Różne sposoby i narzędzia do zdejmowania izolacji z przewodów:
Więcej w artykule: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3839407.html
Więcej w artykule: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3839407.html
Fajne? Ranking DIY
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkhoam napisał:Jeszcze z użyciem transformatorówki można ściągać izolację.
misiek1111 napisał:W sprzęcie telekomunikacyjnym Panasonic'a z lat'90, były przewody, których izolacja pod wpływem lutownicy odparowywała. Ukazywała się linka, którą można było od razu lutować do punktu lutowniczego.
E8600 napisał:Chętnie bym zobaczył podobne tematy ze zdjęciami np.
ArturAVS napisał:W tej mojej (starej i obecnej) nie ma prawa pęknąć. Tu jest solidny kawał płaskownika 3 mm grubości. W ręku nie do wygięcia a co dopiero złamania. No, chyba że na twardy beton upadnie nieszczęśliwie (hartowana stal wysokowęglowa, więc krucha) - w tych chińskich raczej nie podejrzewam stali wysokowęglowej. W każdym razie - jak pisałem pierwsze miałem 6 lat w ciągłym użyciu, te obecne mam też dość długo, ale korzystam raczej sporadycznie.u mnie pękały te płaskowniki robiące za uchwyt roboczy
ArturAVS napisał:Dokładnie tak. Niestety, ale przed zakupem dobrze jest "pomacać" i dobrze się przyjrzeć. Jak jest dobrze - kupować. W sumie jak za takie pieniądze (pierwszy ok. 16 zł, ten drugi niewiele więcej) nie ma co wybrzydzać. Do ciągłej pracy nawet jak 3 miesiące wytrzyma to i tak się zwróci. A dla amatora (jak ja teraz) do końca życia wystarczy z palcem w... nosie.Ładnie zaciśnięte konektory i pewny kontakt, choć tu wszystko zależy od precyzji wykonania matryc zaciskających a tu już parę razy "się naciąłem".
398216 Usunięty napisał:Tu jest solidny kawał płaskownika 3 mm grubości.
ArturAVS napisał:A u mnie podczas tych 6 lat podobnie. Więc najprawdopodobniej - jak pisałem:trafiało się 100-200 konektorów dziennie do zaciśnięcia.
398216 Usunięty napisał:A wtedy jeszcze rączki miałem sprawne...w tych chińskich raczej nie podejrzewam stali wysokowęglowej.
neo_84 napisał: