logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile warta jest dzisiejsza gwarancja??

bestler 20 Sty 2019 22:32 16215 185
  • #31 17718489
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Może , kupować z gwarancją bodajże, "door to door " , kiedyś korzystałem i bardzo sobie chwalę . Pozdrawiam.
  • #32 17719623
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 202
    Koleżanka z BI...KI opowiadała mi kiedyś co ludzie przynoszą na gwarancji:
    - żarówki halogenowe
    - chusteczki higieniczne (bo się nie dało warstw rozdzielić)
    - rozklejone i ubłocone kapcie (bo nie pisało, że nie można chodzić po polu)
    Zwrot gotówki i nie mają dyskutować.
  • #33 17720025
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    A co powiedzie na to.
    Przychodził co jakiś czas facet do sklepu elektronicznego i reklamował bezpieczniki aparatowe (te szklane 5x20) bo mu się przepalały. Oczywiście powoływał się wtedy na "niezgodność z umową" obecnie "rękojmie".

Oczywiście zgodnie z "Klient nasz Pan" a nie "Nie mamy bezpiecznika i co nam Pan zrobisz", miał ciągle wymieniane na nowe.
  • #34 17720066
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    HD-VIDEO napisał:
    reklamował bezpieczniki aparatowe (te szklane 5x20) bo mu się przepalały. Oczywiście powoływał się wtedy na "niezgodność z umową" obecnie "rękojmie".

Oczywiście zgodnie z "Klient nasz Pan" a nie "Nie mamy bezpiecznika i co nam Pan zrobisz", miał ciągle wymieniane na nowe.

To poduszki powietrzne w samochodzie też można dostać za free nowe po wypadku? Mydło! Bumerang bo nie wrócił.
  • #35 17720081
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Ocena: 384
    HD-VIDEO napisał:
    Przychodził co jakiś czas facet do sklepu elektronicznego i reklamował bezpieczniki aparatowe

Jak tak dalej pójdzie, to przyjdzie jakiś bezczelny i będzie reklamował zapałki bo powie, że sprawdził działanie a jak chciał użyć to już nie działały :D
  • #36 17720110
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    HD-VIDEO napisał:
    A co powiedzie na to.
    Przychodził co jakiś czas facet do sklepu elektronicznego i reklamował bezpieczniki aparatowe (te szklane 5x20) bo mu się przepalały. Oczywiście powoływał się wtedy na "niezgodność z umową" obecnie "rękojmie".

Raz się w roku taki trafi, to sam bym mu wymienił. Bo koszt żaden ale szacunek do firmy bezcenny ;)
  • #37 17720120
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2468
    ^ToM^ napisał:
    HD-VIDEO napisał:
    A co powiedzie na to.

Raz się w roku taki trafi, to sam bym mu wymienił. Bo koszt żaden ale szacunek do firmy bezcenny ;)

:D też bym wymienił bo to taki lekki folklor ale gdyby to było urządzenie warte wielokrotnośc to już przestaje być zabawne :cry: jak jeszcze kiedyś prowadziłem sprzedaż przez net to potrafili odsyłac zalane pompy, sterwoniki porozkręcane pozrywane plomby itd
    Dzięki temu olałem sprzedaż internetową i taniochę chińską i inna
    Ogólnie jak klient bogatszy i w krawacie to mniej awanturujący sie :D
  • #38 17720409
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2232
    A co powiecie na to, reklamacja /zwrot pilota uniwersalnego w sklepie Neonet, składana na drugi dzień po zakupie, miał na 100% obsługiwać smart TV w LG a nie miał połowy funkcji, a pan kierownik sklepu na to ... na elektronikę nie ma żadnych zwrotów
    A pozytywna sprawa z pendrive Patriot Boost XT 64 GB, kupiony z wieczystą gwarancją, po dwóch latach padł, odesłany do serwisu i wymieniony na nowy ale już z gwarancją 5 lat, po ok. 1,5 roku padł, wymieniony na nowy ale z gwarancją na 2 lata ;-)
  • #39 17720413
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #40 17720511
    leonov
    Poziom 43  
    Kraniec_Internetów napisał:
    Na CAŁĄ elektronikę w UE masz 2 lata gwarancji.
    Gwarancja gwarancją, to się stosuje w razie awarii, ale tu chodzi o zwrot, np. kupujesz urządzenie które ma posiadać odpowiednie funkcje, w domu stwierdzasz że takich nie ma, to nie podlego pod gwarancję, bo sprzęt jest sprawny, ale pozbawiony funkcji, które były decydujące o zakupie, co wtedy ? Sklep nie chce przyjąć zwrotu bo to elektronika.
  • #41 17720523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #42 17720553
    leonov
    Poziom 43  
    A dlaczego nie ? Sprzedają ci coś co nie działa tak jak powinno i po co ci taki sprzęt w domu ?
    Na pilot, który kupiłem i nie chcieli przyjąć, napisałem na piśmie, odstąpienie od umowy, zwiozłem do sklepu, na początku nie chcieli przyjąć, to kazałem na piśmie napisać że odmawiają, bo tak mi kazał rzecznik zrobić, to przyjęli, po dwóch tygodniach SMS, że reklamacja uwzględniona.
  • #43 17720585
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1730
    Dokładnie, wtedy towar jest niezgodny z umową i jeżeli nie mają na wymianę takiego, który posiada potrzebne funkcje to pozostaje odstąpienie od umowy.
  • #44 17720595
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2004
    Witam,
    "np. kupujesz urządzenie które ma posiadać odpowiednie funkcje, w domu stwierdzasz że takich nie ma, to nie podlego pod gwarancję" - ale oczywiscie ze tak, sprzet nie zgodny ze specyfikacja, odstapienie od umowy i zwrot towaru.
    Tak na marginesie u mnie jest w prawie mozliwosc zwroty/wymiany towaru w ciagu miesiaca i tylko dla tego ze nie spelnia twoich oczekiwan = nie podoba ci sie (oczywiecie nie dotyczy towarow osobistego uzytku)
    Pozdrawiam
  • #46 17720626
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2004
    Witam,
    nie wiem czy pytanie bylo do mnie i a propo ktorego kontekstu.
    - jezeli zwracam towar w ciagu miesiaca mam zwrot 100%, pod warunkiem zwrotu towaru nie uszkodzonego itd, na marginesie pojawia sie on nastepnie w sekcji "zwroty/uzywane" i mozna go nabyc ponownie za 50-80% ceny z 12to miesisczna gwarancja.
    Pozdrawiam
  • #47 17720636
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 892
    viayner napisał:
    u mnie jest w prawie mozliwosc zwroty/wymiany towaru w ciagu miesiaca i tylko dla tego ze nie spelnia twoich oczekiwan = nie podoba ci sie (oczywiecie nie dotyczy towarow osobistego uzytku)

U mnie w mieście, w jednym z marketów ogólno-budowlanych też przyjmują zwroty do miesiąca. Fajna sprawa, jeśli kupujemy np. płytki, gres, złączki czy inne towary to jeśli nam zostanie cokolwiek to możemy zwrócić.
    Ludzie jednak przeginali - kupowali dywany i inny sprzęt tuż przed rocznymi świętami a po świętach oddawali jako niespełniające oczekiwań. Proceder stał się tak popularny, że sklep zmuszony był zrobić listę towarów wyłączonych z możliwości zwrotu, w tym właśnie były owe dywany.
  • #48 17720743
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    bestler napisał:

U mnie w mieście, w jednym z marketów ogólno-budowlanych też przyjmują zwroty do miesiąca. Fajna sprawa, jeśli kupujemy np. płytki, gres, złączki czy inne towary to jeśli nam zostanie cokolwiek to możemy zwrócić.
    Ludzie jednak przeginali - kupowali dywany i inny sprzęt tuż przed rocznymi świętami a po świętach oddawali jako niespełniające oczekiwań. Proceder stał się tak popularny, że sklep zmuszony był zrobić listę towarów wyłączonych z możliwości zwrotu, w tym właśnie były owe dywany.

W Casto albo Leroyu możesz zwrócić co chcesz w dowolnym czasie, nawet po roku albo dłużej. Pod warunkiem, że nie jest to używane. Obojętnie co, dywan, elektronarzędzie, gwoździe - wszystko jedno. Dziś już to żadne mecyje. Stąd lubię kupować w casto jak coś robię, bo kupię sobie więcej niż trzeba, a nadmiar potem zwracam. W sumie to wychodzi taniej, niż kupienie za dużo a i nie trzeba tracić czasu jak czegoś zabraknie.
  • #49 17720771
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Kraniec_Internetów napisał:
    Na CAŁĄ elektronikę w UE masz 2 lata gwarancji.

viayner napisał:
    np. kupujesz urządzenie które ma posiadać odpowiednie funkcje, w domu stwierdzasz że takich nie ma, to nie podlego pod gwarancję" - ale oczywiscie ze tak, sprzet nie zgodny ze specyfikacja, odstapienie od umowy i zwrot towaru.

Gwarancja to jest dobrowolna, było o tym pisane, a że coś nie działa można skorzystać tylko z rękojmi.

viayner napisał:
    jezeli zwracam towar w ciagu miesiaca mam zwrot 100%, pod warunkiem zwrotu towaru nie uszkodzonego itd, na marginesie pojawia sie on nastepnie w sekcji "zwroty/uzywane" i mozna go nabyc ponownie za 50-80% ceny z 12to miesisczna gwarancja.

W Polsce są tylko zwroty/wymiany z dobrej woli danej firmy. Nie ma tego w przepisach. Tylko zakupy zrobione przez internet mogą być zwrócone do 14 dni.
  • #50 17720803
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 206
    bestler napisał:
    ...

No niestety pewna promocja w lidlu wykazała jak bardzo nasz naród odstaje od tzw kultury europejskiej.
    Generalnie mam wrażenie że z gwarancjami na przedmioty do umiarkowanej wartości jest o niebo lepiej niż było jeszcze 10, 15 lat temu lub wcześniej. Poprzez konkurencje i chęć utrzymania dobrego wizerunku marki, firmy bez szemrania uwzględniają gwarancje i zwykle wymieniają towar na nowy, lub zwracają pieniądze, nawet w sytuacjach gdy robić tego nie powinny, zgodnie z zasadą że klient ma zawsze racje. Zwłaszcza w dużych sieciach handlowych.
    Inną historią są samochody. Zwykle dilerzy tworzą sami fundusz gwarancyjny z marży na sprzedaży, więc będą starać się udowadniać wszędzie winę klienta.
  • #51 17720836
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Ocena: 384
    puchalak napisał:
    No niestety pewna promocja w lidlu wykazała jak bardzo nasz naród odstaje od tzw kultury europejskiej.

No nie przesadzał bym z tym , że na "zachodzie" to jest taka kultura. Oddawanie np. kostiumów kąpielowych po wakacjach jest tam ponoć całkiem częste.
  • #52 17720975
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 555
    Kupiłem tv i dokupiłem do niego gwarancję /ubezpieczenie na 5 lat. Jestem zadowolony, jak coś się stanie mam naprawę. nawet jak spadnie ze ściany.
  • #53 17720991
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2468
    keseszel napisał:
    Kupiłem tv i dokupiłem do niego gwarancję /ubezpieczenie na 5 lat. Jestem zadowolony, jak coś się stanie mam naprawę. nawet jak spadnie ze ściany.

Niech się kolega cieszy :D do póki nie spadnie :cry:
    Wszystko jest fajnie do póki jest fajnie - w razie uszkodzenia przestaje być sympatycznie - widziałem parę takich sytuacji i walkę z ubezpieczycielem.
  • #54 17721027
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    keseszel napisał:
    Jestem zadowolony, jak coś się stanie mam naprawę. nawet jak spadnie ze ściany.

Lepiej dokładniej przeczytać umowę
  • #55 17721063
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 892
    koczis_ws napisał:
    Oddawanie np. kostiumów kąpielowych po wakacjach jest tam ponoć całkiem częste.

Myślałem, że to tylko nasi rodacy są tacy pomysłowi ;)
  • #56 17721072
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2474
    "Czasem lepiej nie wiedzieć być głupcem .... " - słowa piosenki.
    Często takie "przedłużone gwarancje" to golenie baranów. Czasem mimo takiej gwarancji w razie wypadku naprawa będzie płatna.
    W innym wypadku dystrybutor/sklep wie o akcjach producentów przykładowo jeśli zarejestrujesz produkt przez internet to producent przedłuża gwarancję ale ludzie o tym nie wiedzą a za niewiedzę się płaci. Sklep to wykorzystuje i goli siano za taką usługę przedłużenia gwarancji, którą kupujący mógłby sam wykonać za darmo.
    W innym wypadku sklep zwroty wrzuca w koszta i płaci niższe podatki.

Sieci sklepów tak kombinują aby nie tracić na sprzęcie a jedynie zarabiać coraz więcej.

Przykład z sieci sklepów "Medialne-Experymenty" znajoma chciała kupić pralkę cena na stacjonarnym sklepie tej sieci prawie 3 tys. natomiast ta sama pralka w ofercie zakupów online na stronie internetowej tego samego sklepu w promocji 2200 zł pracownik sklepu po takiej informacji, że trafił na świadomego klienta powiedział, że można zbić cenę i koniec końców pralka została kupiona stacjonarnie w cenie takiej jak w internecie czyli ok 700 zł taniej. Niestety nie każdy sprawdza internet tylko idzie i kupuje.
    Dzięki nieświadomym klientom sieci mogą sobie pozwalać na różne "gwarancje" gdyż sprzedają towar po zawyżonej cenie.
  • #57 17721321
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 372
    Przydarza się mi i moim znajomym kupować czasem w "sklepie nie dla idiotów" i muszę przyznać, że kilka spraw reklamacyjnych jakie nam się przytrafiły, były załatwione wręcz wzorowo i to zarówno jako zwrot towaru, czy też naprawę gwarancyjną ale również jako zwrot gotówki (koledze nagrywarka wykitowała tuż przed upływem gwarancji - za zwrócone pieniądze kolega kupił nowszy model. A że w tym czasie generalnie nagrywarki mocno staniały to kupił jeszcze pendrie'a i postawił flaszkę bo to ja przypomniałem mu, że ma ją jeszcze na gwarancji :-). Może jest tak dlatego, że zawsze staram się rozmawiać z "człowiekiem" a nie z "pracownikiem marketu". Chyba w MM jest pod tym względem nieźle bo trafiłem onegdaj na temat w którym człowiek również pochwalił MM: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1588944.html#7761875
  • #58 17721673
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 686
    Cytat:

Ps.
    Jeszcze mi się przypomniało znajoma reklamowała buty - rozklejona podeszwa po 2 miesiącach. Gwarancji odmówili twierdząc, że źle w nich chodziła? :)

Ja tak miałem w dawnych czasach firma Ecco, wydałem pół pensji, no bo dobre buty to podstawa, po 3msc pękły u góry, rzeczoznawca że to moja wina bo za mocno wiązałem sznurówki, napisałem do Dani, olali mnie napisali że to Polska decyduje, bo to nie oryginalny sklep a dystrybutor jakiś tam.
    Od tej pory ten producent dla mnie na istnieje, nawet nie wchodzę oglądać ich produktów. dla nich (mowie o dani grosze takie buty, a straty liczone w setkach, bo to było 13 lat temu, wiec przez 13 lat by się mogło zwrócić ;)
  • #59 17721700
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1730
    To trzeba było pociągnąć sprawę dalej. Czyli skoro za mocno wiązałeś to niech podadzą z jaką siłą należy wiązać. Jakby podali (co oczywiście jest nierealne) to wtedy zapytałbyś z jaką siłą były wiązane (co jest logiczne, bo żeby stwierdzić, że coś jest większe od czegoś trzeba znać te dwie wielkości i je porównać). Może by pomogło i uznaliby reklamację.
  • #60 17721775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wartości gwarancji na urządzenia elektroniczne w kontekście ich jakości i trwałości. Użytkownicy dzielili się zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi doświadczeniami związanymi z reklamacjami. Wiele osób zauważyło, że gwarancje często nie obejmują istotnych uszkodzeń, a ich egzekwowanie bywa problematyczne. Wspomniano o różnych markach, takich jak Osram, Beko, Polar, oraz o doświadczeniach z produktami, które nie spełniały oczekiwań. Użytkownicy podkreślali, że często lepiej jest korzystać z rękojmi, która jest bardziej korzystna dla konsumentów. Wskazano również na różnice w podejściu do gwarancji w różnych krajach oraz na znaczenie jakości produktów w kontekście ich trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA