowej która po przyklejeniu od spodu klejem termoprzewodzącym ma pełnić rolę radiatora (trochę się jednak grzeje...). "Plecy" LED, są zlicowane ze spodnią płaszczyzną płytki;
Być może, jeśli projekt "się przyjmie", zamówię dedykowane płytki na laminacie MCPCB. Uprościłoby to znacznie budowę. Sama płytka, zamontowana docelowo już w obudowie lampy, będzie zalana żywicą epoksydową lub żelem izolacyjnym aby zabezpieczyć całość przed wpływem wilgoci.
Pobór prądu dla 14V;
• Zielony - 60 mA
• Żółty - 200 mA
• Czerwony migający - średnio 100 mA
• Niebieski migający - średnio 100 mA
• Niebieski+czerwony migający - średnio 200 mA
• Zielony+niebieski migający - średnio 150 mA
• Zielony+czerwony migający - średnio 150 mA
• Zielony+żółty - 200 mA
Jak to świeci? No cóż, film nagrany telefonem nie oddaje w pełni efektu. Trzeba poczekać kilka tygodni na wrażenia kierowcy z użytkowania