Po dwóch końcówkach mocy, które tu niedawno prezentowałem, dziś przyszedł czas na przedwzmacniacz, do mojego zestawu audio.
Jest to konstrukcja, przy tworzeniu której zerkałem nieco na pewne rozwiązania Rotel''a, jednak nie ma tu żadnego bezpośredniego odwzorowania (podpatrzyłem tylko kilka rozwiązań). Jest to, głównie mój "wymysł".
Nie jest to tylko sam przedwzmacniacz, urządzenie to ma bowiem, wbudowany prosty przetwornik cyfrowo-analogowy. Jest to także, niejako główny blok sterowania całego zestawu. Wyposażony jest w odbiornik/dekoder komend zdalnego sterowania, który oprócz sterowania samym przedwzmacniaczem, rozsyła także komendy do innych elementów zestawu. Ciekawostką co do sterowania, może być fakt, że urządzenie realizuję funkcję Sleep-timer (po upływie zadanego czasu, wysyła komendę uśpienia do pozostałych elementów zestawu).
Tor audio, nie jest tu zbytnio rozbudowany, nie ma tu regulatorów barwy dźwięku (po prostu uznałem, że nie jest mi to potrzebne), Zrealizowałem tylko układ kontur i podstawowe regulacje głośności i równowagi.
Podstawowa/główna część przedwzmacniacza złożona została, z czterech mniejszych płytek, połączonych w jedną całość. Są to następujące bloki:
- selektor + przedwzmacniacz gramofonowy;
- DAC;
- układ wzmacniacza napięciowego z regulacjami, oraz układami kontur i wyciszania;
- blok zasilacza.
Pozostałe bloki, to:
- wzmacniacza słuchawkowego (jedna płytka);
- układ sterowania (trzy płytki)
Dodatkowo wykonany został także pilot DIY
Schemat z podziałem na bloki:
Aby to urządzenie, pasowało do mojego zestawu, otrzymało podobnie jak reszta, obudowę serii MIDI. Także pozyskaną ze starego, uszkodzonego urządzenia Diory. Dostosowaną w analogiczny sposób, jak w poprzednich moich projektach.
Przedwzmacniacz posiada przyłącza:
- jedno wejście korekcyjne dla gramofonu;
- trzy wejścia liniowe;
- jedno wejście liniowe Jack (na froncie);
- jedno wejście cyfrowe USB;
- dwa wejście cyfrowe koncentryczne;
- jedno wejście cyfrowe - optyczne;
- jedno wyjście liniowe, bezpośrednio z selektora;
- jedno wyjście regulowane do końcówki mocy;
- jedno wyjście słuchawkowe;
- wyjście/wejście sterowania zdalnego;
- wyjście napięcia włączającego końcóeki mocy;
- trzy gniazda zasilania, dla innych elementów zestawu.
W pomiarach, przedwzmacniacz osiągnął podstawowe parametry:
- pasmo przenoszenia 5Hz-650kHz;
- maksymalne napięcie wejściowe 5.2Vpp;
- maksymalne napięcie wyjściowe 25.4Vpp;
- wzmocnienie napięciowe 4.8 V/V;
- waga 2.8kg
Parametry wzmacniacza słuchawkowego:
- pasmo przenoszenia 10Hz-220kHz;
- moc wyjściowa - R=55Ω : 0,75W / R=16Ω : 1,2W
Konstrukcjach ta, także została w 100% wykonana tylko przeze mnie, domowymi sposobami, bez jakiejkolwiek pomocy osób trzecich.
Oprócz poniesionych kosztów finansowych, których nie zliczyłem, oczywiście wiele godzin mojej pracy.
Jeszcze parę zdjęć przedstawiających fazy budowy:
A to, widać jak prezentuje się przedwzmacniacz wraz z końcówkami mocy:
Fajne? Ranking DIY