logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adam Słodowy nie żyje - tym razem to prawda

gulson 11 Gru 2019 10:17 5112 40
REKLAMA
  • Wczoraj wieczorem 10 grudnia 2019 zmarł Adam Słodowy popularyzator majsterkowania, autor i prowadzący programu telewizyjnego Zrób to sam (1959–1983), autor książek i scenariuszy. Znany był jako prezenter programu Zrób to sam. Był on częścią czwartkowego Ekranu z bratkiem, a potem niedzielnego Teleranka; Adam Słodowy prezentował w nim osobiście, jak z ogólnie dostępnych rzeczy (np. zużytych opakowań) robić zabawki i przedmioty użytkowe. Program był nadawany przez 24 lata od 1959 roku do 1983 roku, łącznie wyemitowano 505 odcinków. W 1983 r. przeszedł na emeryturę. Był również autorem wielu książek poświęconych samodzielnemu majsterkowaniu, w tym Lubię majsterkować.

Źródło:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_S%C5%82odowy

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29271 postów o ocenie 5993, pomógł 148 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 18332618
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 703
    To były dobre czasy. Ludzi uczono zaradności i technicznego myślenia. Takie samoróby mimo braku dopuszczeń, certyfikatów, atestów i homologacji nikogo nie zabiły i nikomu krzywdy nie wyrządziły.
    W ,,Zrób to sam" najzabawniejsze było niedokończenie dzieła i wyjmowanie gotowca z jednoczesnym tekstem ,,Ze względu na ograniczony czas programu...".
    Co do Adama Słodowego - dożył sędziwego wieku (96 lat). Szkoda chłopa.
  • #3 18333120
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    750kV napisał:
    To były dobre czasy. Ludzi uczono zaradności i technicznego myślenia.

No właśnie - w przeciwieństwie do czasów obecnych co widać na każdym kroku...
    Lubiłem jego programy i artykuły...
    Dziwny ten grudzień - wpierw Janusz Dzięcioł, później Marie Fredriksson a teraz Słodowy...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18333183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18333244
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    sosarek napisał:
    Dziwny ten grudzień - wpierw Janusz Dzięcioł, później Marie Fredriksson a teraz Słodowy...

Grudzień się nie skończył jeszcze.
    Zdziwiło mnie że to major WP a taką miał zajawkę.
  • #6 18333348
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    Prawdopodobnie dzięki programom Pana Adama, jestem dzisiaj tym kim jestem :).

Szkoda, takiej osobistości, ale nikt żyć wiecznie nie będzie, a 96 lat, to bardzo dobry wynik.

R.I.P.
  • #7 18333707
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Pierwsze moje zainteresowanie majsterkowaniem było zasługą tego właśnie Pana. On rozpalił we mnie pasję, która trwa do dzisiaj. Początkowo programy telewizyjne, a później jako nastolatek stałem się szczęśliwym posiadaczem jego książki, którą mam do dzisiaj.
    Szkoda człowieka, ale na każdego z nas przyjdzie czas.

Zegnaj Panie Adamie.
  • #8 18333715
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 204
    Z jego książek w podstawówce nauczyłem się prawidłowo montować wyłączniki schodowe. Cała rodzina ma z tego korzyści do dziś.
    Podziękowania za wkład w edukację pokoleń majsterkowiczów.
  • REKLAMA
  • #9 18334346
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Też mam jego książke ale inną. Muszę poszukać. Swoje lata ma i wiem że trochę zniszczona. Też się wychowałem przy jego programach. Mnie wujek "zaraził", a dobry był... już też ŚP.
  • #10 18334520
    voyytas
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Uwielbiałem programy Pana Adama, a chęć posiadania wskaźnika (ze strzałką) jakiego używał była przeogromna...
  • #11 18334564
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Jego program to była dla mnie pozycja obowiązkowa, razem z "Sondą". Fakt, każdy kiedyś... Ale mimo to szkoda. Wieczny odpoczynek...
  • #12 18334641
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7731
    Też miło wspominam "okupację" TV w czasie nadawanie Jego programów. Dla wielu ludzi te programy miały znaczący wpływ na życie i drogę zawodową. Temat jest też w HP; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3639619.html
  • #13 18334772
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Dla mnie też był inspiracją . W tamtych czasach znacznie trudniej było zdobywać wiedzę . Jego program w TV trwał krótko, trzeba było sprawnie wyłapać o co chodzi a " rec " i " replay " nie istniało.
    Później wyszły 2 jego książki i wtedy już na spokojnie jakiś projekcik się robiło.
    Pan Adam miał dar do przyciągania młodzieży, i dużo ciekawych pomysłów do majsterkowania w każdej dziedzinie .
    Teraz i w przyszłości już takich pasjonatów nie będzie.
    Doba internetu to zupełnie inna epoka.
    RIP.
  • #14 18334848
    Edoria
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Genialny program i wyjątkowy prowadzący. To był mój obowiązkowy program. (który to był dzień tygodnia?)
    Mam nadzieję, że nawet w tych czasach skażonych FB taka forma (pewnie musiałaby być trochę uwspółcześniona) miałaby sens istnienia w mediach. Ktoś wspomniał "Sondę", liczę na to, że pierwszą wersję z Kamińskim i Kurkiem.
    Cóż taka kolej życia.
  • #15 18334971
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Oczywiście, że pierwszą wersję "Sondy". Również genialni prowadzący.
  • #16 18335197
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 703
    Edoria napisał:

Mam nadzieję, że nawet w tych czasach skażonych FB taka forma (pewnie musiałaby być trochę uwspółcześniona) miałaby sens istnienia w mediach.

Nikt do tego nie dopuści. Przykładowa lampa, zrobiona z butelki i do niej papierowy abażur, musiałyby mieć znaczek CE, atesty i dopuszczenia. Zaraz podniósłby się ryk unijnych polityków, że polska telewizja propaguje bezprawie i promuje samoróby.
    W tym dziwacznym świecie tworzy się matołów, którzy powinni wszystko kupować gotowe, niczego nie naprawiać, o tworzeniu od podstaw nie wspomnę.
  • REKLAMA
  • #17 18335238
    bosman
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Dzięki Niemu do tej pory mówią na mnie majsterklepka tyle że już na emeryturze.
  • REKLAMA
  • #18 18335359
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    Pamiętacie może, co wykonaliście na podstawie jego projektu?
    Ja np. trenażer/tor samochodowy i samochód na uwięzi. Silniczek potrzebny do obu konstrukcji, wymontowałem z Wołgi młodszego brata.

Pozdrawiam.
  • #19 18335527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18335565
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Gdy zaczynał się program z Adamem Słodowym to nic innego mnie nie interesowało tylko co nowego wymyślił. Oglądałem z wielką pasją i zainteresowaniem. To były czasy. A teraz szkoda gadać.

Szkoda, że odszedł. Taka kolej rzeczy. I tak dożył sędziwego wieku. Niech spoczywa w spokoju.
  • #21 18335647
    Edoria
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    750kV napisał:
    Edoria napisał:

Mam nadzieję, że nawet w tych czasach skażonych FB taka forma (pewnie musiałaby być trochę uwspółcześniona) miałaby sens istnienia w mediach.

Nikt do tego nie dopuści. Przykładowa lampa, zrobiona z butelki i do niej papierowy abażur, musiałyby mieć znaczek CE, atesty i dopuszczenia. Zaraz podniósłby się ryk unijnych polityków, że polska telewizja propaguje bezprawie i promuje samoróby.
    W tym dziwacznym świecie tworzy się matołów, którzy powinni wszystko kupować gotowe, niczego nie naprawiać, o tworzeniu od podstaw nie wspomnę.

Co mam powiedzieć: taki jest dzisiejszy świat, prosty i konsumpcyjny, do tego bardzo roszczeniowy

DjMapet napisał:
    Pamiętacie może, co wykonaliście na podstawie jego projektu?
    Ja np. trenażer/tor samochodowy i samochód na uwięzi. Silniczek potrzebny do obu konstrukcji, wymontowałem z Wołgi młodszego brata.

Pozdrawiam.

też to zrobiłem, tzn zacząłem i utknąłem z braku odpowiedniego silniczka (ale można było kręcić korbką) :cry: taka uboga wersja
    tor samochodowy, mówisz o tym, w którym poruszał się namalowany tor, a samochód był przywiązany nitką i sterowany kierownicą?
  • #22 18336091
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    Edoria napisał:
    mówisz o tym, w którym poruszał się namalowany tor, a samochód był przywiązany nitką i sterowany kierownicą?

Dokładnie o tym.
    Mój też początkowo był na korbkę, ale jak po jakimś czasie robiłem auto na uwięzi, to tu już bez silniczka nie dało rady. Służył zamiennie w obu zabawkach a w jaki sposób go pozyskałem, nie napiszę, bo się tego do dziś wstydzę, :oops: ale braciom też pozwoliłem się bawić torem.

pozdrawiam.
  • #23 18336434
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Czy Adam Słodowy miał następców? Z połowy lat 80. pamiętam podobny program do "Zrób to sam" - pokazywali jak naprawić zerwaną taśmę w kasecie magnetofonowej oraz projekty jakichś prostych układów elektronicznych (drukowane potem w "Świecie Młodych").
  • #24 18336822
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    kaem napisał:
    Czy Adam Słodowy miał następców?
    W takiej skali , w naszym kraju , to raczej nie .
    Jeszcze Wojciechowski był ( autor książki Nowoczesne zabawki ) , o Kurku i Kamińskim też należy wspomnieć .
    Współczesne czasy nie potrzebują zresztą takich następców . Była pewna epoka (okres PRL-u) , było "zapotrzebowanie" na pasjonatów.
  • #25 18337414
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    kaem napisał:
    Czy Adam Słodowy miał następców? Z połowy lat 80. pamiętam podobny program do "Zrób to sam"

Też kojarzę ten program. Był nadawany rano, więc nie była to sonda (której byłem wielbicielem). Kiedyś nawet próbowałem go wygooglować, ale wszystkie tropy prowadziły do Adama Słodowego i uznałem, że może mi się coś uroiło i to jednak było "zrób to sam", ale po Twojej wypowiedzi znowu mam wątpliwości.
  • #26 18337667
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Wcześniej przed książką Pana Adama ukazała się pozycja ,, Wydawnictwa Naukowo Technicznego", w 1976 roku.Był to ,, Młody konstruktor ", tematyka była podobna, z niczego zrobić coś.
    A następnie w 1978 roku,, Majsterkowanie dla wszystkich ", lecz ta druga pozycja była bardziej zaawansowana. Obejmowała swoją tematyką również zasilacz tranzystorowy, elektroniczny szukacz sygnału,( który mam do dzisiaj ), jak i prosty magnetofon, oraz układy fotoelektryczne.
    Pragnę jeszcze przypomnieć że książka Pana Adama ukazała się w 1980 roku. Przynajmniej ta którą posiadam.
  • #27 18337904
    kaem
    Poziom 29  
    CMS napisał:
    kaem napisał:
    Czy Adam Słodowy miał następców? Z połowy lat 80. pamiętam podobny program do "Zrób to sam"

Też kojarzę ten program. Był nadawany rano, więc nie była to sonda (której byłem wielbicielem). Kiedyś nawet próbowałem go wygooglować, ale wszystkie tropy prowadziły do Adama Słodowego i uznałem, że może mi się coś uroiło i to jednak było "zrób to sam", ale po Twojej wypowiedzi znowu mam wątpliwości.

To mógł być program "Majsterklepka" (6 grudnia 1985, godz. 16.30). Też szukałem i to jedyny ślad. Pamiętam, że facet siedział przy podobnym biurku jak Adam Słodowy i nawijał o elektronice, po czym pokazał najnowszy zestaw z serii "Młody Elektronik".
  • #28 18338142
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    kaem napisał:
    po czym pokazał najnowszy zestaw z serii "Młody Elektronik".

Młody elektronik? Produkcji Unitra Telpod?
  • #29 18338197
    kaem
    Poziom 29  
    Tak, nie inaczej. Ale to offtop.
  • #30 18338206
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Coś się przebija jak przez mgłę, ale nie pamiętam dokładnie.

Podsumowanie tematu

✨ Adam Słodowy, znany popularyzator majsterkowania i autor programu telewizyjnego "Zrób to sam", zmarł 10 grudnia 2019 roku w wieku 96 lat. Jego program, emitowany od 1959 do 1983 roku, nauczył pokolenia kreatywnego myślenia i samodzielnego tworzenia z dostępnych materiałów. Uczestnicy dyskusji wspominają, jak jego programy i książki inspirowały ich do majsterkowania, a także podkreślają, że w dzisiejszych czasach brakuje podobnych inicjatyw. Wiele osób wyraża żal z powodu jego odejścia, zauważając, że jego wkład w edukację techniczną był nieoceniony. Wspomniano również inne programy, takie jak "Majsterklepka" oraz "Przyjemne z pożytecznym", które miały podobną formułę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA