logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy prostownik samochodowy.

oldking 04 Gru 2021 16:48 19884 265
  • #241 19974252
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 908
    vodiczka napisał:
    LEDówki napisał:
    W instrukcji obsługi akumulatora Centra Futura jak byk stało - nie przekraczać napięcia 14,4V, bo dojdzie do spływu masy czynnej
    Instrukcja tego nie wyjaśnia ale chodzi o ustawienie napięcia ładowania alternatorem. Przy ustawieniu znacznie powyżej 14,4V częściowo rozładowany akumulator dostaje "silnego kopa" w początkowej fazie ładowania. Ładowanie nawet do 16V z ograniczenie prądu do 0,1C w początkowej fazie ładowania i do 1,0-2,0A w końcowej fazie ładowania nie szkodzi płytom, natomiast wskutek gazowania powoduje nadmierny ubytek wody z elektrolitu

Dlatego też ładowarki inteligentne stosują CC, a potem CV do tego algorytmy liczące co się dzieje z akumulatorem.
    Gazowanie i maksymalny prąd to w zwykłych prostownikach mających tylko diody lub tyrystory.
  • #242 19974277
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2535
    sq3evp napisał:
    Działa, są efekty ładowania, ale moduł jest malutki i grzeje się bardzo przy prądzie ok 3,7 A. Niby ma wydajność prądową 5A, ale bałem się sprawdzić czy wytrzyma dłużej przy tym prądu.

Ten moduł ma moc 80 W wiec nie zawsze będzie to 5 A na wyjściu.
    Jakim napięciem to zasilacz? Tego typu przetwornice lubią się nadmiernie grzać przy niskim napięciu zasilania.

Co do samego modułu XYS3580 do ładowania pakietów li-ion jak najbardziej natomiast dla zwykłego "kwasiaka" moim zdaniem przerost formy.
  • #243 19974336
    sq3evp
    Poziom 39  
    To jest wyjaśnienie - używam jednego akumulatora AGM. Jak napięcie spadnie to siłą rzeczy musi podnosić i stad grzanie się układu. Masz rację 80W to chyba moc tracona w układzie, a nie moc wyjściowa.
    Dlaczego przerost formy dla kwasiaka? Nie rozumiem...

Układ pozwala ustawić napięcie źródłowe oraz wyjściowe.
    Potrzebowałem układu, który pozwoli ustawić napięcie na wyjściu oraz maksymalny pra na wyjściu i będzie pilnował, aby akumulator zasilający układ prostownika (moje źródło zapasowe) nie był zbytnio rozładowany przez układ. Do tego mierzy mi ile Ah wtłoczone do akumulatora w aucie.
  • #244 19974394
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2535
    sq3evp napisał:
    Masz rację 80W to chyba moc tracona w układzie, a nie moc wyjściowa.

Moc wyjściowa niestety. https://www.aliexpress.com/item/4000416567482.html?
    Należy również pamiętać, że są to zawyżone chińskie wartości i przy stałym obciążeniu 80 W może szybko się uszkodzić.
  • #245 19974404
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    sq3evp napisał:
    Dlatego też ładowarki inteligentne stosują CC, a potem CV do tego algorytmy liczące co się dzieje z akumulatorem.
    Algorytm nie przeskoczy praw elektrochemii.
    Jeżeli ma nie być gazowania to końcowe napięcie ładowania nie osiągnie 16V, nawet 15 nie osiągnie.
    Przez gazowanie, rozumiem wydzielanie się nawet niewielkich ilości produktów rozkładu wody (H2 i O2) co można usłyszeć jako cichy szum
    a nie tylko bulgotanie elektrolitu. ;)
  • #246 19974479
    sq3evp
    Poziom 39  
    Tu się nie zgadzam - było już w tym wątku, że są tryby które pozwalają na ładowanie do 16,2V małym prądem. Jest to napięcie ładowania, które nie jest napięcie po zakończeniu ładowania. Nie wiem jak Twoje doświadczenie w ładowaniu, ale po odłączeniu napięcie spada do napięcia ok 2,6 - 2,7 V na celę.
    Termin napięcie ładowania nie oznacza napięcia do którego zostanie naładowany akumulator. To nie jest tożsame. Domyślam się, że znasz prawo Ohma i wiesz dlaczego napięcie ładowania ma być aż takie duże.
    Są osoby, które robią testy ładowarek mierząc parametry elektrolitu i nawet ważą akumulatory przed po naładowaniu.
    Polecam zapoznać się z testami - co prawda, masz prawa im nie ufać i mieć własne zdanie na ten temat.

Z mojego doświadczenia - ładowałem kiedyś kwasiaka zwykłym tyrystorowym prostownikiem do 16V kontrolując prąd ładowania do C/10. Kontrola co 15 min, po przekroczeniu 14,5V co godzinę i akumulator służył 9 lat. Po naładowaniu akumulatora stał ok 24 przed zamontowaniem. Napięcie było po tym czekaniu 12,5 - 12,8V.
    Woda dolewana co roku przed wakacjami (cos ok 50-75ml, to daje nam od prawie 9-12ml na każdą celę). Gęstości nie mierzyłem bo nie miałem czym. Polecam pobawić się, wrażenia na długo zostają jak się wyczuje zapach specyficzny po podaniu zbyt dużego prądu ładowania.
  • #247 19974490
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #248 19974492
    vodiczka
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Tu się nie zgadzam - było już w tym wątku, że są tryby które pozwalają na ładowanie do 16,2V małym prądem
    Oczywiście, że pozwalają ale gazowanie występuje. Prąd mały to i gazowanie niewielkie.
  • #249 19974545
    sq3evp
    Poziom 39  
    Zgadza się gazowanie występuje, ale pytam się co to ma wspólnego z tematem wątku? Nie rozumiem tego.

Proszę wyjaśnijcie mi co to ma wspólnego z tematem bezprzewodowego prostownika?
    Czasem myślę, że są osoby, które widząc słowo akumulator i ładowanie maja od razu reakcję bezwarunkową "gazowanie elektrolitu". Jest to proces towarzyszący ładowaniu akumulatora z płynnym elektrolitem, czy chcemy tego czy nie. W aucie alternator także powoduje gazowanie - gdyby tego nie było to skąd w niektórych możliwość odprowadzenia skropli elektrolitu poza podstawę akumulatora?
    Dostarczamy energię, zachodzi elektroliza i w wyniku jej rozkład wody - niski pra powoduje lekkie gazowanie, a zbyt wysoki gotowanie się akumulatora co nie jest pożądane - wszystko na ten temat.
  • #250 19974570
    vodiczka
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Zgadza się gazowanie występuje, ale pytam się co to ma wspólnego z tematem wątku?
    Niewiele albo zgoła nic. Odniosłem się do postu #232 a następnie do twojej wypowiedzi:
    sq3evp napisał:
    Gazowanie i maksymalny prąd to w zwykłych prostownikach mających tylko diody lub tyrystory.
    Wyjaśniłem, że gazowanie zależy od napięcia na klemach a nie od rodzaju prostownika.
  • #251 20005866
    sq3evp
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    gazowanie zależy od napięcia na klemach a nie od rodzaju prostownika.

Zależy i z obserwacji mogę powiedzieć, że zaczyna się po przekroczeniu mitycznego napięcie 14,5V.
    Na początek jest to lekkie, pojedyncze małe bąble gazu i zwiększa się w miarę wzrostu napięcia.
    Lekkie gazowanie to chyba objaw typowy po przekroczeniu napięcia 14,5V (14,7V przy niższej temperaturze). Nie mówię tu o gotowaniu się elektrolitu bo to spowodować może odparowanie wody i zagęszczenie elektrolitu. I tu dla tych co uważają że pomiar gęstości nic nie daje - odpowiedź jest jak w polityce: to zależy.
  • #252 20006260
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1681
    sq3evp napisał:
    Nie mówię tu o gotowaniu się elektrolitu bo to spowodować może odparowanie wody i zagęszczenie elektrolitu.

Gotowanie elektrolitu to nic innego jak intensywna elektroliza wody, dokładnie taka sama jak przy lekkim gazowaniu, czy pojedynczych bąbelkach gazu. I to właśnie elektroliza wody jest głównym powodem obniżania się poziomu elektrolitu i wzrostem jego gęstości podczas ładowania akumulatora, szczególnie wtedy akumulator jest syty (naładowany).
  • #253 20006375
    sq3evp
    Poziom 39  
    gimak napisał:
    sq3evp napisał:
    Nie mówię tu o gotowaniu się elektrolitu bo to spowodować może odparowanie wody i zagęszczenie elektrolitu.

Gotowanie elektrolitu to nic innego jak intensywna elektroliza wody, dokładnie taka sama jak przy lekkim gazowaniu, czy pojedynczych bąbelkach gazu. I to właśnie elektroliza wody jest głównym powodem obniżania się poziomu elektrolitu i wzrostem jego gęstości podczas ładowania akumulatora, szczególnie wtedy akumulator jest syty (naładowany).

Dokładnie - samo napięcie powoduje przepływ prądu i reakcję chemiczną, a po nasyceniu "gotowanie". Kwestia algorytmów ładowarki czy pozwolą na takie zachowanie? Kiedyś był produkowany czip do ładowanie akumulatorów, który badał zmianę napięcia w stosunku do zmiany prądu. Nie pamiętam dokładnie wzoru, ale odpowiedni wynik pomiaru traktowany był jako koniec ładowania.
    Dziś, po prawie ok. 30 latach, zakładam, że jest postęp i nowoczesne ładowarki robią to lepiej.
  • #254 20180129
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1239
    Przyznaję, że nie przebrnąłem przez cały wątek i może już ktoś o tym napisał.
    Po przeczytaniu #1 nasunęło mi się pytanie dlaczego Kolega autor postanowił przetwarzać całe napięcie zamiast jego części.

Gdyby użyć przetwornicy z izolowanym wyjściem dającej ok. 4v i jej wyjście połączyć z zasilającym akumulatorem, to na wyjściu pojawiłoby się potrzebne wyższe napięcie.
    Oczywiście wzmacniacz błędu musiałby posiłkować się wypadkowym, końcowym napięciem.

Takie rozwiązanie znacznie obniżyłoby straty.
  • #255 20482191
    hornet2
    Poziom 5  
    Ocena: 25
    Mam samochód z funkcją start/stop. Jest zainstalowany akumulator Varta EFB Pb 70Ah 760A. Mam tylko zwykły prostownik diodowy i ładowarkę modelarską. Czy można tym prostownikiem ładować ten akumulator? Czy tym prostownikiem można również ładować aku Pb EFB? https://allegro.pl/oferta/automatyczny-prostownik-akumulatorowy-lcd-12v-6a-13133392361
  • #256 20483595
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Tak, możesz takim prostownikiem ładować twój akumulator, zresztą do tego jest stworzony.
  • #258 20484053
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2616
    Większość nowych ładowarek nie przekracza napięcia 14,4V a takie panuje gdy jest uruchomiony silnik i działa sprawny alternator. Nie ma jednak gwarancji, że odłączenie baterii rozruchowej lub podniesienie jej napięcia do 14,4V gdy silnik jest wyłączony, nie spowoduje zwisu komputera pokładowego lub czegoś inteligentnego w samochodzie.
  • #259 20484100
    sq3evp
    Poziom 39  
    Polecam dokładne czytanie - kolega napisał w poście #255:

hornet2 napisał:
    Mam samochód z funkcją start/stop. Jest zainstalowany akumulator Varta EFB Pb 70Ah 760A. Mam tylko zwykły prostownik diodowy i ładowarkę modelarską. Czy można tym prostownikiem ładować ten akumulator? Czy tym prostownikiem można również ładować aku Pb EFB? https://allegro.pl/oferta/automatyczny-prostownik-akumulatorowy-lcd-12v-6a-13133392361

Zwykły prostownik diodowy to tylko transformato i diody, więc może napięcie wynosić także ponad 16,5V co może nie być dobre dla elektroniki pokładowej auta.
  • #260 20484499
    marusmk
    Poziom 19  
    Ocena: 86
    sq3evp napisał:
    ...
    Kiedyś był produkowany czip do ładowanie akumulatorów, który badał zmianę napięcia w stosunku do zmiany prądu....

BQ2031 ?
    Ale podobny algorytm można i na nieśmiertelnym 555 zrobić- u rosjan pełno tego (na tyrystorach, mosfetach lub bipolarnych).
    Załączniki:
    • Bezprzewodowy prostownik samochodowy. BQ2031.gif (20.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #261 20484903
    sq3evp
    Poziom 39  
    Można, ale termin zwykłe prostownik diodowy to dla mnie prosty układ z transformatorem i diodami prostowniczymi. Prosty bez zabezpieczenie napięciowych (tylko bezpiecznik).
    To jest poste rozwiązanie, które będzie działać także - zabezpieczyć można układem mierzącym napięcie na zaciskach i odłączającym zasilanie prostownika. Dobrze zrobione z histereza będzie doładowywać, jeżeli napięcie spadnie poniżej ustawionego progu.
  • #262 21902689
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 418
    Bardzo mi się podoba pomysł i wykonanie. Planowałem zrobienie takiego układu w nieco słabszej (około 3A) wersji z akumulatorem 7Ah jako źródłem (podpinając całość pod gniazdo zapalniczki).
    Opowiadania o jakości akumulatorów czasem nie mają sensu. Kiedy ma się diesela i 4 km do pracy, to nie da się przez zimę nie doładowywać. Z drugiej strony od kiedy przy -20C przy demontażu aku rozsypała mi się w ręce izolacja - unikam takich czynności.
  • #263 21902720
    sq3evp
    Poziom 39  
    Doładowanie małym prądem nie zaszkodzi nigdy. Do tego mam 12Ah i przetwornik DC-DC XYS3580.
    Aku 70Ah doładowuję prądem 1.4Ah to 13.8V. Co jakiś czas i pobudza ładnie akumulator EFB.
    Kwasiak niby pobierał ładunek, ale jakoś tak mniej to lubił.
  • #264 21903269
    gimak
    Poziom 41  
    >>20484903 Ja korzystałem z takiego prostownika, do którego wstawiłem taki układ kontroli napięcia. Obecnie taki trochę zmodyfikowany układ wykorzystuję przy doładowaniu akumulatora z paneli PV.
  • #265 21903356
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1410
    gimak napisał:
    do którego wstawiłem taki układ kontroli napięcia
    A konkretnie jaki ?
  • #266 21903875
    gimak
    Poziom 41  
    W tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2594845.html#12546850 jest link do artykułu ze schematem prostownika z układem kontroli ładowania, który posłużył mi za wzór. Układ ten nie pasował do mojej myśli ładowania akumulatora z paneli PV i tak powstał układ przedstawiony na zdjęciu 2 w poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4014899.html#20818966 . Układ ze zdjęcia 1 tego postu, działa podobnie jak ten z przytoczonego artykułu.
    Układ ze zdjęcia 2, z panelami współpracuje w zasadzie bardzo dobrze, ale czasem (parę razy to się zdarzyło), nie wiem z jakiego powodu, tak jakby tracił histerezę i przekaźnik brzęczy. Żeby się tego pozbyć (nie wiem czy skutecznie), włączyłem między masę i suwak potencjometru 5.2kΩ kondensator 4.7µF i na razie mam z tym spokój.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy koncepcji „bezprzewodowego prostownika” do okresowego doładowywania akumulatora samochodowego bez dostępu do sieci 230 V, z wykorzystaniem przenośnego akumulatora litowego i przetwornicy step-up. Omawiano sens takiego rozwiązania, ograniczenia prądu ładowania, potrzebę uzyskania napięcia końcowego ok. 14,4–14,7 V oraz fakt, że samo równoległe połączenie dwóch akumulatorów nie zapewnia pełnego ładowania, a jedynie awaryjne podbicie stanu naładowania. Wskazywano na straty w przetwornicy, konieczność zabezpieczeń przed zbyt niskim napięciem, zwarciem i przepięciami, a także na rolę przekaźnika bistabilnego i bezpieczników. Pojawiły się alternatywy: jumpstarter, dodatkowy akumulator LiFePO4, bateria żelowa deep cycle, doładowanie przez gniazdo zapalniczki lub OBD oraz podtrzymanie napięcia podczas wymiany akumulatora. W tle toczyła się szeroka dyskusja o żywotności akumulatorów, wpływie temperatury, sensie profilaktycznego doładowywania zimą, sprawności alternatora i różnicach między akumulatorami OEM a zamiennikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA