logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termometr GSM - pomiar temperatury + WWW z wykresami

lukashb 12 Sty 2017 14:48 15288 60
  • Termometr GSM - pomiar temperatury + WWW z wykresami

Witam! Początkowo miałem nie pokazywać swojej konstrukcji gdyż uważałem, że tak naprawdę nie jest to nic odkrywczego w dobie stron Thingspeak czy podobnych, jednakże, uchyliłem rąbek tajemnicy na forum i widzę poparcie dla pomysłu :). Natchnieniem dla urządzenia był mój znajomy który wykonywał podobny sprzęt do pieca CO, z tym, że on używał modułu Wifi i strony Thingspeak.
    Ja natomiast postanowiłem stworzyć coś podobnego we własnym zakresie. Warunkiem było nie używanie żadnych zewnętrznych pośredników jak w/w strony.
    Początek mojej zabawy z GSM to zakup modemu SIM900 w 2012 roku. Popracowałem nad nim, i tak odłożyłem do szuflady aż do grudnia 2016.
    Następnie szybko postarałem się napisać prostą procedurę uruchamiania modemu + inicjalizacja połączenia GPRS i HTTP.

SPRZĘT:

Zastosowany sprzęt to:
    *Zasilacz 3.3V od DVD
    *Moduł GSM Simcom Sim900
    *Karta Plus GSM
    *ATMEGA32
    *PCF8583 który trochę się marnuje w tym projekcie, ale już pozostał.
    *DS18B20
    *Oprogramowanie pisane w a jakże! popularnym Bascomie :)

Tak powstał taki oto moduł na codzień leżący na parapecie.

Najpierw po włączeniu oczywiście sprawdzany jest stan zalogowania modemu do sieci i wykrycia sieci. Gdy to jest, przechodzę dalej do sekwencji poniżej.

Układ jak posiada widać 5 diodek kontrolnych. Każda z nich opisuje po kolei stan logowania się do internetu i gdy któryś etap nie przejdzie, to dioda dalej się nie zaświeci.
    Pierwsza od dołu to wybranie GPRS
    Druga to wysłanie danych o APN
    trzecia to uruchomienie GPRS
    czwarta inicjalizacja HTTP
    Piąta to sparametryzowanie HTTP

W dalszym etapie wywołuję co 5 minut funkcję wysyłania HTTP i potwierdzam wysłanie. Resetuję zmienną odliczającą czas, i cykl się powtarza.

Termometr GSM to nic innego jak zwykły terminal sieciowy który otwiera połączenie HTTP i na konkretnym adresie dodaje poprzez zapytanie GET stosowne dane do bazy danych. W moim przypadku jest to tylko temperatura. Czas i data są generowane po stronie serwera.

Początkowo godzina i data miały wychodzić w zapytaniu GET z mikroprocesora, ale szybko zdałem sobie sprawę, że to uciążliwe na dłuższą metę. To znaczy, muszę dbać ciągle o to, by PCF odliczał prawidłowy czas. Do tego dochodzi podtrzymanie bateryjne bądź SuperCap. Chciałem uniknąć tego. Nie miałem możliwości nastawy czasu ręcznie z braku LCD, nie chciałem również komplikować sprawy poprzez np. nastawianie czasu SMS bądź synchronizowanie czasu z siecią GSM. Stwierdziłem, że niech serwer "odwala robotę" za mnie i dopisuje czas serwera w momencie nadejścia zapytania i wpisania do bazy. Okazało się, że to dobre rozwiązanie przynajmniej w moim zastosowaniu.

SERWER:

Następnie przyszedł czas na wybór dobrego ale i darmowego hostingu z bazą MySQL i PHP. Praktycznie dziś, każdy serwis to oferuje. Jedynie pod znakiem zapytania pozostaje jakość oferowanej usługi. Czas dostępu do strony na przykład. Zdecydowałem się na serwer elektroda.eu gdyż jako jedyny ani razu mnie nie zawiódł a oferuje bardzo dobre parametry i to za całkowicie darmo :).

Gdy już miałem opanowane zapisywanie danych na serwer do bazy danych, i baza się uzupełniała a ja tylko wyświetlałem ostatni rekord na WWW. To było za mało jak dla mnie i zapragnąłem coś więcej, mianowicie przydał by się wykres jakiś pomyślałem. Fajnie by było zobaczyć jak temperatura skakała w nocy, i o której były mocne spadki.

Z pomocą przyszedł mi pakiet PHPLOT http://www.phplot.com/ który oferuje bardzo fajne możliwości w kwestii rysowania wykresów i ich konfiguracje. Czy to ma być liniowy, czy kołowy, słupkowy, praktycznie każdy element jest konfigurowalny.
    Szybko poszukałem w internecie jak wyświetlić z bazy danych rekordy i przenieść je na wykres. Gdy się to udało, przyszła pora na dorobienie kolejnej ramki na stronie. Tym razem temperatura średnia, najwyższa, i najniższa. Wyliczenie tych 3 danych operuje tylko i wyłącznie na tych punktach które są widoczne na wykresie. Początkowo było liczone z całej bazy danych, ale szybko uznałem, że to bez sensu, bo po co mi wiedzieć, że kiedyś tam było -29°C, lepiej gdy wiem ile było najmniej w obecnym widocznym zakresie pomiarów.
    Pomiary odbywają się co 5 minut, o ile Plus nie zawiedzie i czasem zdarzy się, że pakiet nie dojdzie, ale zdarza się to rzadko. Częściej brakuje pomiarów gdyż muszę na chwilę odłączyć sprzęt.

Co w przyszłości?
    - Na pewno chciałbym bardziej dopracować sterowanie modemu. Teraz jest to trochę takie jak by wyciosane siekierką ;) ale działa nie zawodnie.
    - Na samej stronie WWW wprowadzić filtr zakresu danych. By sobie zobaczyć jak wyglądało to tydzień temu o tej i o tej godzinie.
    - Zależało by mi na barometrze. Do tego dodać drugi wykres poniżej z danymi z ciśnienia.
    - Dorobiłbym zasilanie bateryjne. Z braku akumulatorków 18650 chwilowo zawiesiłem ten etap.

Prędkość wiatru pominę, mieszkam w takim miejscu, że ciągle wieje u mnie na balkonie i za oknem, nawet jak jest cisza gdzie indziej.

Mam czasem jakiś problem co prawda z DNSami na serwerze, i muszę wchodzić na niego po IP http://91.237.69.70/~program/ ale generalnie działa strona w moim podpisie.

Podsumowując:
    Układ spełnia moje oczekiwania. Działa nie przerwanie od 12 grudnia i mam w bazie już ponad 10 tysięcy pomiarów. Często sprawdzam po nocy sobie jak wyglądały spadki. Najczęściej są one w godzinach między 3 a 5 wtedy temperatura dobija najniżej, potem wzrasta lekko i się utrzymuje.
    Jestem zadowolony z urządzenia, mimo wszystko mocno nawiązuje do świata IOT jak to stwierdziła pewna osoba na elektrodzie :).

Gdy będziecie mieli jakieś pytania - piszcie śmiało. Co umiem to odpowiem oczywiście :)
    Pozdrawiam Łukasz

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lukashb
    Poziom 39  
    :):):) Chciałbyś mi pomóc? podoba Ci się mój projekt? zostaw głos :) to wiele dla mnie znaczy. Dziękuję. :):):)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3382239.html
    Specjalizuje się w: naprawa rtv, radiotechnika itp.
    lukashb napisał 5599 postów o ocenie 415, pomógł 416 razy. Mieszka w mieście Lublin. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 16194395
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Sprawdziłem i u mnie również nie działa adres z Twojego podpisu, natomiast po IP wszystko idzie jak trzeba.
  • #3 16194401
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2815
    Działa bez najmniejszego problemu.
  • #4 16194451
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    U Ciebie Freddy może działa u mnie nie :)

Cytat:
    Firefox nie może odnaleźć serwera www.program.elektroda.eu
  • #6 16194564
    oskar777

Poziom 26  
    Ocena: 243
    Jesteś w stanie powiedzieć, ile transferu zużywa taki termometr w ciągu np miesiąca. Pytam się bardziej w kwestii opłat za kartę i jak on w ogóle te dane zalicza.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • #7 16194595
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Co do faktycznego zużycia niestety nie jestem w stanie powiedzieć, początkowo był na karcie włączony pakiet. Czas jego się skończył, teraz działam na tzw. lejku w plusie i nie martwię się transferem. Do otwarcia połączenia HTTP wystarcza aż nadto więc niema problemu. Opłaty za kartę - startówka za 5zł, poważnie. Jak weźmiesz inną sieć z dobrymi pakietami, które się same odnawiają to tym bardziej zapomnisz o urządzeniu i będzie działać i działać :) konkretnych zużyć nie znam niestety.
  • #9 16195194
    Bojleros
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Cześć,

lukashb napisał:
    Układ spełnia moje oczekiwania. Działa nie przerwanie od 12 grudnia i mam w bazie już ponad 10 tysięcy pomiarów.

Próbowałeś kiedykolwiek rrdtool ? Zobacz sobie przykładowo Pnp4nagios lub Cacti ... To ma zastosowanie w systemach monitoringu w których interesują Cię dane za jakiś przewidywalny okres wstecz. Poniżej tego progu dane zostają automatycznie uśrednione. Dzięki temu masz automatyczną rotację danych i baza nie puchnie. Naturalnie to ma znaczenie jeżeli przetwarza się więcej serii danych. Sam tool generuje wykresy a w menu może pokazać minimum , maksimum , średnią i jeszcze chyba kilka innych statystyk.

lukashb napisał:
    Czas i data są generowane po stronie serwera.

lukashb napisał:

Masz jakieś opinie co do dokładności RTC z zewnętrznym kwarcem ? U mnie to zawsze działało bardzo kiepsko o ile nie miałem jakiejś dodatkowej synchronizacji z zewnętrznym wzorcem. Nie myślałeś o stworzeniu małego buforu na pomiary w pamięci termometru ? W przypadku utraty łączności nie stracisz punktu pomiarowego. Generacja znaczników czasu po stronie serwera nieważne jak realizowana będzie to komplikowała.

Pozdrawiam,
  • #10 16195267
    robkry
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Co do dostępności: z linka powyżej należy usunąć "www" na początku adresu. Powinno być:
    http://program.elektroda.eu/
    u mnie działa. Pozdrawiam.
  • #11 16195314
    lukashb
    Poziom 39  
    Bojleros napisał:
    Cześć,

lukashb napisał:
    Układ spełnia moje oczekiwania. Działa nie przerwanie od 12 grudnia i mam w bazie już ponad 10 tysięcy pomiarów.

Próbowałeś kiedykolwiek rrdtool ? Zobacz sobie przykładowo Pnp4nagios lub Cacti ... To ma zastosowanie w systemach monitoringu w których interesują Cię dane za jakiś przewidywalny okres wstecz. Poniżej tego progu dane zostają automatycznie uśrednione. Dzięki temu masz automatyczną rotację danych i baza nie puchnie. Naturalnie to ma znaczenie jeżeli przetwarza się więcej serii danych. Sam tool generuje wykresy a w menu może pokazać minimum , maksimum , średnią i jeszcze chyba kilka innych statystyk.

lukashb napisał:
    Czas i data są generowane po stronie serwera.

lukashb napisał:

Masz jakieś opinie co do dokładności RTC z zewnętrznym kwarcem ? U mnie to zawsze działało bardzo kiepsko o ile nie miałem jakiejś dodatkowej synchronizacji z zewnętrznym wzorcem. Nie myślałeś o stworzeniu małego buforu na pomiary w pamięci termometru ? W przypadku utraty łączności nie stracisz punktu pomiarowego. Generacja znaczników czasu po stronie serwera nieważne jak realizowana będzie to komplikowała.

Pozdrawiam,

O, bardzo fajnie wygląda rrdtool :) na pewno przyjrzę się temu bliżej! Dzięki! Co do stabilności PCFa to powiem tak, mi nigdy się późnił czy spieszył. Pracował bardzo dobrze, czy to wersja 8583 czy 8563. Zawsze dobrze liczyły czas. Nie musiałem nigdy się martwić o "jakość" czasu. Może kiepskie kwarce trafiłeś?

Co do www bądź http przed adresem, u mnie kiedyś działał ten sposób, potem przestał. Obecnie nie działa żadna magia nad adresem. Co więcej, poczta email elektrodowa też nie działa. Spróbojcie wysłać maila na skrzynkę dopisaną w tym projekcie czyli program(_at_)program.elektroda.eu mi się to nie udaje. Ani poczta nie przychodzi ani nie wysyła. Odkąd kto inny troszczy się niż Gulson o serwery to jakoś to kiepsko zaczyna pracować. I to chyba nie problem z mojej strony z tymi adresami tylko coś w serwerowni skonfigurowane źle musi być.
  • #13 16195326
    lukashb
    Poziom 39  
    Właśnie wtedy pierwsze co wpisałem to wykresy PHP i wpadłem na phplot i to już zostało. Gdy już skończyłem to uruchamiać, zacząłem szukać innego wykresu, ale przyszły święta i nie miałem czasu na pisanie. Ale już mam 2 przykładowe narzędzia z wykresami zaproponowane przez Kolegów i na pewno coś poćwiczę!
  • #14 16195367
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Fajne jest to, że urządzenie ma zasięg "globalny" stawiamy je tam gdzie jest zasięg GSM i można odbierać dane w dowolnym innym miejscu z dostępem do internetu z wykorzystaniem przeglądarki WWW.
    Natomiast tam gdzie w pobliżu jest jakiś "internet" można pomyśleć o bardziej energooszczędnej transmisji do bramki, która posiada przewodowe lub bezprzewodowe połączenie z internetem. Taka bramka mogłaby odbierać dane z kilku czujników.
    Oczywiście kompaktowość i przenośność urządzenia również ma swoje zalety (kosztem konieczności utrzymania karty SIM oraz być może większego poboru prądu).
  • #15 16195444
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Może kolega pokazać program do procesora?
    Link z podpisu działa również za oceanem.
  • #16 16195613
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Bardzo fajne, u mnie od kilku lat działa coś podobnego z tym że czujniki to głownie tplinki albo esp8266. Do wykresów używam rrdtool.
  • #17 16195615
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1064
    Jeśli chodzi o miejsce z dostępnym WiFi, to znacznie lepszym rozwiązaniem jest układ oparty o ESP8266 zamiast kombinacji SIM900(niezbyt tani) i ATMEGA 32. Jeśli chodzi o pomiar temperatury na zewnątrz, to często wystarczą dane z openweathermap.org.
  • #18 16195744
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    skaktus napisał:
    Sprawdziłem i u mnie również nie działa adres z Twojego podpisu, natomiast po IP wszystko idzie jak trzeba.

U mnie także NIE działa. Internet: Neostrada.
    Wygląda na to, że wpis DNS dla domeny program.elektroda.eu nie jest dostępny na wszystkich serwerach DNS.

Co ciekawe, po usunięciu WWW sprzed Twojego adresu, strona zaczęła działać.
    Ja też mam stronę na elektroda.eu, ale mój adres działa z `www` i bez.
  • #19 16196966
    dan50
    Poziom 12  
    Witam.

U mnie też nie działa link z podpisu do pomiarów. Usunięcie www nie pomogło

Cytat:
    Błąd przetwarzania XML: nieoczekiwany stan parsera Obszar: jar:file:///C:/Program%20Files%20(x86)/Mozilla%20Firefox/browser/omni.ja!/chrome/browser/content/browser/aboutNetError.xhtml Numer wiersza: 541, kolumna 50:
    <div id="ed_netReset">&netReset.longDesc;</div>
    -------------------------------------------------^

A myślałeś o wykorzystaniu wi-fi i jakiegoś modułu (tak jak to wspomniał krzbor - ESP8266, lub ). Oprócz wysyłania danych na serwer, można by było dokonywać konfiguracji tego urządzenia poprzez sieć wi-fi (aplikacja na telefon, czy nawet na komputer).
    A właśnie - jak dokonujesz ewentualnej konfiguracji - jeżeli jakaś istnieje.
  • #20 16197146
    lukashb
    Poziom 39  
    Właśnie tak jak pisałem, na razie konfiguracji niema żadnej, jest w planach TO-DO. Urządzenie powstało w przypływie chwili i przed świętami. Kilka dni popracowałem nad wszystkim i nie miałem czasu na więcej. Została ostatnia funkcjonalna wersja. ESP na pewno sobie kupię, bo widzę spory potencjał w tym module, ale wykorzystam go z komendami AT + mikroprocesor a nie jako osobny moduł z LUA. Pozdrawiam
  • #21 16197217
    dan50
    Poziom 12  
    lukashb napisał:
    Właśnie tak jak pisałem,

Musiało mi to umknąć.

To w takim razie, życzę powodzenia i motywacji, aby wykonać resztę założeń.
  • #22 16197654
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Odnoszę wrażenie, że obecnie każdy inżynier elektronik/informatyk ma lub właśnie robi sobie system rejestrowania temperatury :)
    Robisz tylko jeden odczyt z czujnika na 5 minut? Może warto byłoby mierzyć co parę sekund, a na serwer wysyłać uśredniony wynik z tych 5 minut?
    Generowany na stronie wykres wygląda, jakby był zrobiony z wartości zaokrąglonych do jednej dziesiątej (tak, policzyłem schodki:) ), a przecież DS18B20 ma rozdzielczość 1/16. Po co zniekształcać wyniki pomiarów?
    Dlaczego strona z wykresem dostarcza go w formie osadzonego w HTML-u obrazka zakodowanego w base64 zamiast normalnie zwracać plik PNG? - czy to PHPLOT wymusza takie "udziwnienia"?
  • #23 16197707
    lukashb
    Poziom 39  
    dan50 napisał:
    lukashb napisał:
    Właśnie tak jak pisałem,

Musiało mi to umknąć.

To w takim razie, życzę powodzenia i motywacji, aby wykonać resztę założeń.

Bardzo przepraszam za gafę! Jak pisałem wczoraj to myślałem o tym a koniec końców zapomniałem napisać :oops: :cry: w każdym razie chciałbym w przyszłości dorobić także konfigurację po SMS jeżeli chodzi o APNy bo to jest w tym najważniejsze tak myślę, no i oczywiście strona na którą ma zostać wysłany string zdanymi :) jak robić to całą parą!

Sam Sung napisał:

Odnoszę wrażenie, że obecnie każdy inżynier elektronik/informatyk ma lub właśnie robi sobie system rejestrowania temperatury :)
    Robisz tylko jeden odczyt z czujnika na 5 minut? Może warto byłoby mierzyć co parę sekund, a na serwer wysyłać uśredniony wynik z tych 5 minut?
    Generowany na stronie wykres wygląda, jakby był zrobiony z wartości zaokrąglonych do jednej dziesiątej (tak, policzyłem schodki:) ), a przecież DS18B20 ma rozdzielczość 1/16. Po co zniekształcać wyniki pomiarów?
    Dlaczego strona z wykresem dostarcza go w formie osadzonego w HTML-u obrazka zakodowanego w base64 zamiast normalnie zwracać plik PNG? - czy to PHPLOT wymusza takie "udziwnienia"?
    Nie, to akurat ja wymusiłem z tym zakodowanym obrazkiem, nie pamiętam niestety dlaczego... miałem z czymś problem i tak zakończyłem to wtedy.
    Pomiar wygląda tak, że gdy nadchodzi piąta minuta, wywoływana jest funkcja najpierw pobierająca temperaturę. Robi się to w pętli 10 razy, takie proste uśrednienie, bo bez tego było równie fatalnie. Teraz jest tylko lepiej. Ale fakt, jest tu potrzeba modyfikacji tego :)
  • #24 16198220
    Bojleros
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    lukashb napisał:
    O, bardzo fajnie wygląda rrdtool na pewno przyjrzę się temu bliżej! Dzięki! Co do stabilności PCFa to powiem tak, mi nigdy się późnił czy spieszył. Pracował bardzo dobrze, czy to wersja 8583 czy 8563. Zawsze dobrze liczyły czas. Nie musiałem nigdy się martwić o "jakość" czasu. Może kiepskie kwarce trafiłeś?

Niestety tego nie wiem i chyba na chwilę obecną nie mam tego jak sprawdzić. Generalnie próbowałem PCF8583 i DS1307. Obydwa miały podobne problemy nawet jeżeli kwarc położyłem nad specjalnym kawałkiem ekranu zgodnie z zaleceniem z dokumentacji. Próbowałem trymerem kompensować pojemność kwarcu ale to też nic nie dawało. Jeżeli masz jakiekolwiek praktyczne informacje które mogłyby pozwolić na odróżnienie kiepskich kwarców i możesz się podzielić to byłoby super.

W bardziej profesjonalnych projektach widywałem układy z kwarcem zintegrowanym bezpośrednio w kości. To że zintegrowany kwarc jest w pełni skompensowany było wychwalane już w pierwszych liniach dokumentacji i faktycznie , problemów z rozjazdem czasu nie było.

PS. Zapomniałem wspomnieć że da się użyć gnuplot do generowania SVG. Jak to osadzisz w przeglądarce i zadbasz o kilka dodatkowych zabawek w javascript to masz normalny wykres wektorowy który możesz pomniejszać i powiększać jak tylko sobie życzysz. Pnp4nagios korzystający z grafiki rastrowej generowanej bezpośrednio z RRD dorabia pewną protezę która pozwala na powiększanie w osi czasu.

Pozdrawiam,
  • #25 16199531
    czasnagli
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    lukashb napisał:
    Początkowo godzina i data miały wychodzić w zapytaniu GET z mikroprocesora, ale szybko zdałem sobie sprawę, że to uciążliwe na dłuższą metę. To znaczy, muszę dbać ciągle o to, by PCF odliczał prawidłowy czas. Do tego dochodzi podtrzymanie bateryjne bądź SuperCap. Chciałem uniknąć tego. Nie miałem możliwości nastawy czasu ręcznie z braku LCD, nie chciałem również komplikować sprawy poprzez np. nastawianie czasu SMS bądź synchronizowanie czasu z siecią GSM. Stwierdziłem, że niech serwer "odwala robotę" za mnie i dopisuje czas serwera w momencie nadejścia zapytania i wpisania do bazy. Okazało się, że to dobre rozwiązanie przynajmniej w moim zastosowaniu.

Dodając zewnętrzy rtc niepotrzebnie skomplikowałeś układ. W sim900 jest możliwość ustawienia kilku alarmów, które np. mogą wybudzać moduł, co określony czas. Po wybudzeniu sim900 łącząc się z siecią automatycznie aktualizuję swój rtc. Oczywiście, aby to działało należy dodać podtrzymanie bateryjne.
  • #26 16206580
    Freddy
    Poziom 43  
    k.podsiadly napisał:
    Nie byłoby łatwiej pójść w coś profesjonalnego
    W jakim celu mamy wydać ponad 400 Euro, proszę to uzasadnić.
  • #27 16206642
    k.podsiadly
    Poziom 8  
    Nie 400 a 170 za urządzenie, które dodatkowo sprawdza wilgotność i jest odporne na warunki zewnętrzne. Przy mierzeniu temperatury to może być problemem DIY-owych konstrukcji. Przynajmniej takie moje zdanie, ale ogólnie Pełen szacun dla lukashb za wykonanie tego urządzonka.
  • #28 16206996
    Freddy
    Poziom 43  
    k.podsiadly napisał:
    Nie 400 a 170 za urządzenie,
    Nawet jeśli to i tak bezsens :) wydać tyle zamiast ~10Euro za powyższe, ale poniżej widać cenę.
  • #29 16207448
    oskar777

Poziom 26  
    Ocena: 243
    k.podsiadly urządzenie za 400E i ip54 z nieregulowaną anteną jak widzę. W sumie mocniejsze kichnięcie na to może mu zaszkodzić. Z diy to pewnie by ktoś to zalał żywicą, a tego co się nie da zalać dał w szczelnej komorze odpornej na zalanie. Tak więc nie doceniasz diy w ogóle.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • #30 16208311
    Freddy
    Poziom 43  
    k.podsiadly napisał:
    Nie 400 a 170 za urządzenie, które dodatkowo sprawdza wilgotność i jest odporne na warunki zewnętrzne. Przy mierzeniu temperatury to może być problemem DIY-owych konstrukcji. Przynajmniej takie moje zdanie, ale ogólnie Pełen szacun dla lukashb za wykonanie tego urządzonka.
    Ja mam pytanie, ile koledze firma płaci kryptoreklamę, bo wystarczy zobaczyć inne posty kolegi, aby wiedzieć co jest grane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował projekt termometru GSM, który umożliwia pomiar temperatury i przesyłanie danych do serwera bez korzystania z zewnętrznych platform, takich jak Thingspeak. W projekcie wykorzystano modem SIM900 oraz różne komponenty, w tym zasilacz 3.3V i czujniki. Dyskusja dotyczyła problemów z dostępnością strony internetowej, transferem danych oraz kosztami związanymi z używaniem karty SIM. Uczestnicy wymieniali doświadczenia z różnymi modułami, takimi jak ESP8266, oraz narzędziami do generowania wykresów, jak rrdtool i phplot. Poruszono również kwestie związane z dokładnością pomiarów, stabilnością RTC oraz możliwościami rozbudowy projektu o dodatkowe funkcje, takie jak konfiguracja przez Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA