Oglądałem Twoją konstrukcję i zastanawiałem się..., ale przestraszyłem się tych drukowanych elementów i stwierdziłem że rzucę się na własną konstrukcję. Nie miałem w ręku Twojej, ale rzeczywiście to maleństwo chyba na oko będzie sztywniejsze - takie było założenie. Frezowałem a raczej grawerowałem jakiś napis w kawałku abs. Muszę frez dokupić i dopiero próby porobić, a no i wrzeciono do dopracowania, choć może do grawerowania PCB wystarczy. Płytki robię z drukarki laserowej i jakość mam zadowalającą - podobno pył który wytwarza się przy frezowaniu laminatu PCB jest nieprzyjemny dla naszych delikatnych organizmów.

Więc proszę uważaj i stosuj chociaż maseczkę albo wentylację

i maseczkę.
Pozdrawiam Serdecznie w tę piękną wiosnę. :)
__Maciek__ napisał: Nieźle ... ja pokusiłem się o zakup gotowca od majfirendów ... CNC 2418 .. ta konstrukcja wygląda na masywniejszą ...
Moja ma troszkę luzów ( a raczej brak sztywności ) niemniej jednak do właściwego celu się nadaje .. nawet pomimo iż "wrzeciono" nie jest nawet gdzieś blisko opcji super.
Niżej jak wygląda CNC2418, oraz przykład tego co zrobiłem ... muszę przyznać że nieźle - jestem zadowolony ( footprint LQFP48, otwory 0,3mm frez - w PL kupiony - 0,1mm, koniecznie autoleveling ) .. ale ile się namęczyłem żeby frez centrycznie chodził to tylko ja wiem ... ( nawet pomimo ER11 )

Man nadzieję że nie gorsze efekty uzyskasz na swojej.
Dodano po 1 [minuty]: elektronik666 napisał: Jakie zastosowałeś w tym projekcie silniki krokowe? i wycinałeś już tą frezarką coś? jeśli tak pochwal się

Osobiście zastanawiam się jak by się sprawdziła do frezowania PCB
Sliniczki to jakieś z demobilu z allegro wiem ze mają 0,3Nm momentu 42 mm szerokości walek 5 mm typowe i taniutkie jak barszcz. Pozdrawiam
Dodano po 3 [minuty]: Chciałem na niej frezować głównie panele do elektroniki, dziury pod kontrolki wyświetlacze i guziki oraz gniazdka a jednocześnie marzyło mi się żeby coś spróbować z aluminium wyfrezować ale już wiem że to na pewno nie z tym wrzecionem - kolegom przyznaję racje ten silniczek się nie nadaje.
Pozdrawiam Wiosennie.

))
etet napisał: Jakie ma być zastosowanie tej frezarki? Ilość aluminium strasznie duża jak na takie małe wymiary. Z drugiej strony jednak sztywności przy frezarce nigdy dosyć.
Udostępnisz może plany?
Ile to mniej więcej kosztowało?