Z manetką chodzi o to że w PL jest nielegalna a wszystkie sterowniki z CN są właśnie na manetkę.
Jak dostosować taki sterownik aby można tym było jeździć legalnie ?
Jak dostosować taki sterownik aby można tym było jeździć legalnie ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereeurotips wrote:Jak dostosować taki sterownik aby można tym było jeździć legalnie ?
Janusz_kk wrote:zarejestruj jako motorower
Janusz_kk wrote:eurotips wrote:Z manetką chodzi o to że w PL jest nielegalna
Nielegalna jest w rowerze, zarejestruj jako motorower i wtedy nie będzie problemu.
pawelr98 wrote:Trzeba by jako SAM
szymon122 wrote:pawelr98 wrote:Trzeba by jako SAM
Nie wiem ile w tym prawdy, ale chyba już nie ma możliwości zarejestrowania pojazdu jako SAM.
a_jablon wrote:Wygląda na to, że w myśl zacytowanego tam wyroku SN zastosowanie silnika do 250W (elektryczny) lub do 50cm3 (spalinowy) przy zachowaniu cech roweru powoduje, że nadal jest to ROWER![]()
CYTUJĄC NAJWAŻNIEJSZE:
Wyrok SN z dnia 25 października 2007 r., sygn. III KK 270/07 o następującej treści:
Obowiązująca ustawa karna, jak i ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r., Nr 58, poz. 515) nie definiują określenia „pojazd mechaniczny”, jakkolwiek ta druga w art. 2 jednoznacznie odróżnia pojęcie: „pojazdu silnikowego” od „roweru”, stanowiąc, iż tym pierwszym jest „pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego”, zaś tym drugim „pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem”. Za pojazdy mechaniczne należy uznać pojazdy zaopatrzone w poruszający je silnik (pojazdy samochodowe, maszyny rolnicze, motocykle, lokomotywy kolejowe, samoloty, helikoptery, statki wodne i inne), jak również pojazdy szynowe zasilane z trakcji elektrycznej (tramwaje, trolejbusy). Jeżeli chodzi o inne – niemechaniczne – pojazdy, to będą nimi w szczególności zaprzęgi konne, rowery, a także statki żaglowe, szybowce. Ponadto nie są pojazdami mechanicznymi rowery zaopatrzone w silnik pomocniczy, o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, które zachowują wszystkie normalne cechy charakterystyczne budowy, umożliwiające ich zwykłą eksploatację jako rowerów. Link do wyroku.
Czyli innymi słowy, jeżeli rower ma silnik do 50 centymetrów sześciennych, ale nadal zachowuje cechy roweru – czyli można na nim jeździć, bez włączonego silnika i pedałując – jest to legalne. Pozostaje oczywiście kwestia ewentualnego sporu z policjantami zatrzymującymi do kontroli taki pojazd. Gdzieś w internecie znalazłem poradę, by wozić ze sobą zacytowany przeze mnie wyrok Sądu Najwyższego.
rdt wrote:Do kolegów co zrobili już - jakie macie ogniwa i skąd ?
rdt wrote:łatwiej chyba dobudować /skonstruowac przekaźnik który wykrywa pedałowanie (własny PAS).
rdt wrote:łatwiej chyba dobudować /skonstruowac przekaźnik który wykrywa pedałowanie (własny PAS).
Do kolegów co zrobili już - jakie macie ogniwa i skąd ? Depakietowane czy nóweczki sztuki ? (może jakś screen z aukcji albo link?
rdt wrote:oki jakieś źródło można by poprosić
eurotips wrote:Z manetką chodzi o to że w PL jest nielegalna
rdt wrote:wg powyższego rower musi mieć pedały
W.P. wrote:Czy w Waszych rowerach odczuwa się jazdę na częściowo rozładowanym akumulatorze?
W.P. wrote:Po sezonie zajrzałem do wnętrza pakietu i okazało się, że część połączeń pomiędzy ogniwami popękała wskutek drgań.
W.P. wrote:Tak, ale koszyki wprowadzają niepotrzebne rezystancje i to stosunkowo duże.No tak, koszyczki zabezpieczają przed pourywaniem lutów, to duża wygoda.
Freddy wrote:Tak, ale koszyki wprowadzają niepotrzebne rezystancje i to stosunkowo duże.
Freddy wrote:Ogniwa są polutowane. Tu chodzi o koszyki ustalające odległość pomiędzy ogniwami.koszyki wprowadzają niepotrzebne rezystancje i to stosunkowo duże.
szymon122 wrote:Skąd te 3A/ogniwo przy silniku 250W 48V i tylu (nie pamiętam, chyba 13S6P) ogniwach połączonych równolegle?Jeśli chodzi o temperaturę to u mnie z powodu obciążenia w postaci zaledwie 3A na ogniwo nie nagrzewają się praktycznie wcale.
W.P. wrote:Skąd te 3A/ogniwo przy silniku 250W 48V i tylu (nie pamiętam, chyba 13S6P) ogniwach połączonych równolegle?
W.P. wrote:Czy to wynik jakiejś próby obciążenia pakietu przed ostatecznym zamontowaniem do roweru?
szymon122 wrote:W.P. wrote:Skąd te 3A/ogniwo przy silniku 250W 48V i tylu (nie pamiętam, chyba 13S6P) ogniwach połączonych równolegle?
Zobacz jakiej mocy jest silnik![]()
Max to 30A dla 10 ogniw równolegle.
W.P. wrote:Czy to wynik jakiejś próby obciążenia pakietu przed ostatecznym zamontowaniem do roweru?
Chciałem zrobić test sztucznego obciążenia przed włożeniem w obudowę, jako że mam dostęp do kamery termowizyjnej, lecz nie znalazłem wystarczająco mocnego obciążenia o tak niskiej rezystancji.
rdt wrote:są na allegro żarówki H4 100/90 W
szymon122 wrote:Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić co to będzie?Gdy zajmę się budową elektroniki
W.P. wrote:Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić co to będzie?
W.P. wrote:Może jakiś stabilizator utrzymujący napięcie na stałym poziomie tak, by po przejechaniu np. 50 km silnik dalej był zasilany niezmienionym co do wartości napięciem.