>>21753023 ;D Dużo zdrowia życze
acctr napisał: Taka cecha druku 3D, że przedmioty posiadają fakturę marnej jakości. I to nie wpływa tylko na estetykę ale i na stronę użytkową bo powierzchnia łatwo zbiera brud i kurz, który ciężko usunąć.
Mobali napisał:
czyli mam rozumieć, że jeżeli ktoś uważa, że faktura druku 3d jest ładna a nawet ją lubi to znaczy, że trzeba go do Kobierzyna wysłać? ;d
acctr napisał: Wyjaśnij gdzie widzisz tą funkcjonalność oprócz pokaźnej kubatury, którą spełnia pudełko podobnych rozmiarów.
No tak, po co kupować kosiarke do trawy, jak można ją kosić za pomocą nożyczek, przecież spełnia to tę samą funkcje
oshii napisał: Jeśli coś robisz wyłącznie dla siebie - pełna zgoda. Jeśli (płatnie) udostępniasz innym, którzy jak mniemam ufają że projekt przeszedł etap prototypu, a jednak potem górna pokrywa wykrzywia się w lekki banan, to imho warto się pochylić nad tematem głębiej.
u mnie ten problem został rozwiązany, wystarczyło lekko wyprostować druk i jest prosto. Zdjęcie, które umieściłem w poscie głownym było zrobione dawno temu, gdy jeszcze góra była z PLA (materiał o niskiej rezystancji termicznej), który koniec końców się "stopił", dlatego też w instrukcji jest napisane, że lepszym wyborem jest PETG
oshii napisał: Zakładam, że tylny panel w wersji końcowej przeprojektowałeś, bo tak strice z punktu widzenia estetycznego wzajemny układ wejść/wyjść/przełączników pozostawia trochę do życzenia.
zostało tak jak jest
oshii napisał: 1. Podłączanie zasilania bezpośrednio do pinów GPIO nie jest polecaną praktyką; omijasz w ten sposób caly układ wejściowy zasilania i negocjację napięć/mocy.
Jakiego zasilacza używasz? Z tego co widzę 5V i GND idzie bezpośrednio z gniazda. Ponieważ omijasz usb-c samego raspberry, większość zasilaczy, może z wyjątkiem tego oficjalnego nie pozwoli na przepływ wystarczająco dużego prądu, żeby zasilić samą malinę, nie mówiąc już o karcie rozszerzeń i ekranie.
ok dzieki za spostrzeżenie! nie miałem o tym pojęcia. zasilacz 5V/2A z botlandu. Twoim zdaniem jak inaczej podłączyć zasilanie?
oshii napisał: 2. Jesteś zadowolony z użytego ekranu? Z doświadczenia, takie ekraniki mają b.słabą czerń i b.słabe kąty widzenia, m.in. dlatego osobiście wykluczyłbym je na starcie, bo przy kameralnym oświetleniu, patrząc z boku wyglądają po prostu źle.
Tak jestem! patrze na niego zazwyczaj na niego na wprost, więc nie przeszkadzają mi słabe kąty (jeżeli takie istnieją)
oshii napisał: 3. Upewniałeś się, że końcówki RJ-45 dobrze wchodzą, nawet jeśli przewód ma dodatkowe osłonki? Bo wydaje mi się, że mocniej ogumowany wtyk może nie chcieć się wpiąc, więc albo musiałoby tam być zagłębienie z zewnątrz, albo ubrany materiał wewnątrz i płycej osadzone dzieki temu gniazdo.
Tak, wszystko wchodzi jak powinno

bsw napisał: Autor pospinał kilka gotowych modułów, zainstalował gotowe distro, wsadził to do obudowy która się sama wydrukowała i voile - jest diy. I jeszcze można na tym zarobić - ale absolutnie nie wolno krytykować bo to mowa nienawiści jest...
W którym momencie ktokolwiek wspomniał o mowie nienawiści?

bajkopisarstwo i nadinterpretacja widze jest cechą wspólną, osób, które tęsknią za starą "dobrą" elektrodą
tytka napisał: Szkoda, że nie próbowałeś wzbogacić projektu o własną inwencję (poza obudową).
tak zgadza się, był to projekt, który miał być zastąpiony czymś "bogatszym", ale niespodziewanie dostał tyle pozytywnych opinii, że odechciało mi się robić coś "droższego". Jest to tania obudowa, którą możesz sobie wydrukować sam, sam ją złożyć i cieszyć się, ze coś co sam złożyłeś, spełnia określoną funkcje

tytka napisał: A ja jakoś wciąż nie mam odwagi swoich "produktów" wystawić na sprzedaż
ja też się bałem ale sie przemogłem, i dostałem z tego profity. ale nie dziwie się, jak sie naczyta "najprawdziwszych i najważniejszych" opinii staroelektrodziarzy to sie odniechciewa ;D
efi222 napisał: Wydruk prosto ze stołu drukarki jest po prostu brzydki.
twoim zdaniem, mi się osobiście podoba. ale każdy ma swój styl i swój gust
cinepi napisał: W sumie to chyba tyko do estetyki wkrętów można by się przyczepić - przedniej jeszcze ujdą, choć mogłyby mieć łeb soczewkowy lub być poczernione. Tylne - najlepiej w takim samym stylu jak przednie, ewentualnie przynajmniej sfazowane otwory, żeby schować te 4 wkręty mocujące tylną ścianę. Reszta jak najbardziej OK.
Dzięki bardzo, specjalnie dałem sruby imbusowe wystające bo po prostu podobają mi się. Z tyłu też takie będą, ale obecnie nie ma ich "na stanie"

khoam napisał: Proponuję, aby w przypadku publikacji DIY pytania mogła zadawać tylko AI. W trybie "Friendly". To pozwoli na nienaruszanie strefy komfortu autora DIY.
Jak już tak tutaj proponujecie i sypiecie dobrymi radami to ja mam też dla was propozycje: Zróbcie sobie forum/grupe na facebooku (whatsappie) czy czat grupowy na messengerze nazywający się "śruby rzymskie z elektrody" (kmwtw ;D) gdzie jedną z aktywności będzie marudzenie jakie to wszystko teraz jest i ze kiedyś było lepiej, a teraz jest gorzy, a druga - już ostatnia aktywność - to będzie ustalanie nowych reguł i definicji słów i zwrotów, takich tylko wam pasujących :S