Witajcie.
Dzisiaj pokażę krótki, awaryjny wydruk 3D który być może się komuś przyda - kluczyk "trójkątny" do kłódek bezpieczeństwa KS-17 zakładanych np. na skrzynki elektryczne. Sam taki kluczyk jest łatwo dostępny do kupienia nawet za kilka złotych, ale co można zrobić, gdy jest niedziela, do sklepów daleko a trzeba awaryjnie otworzyć skrzynkę? No właśnie - można sięgnąć po drukarkę 3D.
Sytuacja była taka, że jedna z kłódek nie chciała się za nic otworzyć "partyzanckimi" metodami, a druga i tak nie była zamknięta, więc miałem na wzór rozkręconą kłódkę:
W blenderze zacząłem od kształtu trójkąta i jego wymiarów:
Potem użyłem go do wycięcia otworu w okręgu, boolean subtract:
Na tym etapie zrobiłem kilka wydruków do przymiarki, na próbę:
Pomyślna przymiarka:
Następnym krokiem było nadanie projektowi prawdziwej głębi:
Pomogłem sobie przy tym narzędziem mirror. Wycięty kształt trójkąta jest na wylot, dzięki temu nie ma problemów z supportami oraz oszczędza to troszkę materiału:
Gotowy wydruk:
Przymiarka:
Waga i czas wydruku z Cura:
Dwa gramy i 20 minut! To naprawdę bardzo mało.
Jeszcze do wglądu - identyczne kluczyki na polskim portalu aukcyjnym:
Czyli kupno tego kluczyka kosztowałoby mnie jakieś 6 zł, do tego koszty przesyłki (z 9 zł?), no i nie zapominajmy też o czasie oczekiwania.
Podsumowanie
Raczej normalnie bym tego nie drukował, ale sytuacja awaryjna mnie do tego zmusiła i na szczęście poszło bez problemów. Czy się opłacało? Ze względu na czas jak najbardziej tak; natomiast i tak trzeba przyznać, że sam taki kluczyk jest dość tani, chociaż brak dobrego sklepu stacjonarnego w pobliżu też troszkę komplikuje sprawę, bo wtedy trzeba doliczyć też przesyłkę. Mój kluczyk drukowany kosztuje tylko tyle, ile jakieś dwa gramy filamentu, czyli przy cenie 50 zł za kilogram to są grosze, nawet jak się doliczy prąd/konserwacje drukarki, to i tak pozostajemy przy groszach... Czasu projektowania (zabawy) tutaj nie liczę.
Może się to komuś przyda - umieszczam poniżej pliki do pobrania.
Czy macie jakieś inne podobne pomysły na wydruki bądź doświadczenia, gdzie drukarka uratowała sytuacje i pozwoliła wytworzyć wystarczający trwały odpowiednik jakiegoś popularnego narzędzia?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.